Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Emelkedik a fagyasztott málna ára

Emelkedik a fagyasztott málna ára

IEG Vu/NAK

Az IEG Vu agrárüzleti portál szerint jelenleg a fagyasztott málna áraiban tapasztalható kis emelkedés kikövezi az utat az egy éven belüli teljes visszarendeződés felé.

Az április 15-17-i, athéni Polaris B2B rendezvény után és alatt hallott vélemények alapján a fagyasztott málna ára végre emelkedésnek indul a szezon kezdetével. A fő európai feldolgozó országok (köztük Ukrajna) teljesen kifogytak vagy nagyon alacsony készletekkel indították 2019-et, bár az alacsony kereslet csökkentheti a feldolgozók elvárásait.
– Lengyelország és Ukrajna gyakorlatilag kifogyott a málnából. Az árak emelkedni fognak, de nem nagyon, mert a kereskedők nem sietnek vásárolni – nyilatkozta egy feldolgozó az IEV Vu-nak a Polarison.

A vevők sok terméket vásároltak fel az elmúlt években, amikor 2016 és 2017 között a készletek nagy mennyisége alacsonyan tartotta az árakat, de ha a jövedelmezőség tovább csökken, akkor az a termesztést is ellehetetleníti és a lengyel gazdák fent fogják hagyni a vesszőkön málnát. Az előző évben, Lengyelországban 50%-os volt a szüret. Ennek ellenére a feldolgozók által fizetett árak olyan alacsonyak voltak, amiért a gazdák már nem voltak hajlandóak leszedni a gyümölcsöt, és ez az idén is megtörténhet, azzal a kockázattal, hogy a termék végül akár el is tűnhet a lengyel piacról. Lengyelország szenvedte meg legjobban a versenyt az ukrán olcsóbb nyersanyagárakkal. Ott a málnát leszedik, feldolgozzák, majd Lengyelországba szállítják, ahol méret és minőség alapján osztályozzák, és újra exportálják, főleg az EU-n belüli országokba.

Szerbiában is tiltakoznak a termelők az alacsony nyersanyagárak ellen, valamint a környező országokból, mint például Koszovóból származó import fagyasztott málna ellen. Néhány jelentés szerint a Sirogojno – fagyasztott termékekre szakosodott – élelmiszeripari vállalat aláírt egy termeltetési szerződést a nyugat-szerbiai málnatermesztőkkel 120 RSD/kg (1,13 USD/kg) áron, ellenben az ország többi termesztője 152 RSD/kg árat kérne. Az árak várhatóan magasabbak lesznek, mint 2018-ban, de messze nem olyan magasak, mint az „aranykorban”, 2015-ben, mikor a származás függvényében a fagyasztott málna törmelékét is el lehetett adni 3,00-3,05 euro/kg (3,34-3,39 USD/kg) áron.

Az egész gyümölcsök ára várhatóan növekedni fog a tavalyi rossz minőségnek köszönhetően, mivel a kereskedők jelenleg is azzal szenvednek, hogy prémium minőséget vagy ahhoz közelit találjanak a piacaikra. Ugyanakkor a málnatörmelék piaca megállt és továbbiakban sem lesz nagy kereslete.

A globális fagyasztottmálna-export mennyisége 2018-ban stabilan 271 000 tonnán állt, ami csak 1%-kal magasabb az előző évi 269 000 tonnához képest. Szerbia mutatta a legnagyobb növekedést exportjában (+10,17%), így nyerve piaci részesedést Belgiumban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban Lengyelországgal szemben, amelynek az exportja 8,75%-kal csökkent az alacsony termésnek köszönhetően.

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

2019. május 23. 07:33

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

2019. május 20. 12:03

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

2018. március 29. 16:47

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes.