Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Emelkedik a fagyasztott málna ára

Emelkedik a fagyasztott málna ára

IEG Vu/NAK

Az IEG Vu agrárüzleti portál szerint jelenleg a fagyasztott málna áraiban tapasztalható kis emelkedés kikövezi az utat az egy éven belüli teljes visszarendeződés felé.

Az április 15-17-i, athéni Polaris B2B rendezvény után és alatt hallott vélemények alapján a fagyasztott málna ára végre emelkedésnek indul a szezon kezdetével. A fő európai feldolgozó országok (köztük Ukrajna) teljesen kifogytak vagy nagyon alacsony készletekkel indították 2019-et, bár az alacsony kereslet csökkentheti a feldolgozók elvárásait.
– Lengyelország és Ukrajna gyakorlatilag kifogyott a málnából. Az árak emelkedni fognak, de nem nagyon, mert a kereskedők nem sietnek vásárolni – nyilatkozta egy feldolgozó az IEV Vu-nak a Polarison.

A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti és a lengyel gazdák fent fogják hagyni a vesszőkön málnát. Az előző évben, Lengyelországban 50%-os volt a szüret. Ennek ellenére a feldolgozók által fizetett árak olyan alacsonyak voltak, amiért a gazdák már nem voltak hajlandóak leszedni a gyümölcsöt, és ez az idén is megtörténhet, azzal a kockázattal, hogy a termék végül akár el is tűnhet a lengyel piacról. Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal. Ott a málnát leszedik, feldolgozzák, majd Lengyelországba szállítják, ahol méret és minőség alapján osztályozzák, és újra exportálják, főleg az EU-n belüli országokba.

Szerbiában is tiltakoznak a termelők az alacsony nyersanyagárak ellen, valamint a környező országokból, mint például Koszovóból származó import fagyasztott málna ellen. Néhány jelentés szerint a Sirogojno – fagyasztott termékekre szakosodott – élelmiszeripari vállalat aláírt egy termeltetési szerződést a nyugat-szerbiai málnatermesztőkkel 120 RSD/kg (1,13 USD/kg) áron, ellenben az ország többi termesztője 152 RSD/kg árat kérne. Az árak várhatóan magasabbak lesznek, mint 2018-ban, de messze nem olyan magasak, mint az „aranykorban”, 2015-ben, mikor a származás függvényében a fagyasztott málna törmelékét is el lehetett adni 3,00-3,05 euro/kg (3,34-3,39 USD/kg) áron.

Az egész gyümölcsök ára várhatóan növekedni fog a tavalyi rossz minőségnek köszönhetően, mivel a kereskedők jelenleg is azzal szenvednek, hogy prémium minőséget vagy ahhoz közelit találjanak a piacaikra. Ugyanakkor a málnatörmelék piaca megállt és továbbiakban sem lesz nagy kereslete.

A globális fagyasztottmálna-export mennyisége 2018-ban stabilan 271 000 tonnán állt, ami csak 1%-kal magasabb az előző évi 269 000 tonnához képest. Szerbia mutatta a legnagyobb növekedést exportjában (+10,17%), így nyerve piaci részesedést Belgiumban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban Lengyelországgal szemben, amelynek az exportja 8,75%-kal csökkent az alacsony termésnek köszönhetően.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Kapacitásbővítő fejlesztés valósult meg Nyírlugoson

2019. június 4. 08:33

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

Eperrel, görögdinnyével és fehér paprikával is átverik a fogyasztókat

2019. május 8. 10:47

Az import nagyon sok esetben hordozza annak a kockázatát, hogy olyan növényvédő szerrel volt kezelve, ami a magyar ellenőrzéseken megbukna.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó