Zöldség-Gyümölcs

Cáfolták az üzbég paradicsomban lévő veszélyes vírusról szóló híreket

Agrofórum Online

A Karantén- és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban előforduló veszélyes vírusról szóló híreket. Az ellenőrizetlen adatok a Telegram több hírcsatornáján is megjelentek, a hír az egyik kazah tévécsatorna hírblokkjának beszámolóján alapult.

A helyzet tisztázása érdekében az ügynökség munkatársai felvették a kapcsolatot a kazah féllel, és megtudták, hogy nem volt olyan eset, amikor a paradicsomot visszaküldték volna Üzbegisztánból, mert kimutatták benne a barna termés-ráncosodás vírusát vagy más fertőzéseket. A kazah fél sem küldött erről semmilyen értesítést.

Ugyanakkor tárgyalásokat folytattak Üzbegisztán és Kazahsztán karanténszolgálatai között. A kazah média Ibrahim Begasilov, a Turkesztáni régió növény-egészségügyi szolgálatának regionális területi felügyelőségének vezetőjének szavaira hivatkozott. Ő azonban egy telefonbeszélgetésben elmondta, hogy az Üzbegisztánból importált 43 tonna paradicsomban nem mutatták ki a barna termés-ráncosodás vírusát.

A hivatal megjegyezte, hogy az elmúlt 2023-as időszakban a hivatal az importáló országok követelményeinek megfelelően nemzetközi növény-egészségügyi bizonyítványokat állított ki az Üzbegisztánból külföldre irányuló paradicsomexportra 24 147 tonna (ebből 14 424 tonna – Kazahsztánba) mennyiségben. Ugyanakkor az importáló országok karanténszolgálatai sem küldtek értesítést arról, hogy a termék nem felelt meg a követelményeknek.

A világpiacra történő biztonságos és bizonyítottan egészséges termékek forgalomba hozatalához minden tételből mintát vesznek, amelyeket a Központi Növény-egészségügyi Laboratóriumban vizsgálnak meg. A mintákat 8 órán keresztül speciális polimeráz-láncreakciónak (PCR) vetik alá, többek között a paradicsomfélék barna termés-ráncosodás vírusának kimutatására – hangsúlyozta a hivatal.

Forrás: https://yuz.uz/en/news/agentstvo-po-karantinu-i-zaite-rasteniy-oproverglo-informatsiyu-ob-opasnom-viruse-v-uzbekskix-pomidorax

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Minőség-ellenőrzés paradicsomban, gépi „szemmel”

2024. április 28. 12:10

A paradicsom minőségét eddig roncsolást okozó berendezésekkel ellenőrizték. Most a gépet megtanítanák, hogy a paradicsom látható hibáit felismerje.

Mitől lesz lilás színű a paradicsompalánta levele?

2023. április 22. 04:58

Mitől lesz sötétebb, kissé lilás színű a paradicsompalánta levele?

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Mitől barnul, rothad meg a paradicsom alja?

2022. július 6. 04:36

Szeretném megtudni, hogy miért barnul, rothad meg a paradicsom alsó része?