Zöldség-Gyümölcs

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

Agrofórum Online

A görögdinnye a nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse, de idén nemcsak a termesztők, hanem a hatóság is fokozott figyelemmel fordul felé. Az NKFH (Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) nyári ellenőrzéssorozatba kezdett, hogy biztosítsa: a vásárlók valóban azt kapják, amit a címke ígér.

A hatóság a görögdinnye minőségi követelményeit és jelölését vizsgálja. Megfelelően érett, ép héjú, szennyeződéstől mentes legyen, és pontos, nem félrevezető címkézéssel kerüljön forgalomba. Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére, ugyanis nem ritka, hogy import dinnyét tüntetnek fel hazai termékként.

Piacokon, áruházláncokban és utak mentén is jelen vannak

Az ellenőrzések nemcsak a nagy áruházláncokra, hanem a piacokra, sőt a közvetlenül utak mentén árusító kereskedőkre is kiterjednek. A cél az, hogy a vásárlók mindenütt megbízható, az előírásoknak megfelelő terméket kapjanak, függetlenül attól, hol vásárolnak.

Higiénia és szeletelési szabályok

Kiemelten vizsgálják a higiéniás előírások betartását is. Az árusítás helyszínének tisztaságát, a szeletelt dinnyék kezelésének körülményeit. A kézmosási lehetőség biztosítása, valamint a gumikesztyű használata kötelező, különösen az előre szeletelt darabok árusítása esetén.

Külön figyelmet fordítanak a származási hely megjelölésére

Mi várható a szezonban?

Bár a termés idén a hűvös tavasz miatt később indult, a belföldi termőterületek növekedése és a kedvező nyári időjárás miatt bőséges és jó minőségű dinnyetermés várható. A hazai igényen túl exportra is jut majd a friss magyar dinnye – feltéve, hogy a minőségi és nyomonkövethetőségi elvárások minden szinten teljesülnek.

Tudatos vásárlás: mit nézzünk?

A fogyasztóknak is érdemes tudatosan választani. Keressük a pontosan feltüntetett származási helyet, válasszunk érett, hibátlan termést, és figyeljünk a higiéniai körülményekre, különösen előre szeletelt dinnye esetén! A csalódásmentes dinnyeszezon közös felelősség: termelő, kereskedő, vásárló és hatóság együtt dolgozik rajta.

(Forrás: Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért ízetlen másnap a dinnye – így tárolja jól!

2025. augusztus 1. 14:10

Ahhoz, hogy több napig élvezhesse, nem mindegy hogyan tárolja a görögdinnyét. Megmutatjuk, hogy mit ne tegyen vele soha!

Kevesebb magyar dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Kártevőmentes zöldségek dinnyehéj segítségével

2025. augusztus 17. 11:10

A görögdinnye héja nem csak komposztba való. Egyes kiskerti praktikák szerint hatékony lehet bizonyos kártevők visszaszorításában.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.