Zöldség-Gyümölcs

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

Agrofórum Online

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, de idén nemcsak a termesztők, hanem a hatóság is fokozott figyelemmel fordul felé. Az NKFH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) nyári ellenőrzéssorozatba kezdett, hogy biztosítsa: a vásárlók valóban azt kapják, amit a címke ígér.

A hatóság a görögdinnye minőségi követelményeit és jelölését vizsgálja. Megfelelően érett, ép héjú, szennyeződéstől mentes legyen, és pontos, nem félrevezető címkézéssel kerüljön forgalomba. Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére, ugyanis nem ritka, hogy import dinnyét tüntetnek fel hazai termékként.

Piacokon, áruházláncokban és utak mentén is jelen vannak

Az ellenőrzések nemcsak a nagy áruházláncokra, hanem a piacokra, sőt a közvetlenül utak mentén árusító kereskedőkre is kiterjednek. A cél az, hogy a vásárlók mindenütt megbízható, az előírásoknak megfelelő terméket kapjanak, függetlenül attól, hol vásárolnak.

Higiénia és szeletelési szabályok

Kiemelten vizsgálják a higiéniás előírások betartását is. Az árusítás helyszínének tisztaságát, a szeletelt dinnyék kezelésének körülményeit. A kézmosási lehetőség biztosítása, valamint a gumikesztyű használata kötelező, különösen az előre szeletelt darabok árusítása esetén.

Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére

Mi várható a szezonban?

Bár a termés idén a hűvös tavasz miatt később indult, a belföldi termőterületek növekedése és a kedvező nyári időjárás miatt bőséges és jó minőségű dinnyetermés várható. A hazai igényen túl exportra is jut majd a friss magyar dinnye – feltéve, hogy a minőségi és nyomonkövethetőségi elvárások minden szinten teljesülnek.

Tudatos vásárlás: mit nézzünk?

A fogyasztóknak is érdemes tudatosan választani. Keressük a pontosan feltüntetett származási helyet, válasszunk érett, hibátlan termést, és figyeljünk a higiéniai körülményekre, különösen előre szeletelt dinnye esetén! A csalódásmentes dinnyeszezon közös felelősség: termelő, kereskedő, vásárló és hatóság együtt dolgozik rajta.

(Forrás: Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

SPAR: slágertermék lesz a magyar dinnye

2018. július 5. 13:20

A fogyasztói visszajelzések azt bizonyítják, hogy nagyon kedvelt a magyar dinnye, különösen a „hagyományos” magvas görögdinnye iránt folyamatos a kereslet a SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.