Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Eperpiac: a jó kereslet ellensúlyozta a plusz költségeket

Eperpiac: a jó kereslet ellensúlyozta a plusz költségeket

Agrofórum Online

A Németország dél-nyugati vidékén dolgozó epertermelő gazdák a vártnál jobb szezont zárhatnak a javuló keresletnek és a magasabb áraknak köszönhetően.

Idén különösen népszerűek voltak Németország déli vidékein a szedd magad eperszedések, közölte a termelők szakmai szervezete. A gazdálkodóknak több esetben az elmúlt években megszokott időpontnál előbb kellett bezárniuk a szedd magad földeket. Ebben egyrészt a rendkívüli mértékben megnövekedett kereslet és az átlagostól enyhébb téli időjárás játszott szerepet a dél-nyugati Baden-Württemberg tartományban.

Annak ellenére alakult jól a szezon, hogy az előjelek kifejezetten aggodalomra okot adók voltak. A nem szedd magad földterületeken a koronavírus terjedése miatt nem érkeztek meg időben a kelet-európai vendégmunkások a határok lezárása okán. Végül több hetes kését követően engedélyezték az idénymunkások utazását, ám a gazdáknak a koronavírus miatti plusz fertőtlenítések komoly kiadásokat okoztak, számolt be a dpa hírügynökségre hivatkozva a proplanta.de honlap.

A szezon indulásakor jelentkező plusz stresszhelyzetet és a magasabb termelési költségeket ellensúlyozta a jó kereslet – hívta fel a figyelmet Simon Schumacher, a szakmai szervezet szóvivője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Rohamosan nő a farkasok száma

2022. január 1. 06:36

A farkastámadások kapcsán elpusztult, megsérült vagy eltűnt haszonállatok száma több mint harmadával nőtt 2019 és 2020 között.

Csökkenhet a német búzatermés

2020. május 21. 08:34

Ebben az esztendőben a németországi búzatermesztés 2,9 százalékkal eshet vissza éves alapon, ez 22,38 millió tonnás adatot eredményezhet.

A farkasok védettségének lazítását kérik a német gazdák

2023. április 29. 11:17

Németországban annyira gyakorivá váltak a tenyészállatok elleni farkastámadások, hogy a helyi gazdák azt szeretnék, hogy a hatóságok lazítsanak a kilövési szabályokon.

Új csúcson az ipari kendertermesztés Németországban

2020. szeptember 30. 08:04

Az ipari kender akár a papír-, akár a textilgyártásban, de építő- és szigetelőanyagként vagy az állattartásban alomként is használható.