7℃ 2℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Zöldség-Gyümölcs

Fontos dolog derült ki az almáról és a flavonoidokról

Agrofórum Online

Mint azt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet legutóbbi prognózisában hírül adta, az idei évben mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermést várhatunk, amelyből 100-120 ezer tonna az étkezési alma. A fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak tűnik a termés és a gyümölcsméretek igen kedvezően alakulnak. Minden adott tehát, hogy a napi egy almánk meglegyen.

A gyakran idézett közmondás szerint ugyanis ez az egy darab  alma távol tartja a betegséget a fogyasztójától. Számos egészségre gyakorolt pozitív hatása ismert volt eddig is, de egy ausztrál élelmiszertudós szerint a rendszeres fogyasztása javíthatja a memóriánkat, és a rettegett Alzheimer-kór kockázatát is csökkentheti.

Dr. Vincent Candrawinata szerint ez a gyümölcs ugyanis olyan vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek összefüggésbe hozhatók a memória megőrzésével. Mivel mindemellett  gazdag flavonoidokban is, akár  csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

Számos  tanulmány is vizsgálta már az alma összetevőinek a jótékony hatásait. Egy amerikai kutatás már foglalkozott az agyra gyakoroltakkal is, 2800 ötvenéves résztvevő bevonásával vizsgálták meg azt. Ez alapján elmondható, hogy azok esetében, akik kevesebb flavonoidban gazdag élelmiszert fogyasztottak, húsz év alatt akár négyszer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór vagy demencia.

Vannak, akiknek fokozottan ajánlott

Az alma fogyasztása során olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal látjuk a szervezetünket, amelyek megvédik az agysejteket a neurodegeneratív rendellenességekhez vezető neurotoxicitástól. Neurotoxicitás akkor következik be, amikor a szervezet idegrendszere természetes vagy mesterséges mérgező anyagoknak van kitéve , például kemoterápia, sugárkezelés, vagy egyéb gyógyszeres terápiák során. Mindez megváltoztatja az idegrendszer normális működését, akár a legsúlyosabb esetben az agyi neuronokat is megzavarhatja.

Körte, kelkáposzta is

Flavonoidok az alma mellett, többek között, számos hazai gyümölcsben, zöldségben, így a  körtében, a kelkáposztában is  megtalálhatóak. A rendelkezésre álló adatok szerint az Európai Unió 2023-as körtetermése a becslések szerint 12,9%-kal csökken a tavalyi mennyiséghez képest, mindez az olaszországi termelés valamint a francia,  és hollandia mennyiségek csökkenésének tulajdonítható. Viszont ez évben a Conference fajta termelése a becslések szerint 8%-kal nő, így elérheti a 928 081 tonnát, a sokak által kedvelt Vilmos körte termelése viszont várhatóan csökken az Unió országaiban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Majonéz: egy kis kémia a konyhában

2018. december 22. 04:38

A majonéz olajból, tojásból, ecetből vagy citromléből áll, mégsem válik szét alkotórészeire, ennek titka pedig a tojássárgája „kémiájában” rejlik.

Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

2018. november 16. 03:36

A tanulmány szerint, ahogy az egészségre ártalmas egyéb termékek, mint például az alkoholos italok, a dohányáruk és a cukor megadóztatása, úgy a vörös és feldolgozott húsokra kivetett adó is az egészségesebb élelmiszerek felé terelheti az embereket.

AgroSprint: egy hazai kisvállalkozás útja a Forbes 100-as listájára

2022. január 5. 05:36

Fülöp Gábornéval, a AgroSprint Zrt. egyik tulajdonosával és igazgatósági tagjával eredményeikről, generációváltásról és a zöldség-gyümölcs feldolgozóipari ágazat nehézségeiről is beszélgettünk.

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból?

2022. augusztus 20. 04:36

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból, hogyan járjak el? Van valami különleges módja?