Zöldség-Gyümölcs

Beérett az első magyar dinnye, elindult a szezon

Agrofórum Online

Elindult a magyar dinnye értékesítése, a következő hetekben mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnyét és 12,5 ezer tonna sárgadinnyét takarítanak be a hazai termelők. Mint a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén elhangzott: Európában az elmúlt 5 évben jelentős átrendeződés zajlott le a termelésben, amely hatással van a piaci folyamatokra is.

Ma már az áruházláncok oldaláról a kerek, 10 kilogramm súly alatti görögdinnyére van nagy igény, ezen kívül a termelési oldalon és a fogyasztói keresletben a magszegény dinnye aránya is növekvő tendenciát mutat. A hagyományos értékesítési piacokon pedig a klasszikus súlyú és alakú, magas minőségű görögdinnye iránt van komoly érdeklődés, hangsúlyozta Antal Gyula a Syngenta nagykamarási szakmai rendezvényén.

A vállalat zöldségvetőmag-üzletágvezetője az idei dinnyeszezonról kifejtette: a szokottnál hidegebb és fényszegény időszak nehezítette a palánták előállítását. Az alacsonyabb hőmérsékletű április és a május miatt sok esetben az ültetéseket is későbbre kellett ütemezni. Ennek következményeképpen a korai ültetések egybecsúsztak, így várható, hogy a betakarítás kezdete is összeér több fajtánál. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű és minőségű termésre számítanak idén, a korai alagutas szabadföldi termesztésből az első termések ezekben a napokban már meg is jelentek meg a magyar piacon.

A szakember elmondta: 2021-ben 3500 hektár termőfelülettel kalkulálnak, ezen mintegy 150-160 ezer tonna görögdinnye és 12,5 ezer tonna sárgadinnye terem. A hazai görögdinnye 60 százalékát a hazai piacon értékesítik, a többit exportálják. A világon 3,7-3,9 millió hektáron folyik dinnyetermesztés. Európa legnagyobb termelője Spanyolország, ahol a termőterület 20 ezer hektár körül stabilizálódott az utóbbi években. Ekkora területről évi 1,2-1,3 millió tonna dinnyét takarítanak be, melyből csaknem 800 ezer tonnát exportálnak, főleg az európai országokba. Jelentős dinnyetermesztő ország Európában Olaszország, Görögország, Törökország. Magyarország a dinnyetermesztés északi határán fekszik, az elmúlt években lecsökkent termőfelület kicsi a déli országokéhoz képes, ám a termesztés színvonala magas, valamint a minőség és a termésmennyiség is világszínvonalú.

Hazánk legnagyobb versenytársai a mediterrán Olaszország és Görögország, ahol a kedvezőbb éghajlatnak köszönhetően a szezon hosszabbra nyúlhat. A környező országok hasonló időjárási, éghajlati kihívásokkal küzdenek, viszont Romániában, Bulgáriában és Szerbiában is jelentős termesztéstechnológiai fejlődés következett be az utóbbi években, ezek az országok exportlehetőségeket keresve könnyen versenytársakká válhatnak.

A magyar görögdinnye termesztés előtt lehetőséget nyitna, ha a betakarítási szezont ki lehetne nyújtani augusztus végéig, szeptember elejéig, hangsúlyozta Lacházi Pál görögdinnye szakember. A betakarított és értékesített termés minőségének kifogástalannak kell lennie mindig, mert a piacokon is csak állandó, megbízható minőséggel lehet hosszú távon maradni.

A nagykamarási rendezvényen a látogatók megismerhették a Syngenta zöldségvetőmag-üzletágának több újdonságát is. A vállalat magvas kereskedelmi választékának legújabb tagja rövid tenyészidővel és kiváló minőséggel rendelkező Mirto F1 fajta. Termései már-már tökéletesen kerek alakúak és rendkívül vonzó sötét csíkos héjszínnel bírnak. A belső minősége is kifogástalan, nem utolsósorban kiváló hozammal rendelkezik. A fekete héjszínű, magvas Lorian F1 az ország számos pontján van idén próbatermesztésben. Minősége és megjelenése a régi idők görögdinnyéit idézi. A magnélküli portfolió két legújabb tagja a 4-6 kilogrammos Bahama F1 és az 5-8 kilogrammos Morena F1. A kerek, fekete héjszínű fajták tökéletes árut adnak áruházak, illetve az exportpiacok számára egyaránt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Dinnyenapot tartanak szombaton Ópusztaszeren

2018. augusztus 7. 10:17

A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyi dinnyét tudnak megenni fél óra alatt.

Már görögdinnye-termelésben is a kínaiak a világelsők

2021. február 23. 09:15

A globális görögdinnye-termelői listán Kína vezet, méghozzá a második helyezetthez képest egy nagyságrenddel nagyobb adattal. Törökország a második listán, a harmadik pedig India. A magyarországi termés 188 ezer tonnát tett ki.

Jó hír: szeptember-októberig elég lehet a magyar dinnye

2023. július 27. 16:40

Bőséges a kínálat a hazai dinnyepiacon, a mennyiség mellett pedig a minőségre sem lehet panasz. Az ország valamennyi termesztőkörzetében kiváló minőségű magyar görögdinnye terem, egyes régiók szeptember közepéig el tudják látni a piacot, hazai sárgadinnyével pedig még októberben is találkozhatnak a vásárlók.