Mint azt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet legutóbbi prognózisában hírül adta, az idei évben mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermést várhatunk, amelyből 100-120 ezer tonna az étkezési alma. A fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak tűnik a termés és a gyümölcsméretek igen kedvezően alakulnak. Minden adott tehát, hogy a napi egy almánk meglegyen.
A gyakran idézett közmondás szerint ugyanis ez az egy darab alma távol tartja a betegséget a fogyasztójától. Számos egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert volt eddig is, de egy ausztrál élelmiszertudós szerint a rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriánkat, és a rettegett Alzheimer-kór kockázatát is csökkentheti.
Dr. Vincent Candrawinata szerint ez a gyümölcs ugyanis olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a memória megőrzésével. Mivel mindemellett gazdag flavonoidokban is, akár csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.
Számos tanulmány is vizsgálta már az alma összetevőinek a jótékony hatásait. Egy amerikai kutatás már foglalkozott az agyra gyakoroltakkal is, 2800 ötvenéves résztvevő bevonásával vizsgálták meg azt. Ez alapján elmondható, hogy azok esetében, akik kevesebb flavonoidban gazdag élelmiszert fogyasztottak, húsz év alatt akár négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór vagy demencia.
Vannak, akiknek fokozottan ajánlott
Az alma fogyasztása során olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látjuk a szervezetünket, amelyek megvédik az agysejteket a neurodegeneratív rendellenességekhez vezető neurotoxicitástól. Neurotoxicitás akkor következik be, amikor a szervezet idegrendszere természetes vagy mesterséges mérgező anyagoknak van kitéve , például kemoterápia, sugárkezelés, vagy egyéb gyógyszeres terápiák során. Mindez megváltoztatja az idegrendszer normális működését, akár a legsúlyosabb esetben az agyi neuronokat is megzavarhatja.
Körte, kelkáposzta is
Flavonoidok az alma mellett, többek között, számos hazai gyümölcsben, zöldségben, így a körtében, a kelkáposztában is megtalálhatóak. A rendelkezésre álló adatok szerint az Európai Unió 2023-as körtetermése a becslések szerint 12,9%-kal csökken a tavalyi mennyiséghez képest, mindez az olaszországi termelés valamint a francia, és hollandia mennyiségek csökkenésének tulajdonítható. Viszont ez évben a Conference fajta termelése a becslések szerint 8%-kal nő, így elérheti a 928 081 tonnát, a sokak által kedvelt Vilmos körte termelése viszont várhatóan csökken az Unió országaiban.