Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Folyamatosan emelkedik a fagyasztott csemegekukorica piaci ára

Folyamatosan emelkedik a fagyasztott csemegekukorica piaci ára

NAK

A fagyasztott csemegekukorica ára 30 %-kal nőtt az előző évihez képest, mivel tavalyi Listeria-járvány Európában megemelte a keresletet a prémium minőségű termékek iránt.

A magyar fagyasztott csemegekukorica, a Jubilee típus ára két héttel ezelőtt 0,85 euró (0,95 USD) volt kilogrammonként, így jóval az előző év azonos időszakában tapasztalt 0,65 euró/kg fölé emelkedett. Néhány szakértő úgy véli, hogy az árak még tovább emelkednek és elérhetik akár az 1,0 euró/kg-ot. A Lengyelországból származó fagyasztott csemegekukorica, ahol a termelést megakadályozta a túlzott hőség, még mindig 0,80-0,85 EUR/kg tartományban van.
– A kereslet magas; úgy tűnik, mindenki csak csemegekukoricát keres ebben a hónapban és semmi mást – mondta egy kereskedő.

A forgalmazott mennyiségek lassan kimerülnek a növekvő kereslet nyomása alatt. Néhány kereskedő terméklistáján a magyar csemegekukorica már elfogyottként szerepel és az ország egyes feldolgozói már elismerik, hogy fogyóban a készletek.

A magas árak a vásárlók által kért fajtához is kapcsolódnak. A Listeria-botrány után a prémium minőségre jelenleg nagy a kereslet. Gyakorlatilag lehetetlen bármilyen terméket forgalomba hozni az összes megfelelő EU-tanúsítvány nélkül; a vevők garanciákat kérnek. Jelentősen szigorodott a termékellenőrzés azt követően, hogy a Listeria-járvány kilenc embert ölt meg, és 47 másikat megbetegített Európában 2015 júniusától. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal azonosította a fertőzés forrását és elrendelte az összes potenciálisan érintett termék azonnali visszahívását.

Ezen felül a tavalyi termésmennyiségek a tervezettnél alacsonyabbak voltak. A beharangozott rekorddöntő csemegekukorica-szezon nem valósult meg az augusztusi kedvezőtlen időjárás miatt. A csövek száma jó volt, de a növények vizet veszítettek és csökkent a súly, így a végső mennyiségek alacsonyabbak lettek az előrejelzésnél. A KSH az ország végső csemegekukorica-gyártási mennyiségét 503000 tonnában határozta meg, ami csak 2,8 %-kal kevesebb, mint 2017-ben volt. A nyersanyag általános minősége megfelelő volt a fagyasztáshoz, így az ipar nem szembesült súlyos ellátási nehézségekkel. A készletek átlagosan alakultak, annak ellenére, hogy 2017-ben Magyarországnak váratlanul magas keresletet kellett kezelnie Lengyelországból, ahol a betakarítást az akkori augusztusi és szeptemberi zuhogó esőzések akadályozták.

Magyarország a világ második legnagyobb exportőre a fagyasztott csemegekukoricából. A 2018-ban forgalmazott teljes volumen 3,4 %-kal volt alacsonyabb, mint 2017-ben. Biztosan feltételezhető, hogy a nyáron az exportot a Listeria-járvány hírei akadályozták, mivel a szállítások augusztusban 30 %-kal, szeptemberben 32 %-kal csökkentek. Az Egyesült Királyság továbbra is Magyarország fő kereskedelmi partnere, a terméknek több mint 40 %-át teszi ki. Ezt követi Belgium (18%), Németország (8%) és Lengyelország (3,3%).

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

2019. május 20. 12:03

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

Jók a terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

2018. augusztus 16. 09:41

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni.

Sikerágazat a csemegekukorica-termesztés itthon

2018. július 7. 16:24

A csemegekukorica-termelés szigorúan szerződéshez kötött, amelyben a felvásárlók meghatározzák, mikor, milyen fajtákat vessenek a termelők, s hogy mikor kell a terményt betakarítani.

Július végi zöldségpiaci helyzetkép a FruitVeB-től

2018. augusztus 4. 10:40

A FruitVeb szerint az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére.