25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Zöldség-Gyümölcs

Egészségesek a fagyasztott zöldségek?

Agrofórum Online

A fagyasztott zöldségeket gyakran a friss zöldségek megfizethető és kényelmes alternatívájának tekintik. Általában ugyanis nemcsak olcsóbbak és könnyebben elkészíthetők, hanem hosszabb ideig eltarthatók, és egész évben megvásárolhatók.

Ugyanakkor nem biztos, hogy a fagyasztott zöldségek valóban az egészséges táplálkozás részét képezik egy optimálisan összeállított étrend mellett.

Tápérték

Mivel a zöldségeket rendszerint közvetlenül a betakarítás után fagyasztják le, általában sok tápanyagot tartalmaznak. Egy tanulmány kimutatta, hogy a zöldségek fitokémiai tartalma nem változott meg jelentősen a blansírozás és fagyasztás miatt. Más vizsgálatok azonban azt bizonyítják, hogy a fagyasztás hatással van az egyes zöldségek tápértékére és bizonyos tápanyagokra.

Egy felmérés például megállapította, hogy a fagyasztott brokkoli riboflavintartalma magasabb volt, mint a friss brokkolié, a fagyasztott borsóé azonban alacsonyabb volt e vitamin tekintetében. Továbbá míg a fagyasztott borsó, sárgarépa és spenót kevesebb béta-karotint tartalmazott, mint a nyers verzióik, addig a fagyasztott és a nyers zöldbab és spenót esetében nem tapasztaltak jelentős különbséget. A fagyasztott kelkáposztában magasabb volt az antioxidánsszint, mint a friss kelkáposztában, ami arra utal, hogy a fagyasztás akár növelheti is bizonyos zöldségek antioxidáns-tartalmát. A blansírozás a hőre érzékeny tápanyagok, köztük a C-vitamin és a tiamin mennyiségének jelentős csökkenéséhez vezethet. Egyes zöldségek C-vitamin-tartalma 10-80%-kal csökkenhet a blansírozás és a fagyasztás során, az átlagos tápanyagveszteség pedig 50% körüli is lehet.

Adalékanyagok és tartósítószerek

A fagyasztott zöldségek kiválasztásakor mindig fontos, hogy alaposan ellenőrizze az összetevőket tartalmazó címkét. Bár a legtöbb fagyasztott zöldség nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket, némelyikben hozzáadott cukor vagy só lehet. 

Ha csökkenteni szeretné a kalóriabevitelt vagy fogyni szeretne, érdemes mellőzni a magas kalóriatartalmú önteteket tartalmazó fagyasztott zöldségeket. A magas vérnyomásban szenvedőknek célszerű ellenőrizniük a fagyasztott zöldségek nátriumtartalmát, és olyan termékeket választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott sót. A nátriumbevitel csökkentése segíthet a vérnyomás csökkentésében.

Potenciális előnyök

A fagyasztott zöldségek általában minimális erőfeszítéssel elkészíthetők, így gyors és kényelmes alternatívát jelentenek a friss zöldségekkel szemben. Általában olcsóbbak is, mint a friss zöldségek, és jellemzően hosszabb ideig eltarthatók, így sokszor jobban megéri megvásárolni őket. Emellett egész évben elérhetők, ami sokak számára nagy vonzerővel bír.

A fagyasztott zöldségek segítségével növelhetjük a fontos tápanyagok, köztük a rostok, antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. A zöldségfogyasztás növelése összefüggésbe hozható az olyan betegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával, mint a szívbetegségek a rák, vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

Az elkészítés módjának sokkal nagyobb a hatása

Bár a különböző zöldségek és bizonyos tápanyagok között lehetnek kisebb eltérések, a fagyasztott zöldségek általában megőrzik tápértékük nagy részét. A fagyasztott zöldségek tápanyagtartalmát az is befolyásolhatja, hogy milyen módon főzzük meg őket, valamint hogy tartalmaznak-e hozzáadott cukrot, sót vagy előre elkészített szószokat és fűszereket. A legtöbb esetben azonban a fagyasztott zöldségek tápláló és praktikus kiegészítői lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.