32℃ 20℃
július 23. Lenke, Brigitta, Apollinár
Zöldség-Gyümölcs

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

Agrofórum Online

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, de idén nemcsak a termesztők, hanem a hatóság is fokozott figyelemmel fordul felé. Az NKFH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) nyári ellenőrzéssorozatba kezdett, hogy biztosítsa: a vásárlók valóban azt kapják, amit a címke ígér.

A hatóság a görögdinnye minőségi követelményeit és jelölését vizsgálja. Megfelelően érett, ép héjú, szennyeződéstől mentes legyen, és pontos, nem félrevezető címkézéssel kerüljön forgalomba. Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére, ugyanis nem ritka, hogy import dinnyét tüntetnek fel hazai termékként.

Piacokon, áruházláncokban és utak mentén is jelen vannak

Az ellenőrzések nemcsak a nagy áruházláncokra, hanem a piacokra, sőt a közvetlenül utak mentén árusító kereskedőkre is kiterjednek. A cél az, hogy a vásárlók mindenütt megbízható, az előírásoknak megfelelő terméket kapjanak, függetlenül attól, hol vásárolnak.

Higiénia és szeletelési szabályok

Kiemelten vizsgálják a higiéniás előírások betartását is. Az árusítás helyszínének tisztaságát, a szeletelt dinnyék kezelésének körülményeit. A kézmosási lehetőség biztosítása, valamint a gumikesztyű használata kötelező, különösen az előre szeletelt darabok árusítása esetén.

Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére

Mi várható a szezonban?

Bár a termés idén a hűvös tavasz miatt később indult, a belföldi termőterületek növekedése és a kedvező nyári időjárás miatt bőséges és jó minőségű dinnyetermés várható. A hazai igényen túl exportra is jut majd a friss magyar dinnye – feltéve, hogy a minőségi és nyomonkövethetőségi elvárások minden szinten teljesülnek.

Tudatos vásárlás: mit nézzünk?

A fogyasztóknak is érdemes tudatosan választani. Keressük a pontosan feltüntetett származási helyet, válasszunk érett, hibátlan termést, és figyeljünk a higiéniai körülményekre, különösen előre szeletelt dinnye esetén! A csalódásmentes dinnyeszezon közös felelősség: termelő, kereskedő, vásárló és hatóság együtt dolgozik rajta.

(Forrás: Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A hazai görögdinnye termesztést veszélyeztető baktérium, az Acidovorax citrulli

2020. április 8. 10:24

A görög-, illetve a sárgadinnye fajták is számos vírusos, baktériumos és gombás betegségre lehetnek fogékonyak, melyek évről évre megjelenhetnek a termőterületeken és ezzel megnehezítik a termesztést.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.