Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

Agrofórum Online

Az almeríai székhelyű vetőmag-nemesítő CapGen Seeds nyílt napot tartott, hogy bemutassa a Gavilánt, a legújabb paradicsomot, amely kivételes ízét magas betegségekkel szembeni ellenálló képességgel és nagyszerű termőképességgel kombinálja, ezzel is elősegítve a vállalat fenntarthatóság iránti erős elkötelezettségének megszilárdítását.

A nyílt napot április 10-én tartották meg Francisco Jesús Ferre Gómez gazdaságában, Campohermoso város közelében, a keleti Almería régióban. Az esemény során a résztvevők első kézből ismerkedhettek meg a termesztéssel, és megcsodálhatták a Gavilán paradicsom egyedülálló tulajdonságait.

Egyedülálló tulajdonságok

A Gavilán nemcsak kivételes ízével, hanem széles körű ellenálló képességével is kitűnik a többi fajta közül, így ideális a biotermesztésre. A ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus, körülbelül: a paradicsom barna érdesség gyümölcsvírusa) elleni rezisztenciája különösen értékessé teszi a növényt, amely még kedvezőtlen körülmények között is stabil terméshozamot és minőséget biztosít.

A nyílt nap alkalmából a CapGen Seeds videós bemutatót készített az új paradicsomról. Ebben a videóban közelebbről megismerhetjük a Gavilán egyedülálló tulajdonságait, a finom ízétől kezdve a betegségekkel szembeni ellenálló képességén át a látványos megjelenéséig.

A videó megtekintéséhez kattintson ide:

Garantáltan szeretni fogja

Aki nem ismerné: a datolya alakú Gavilán paradicsom átlagosan 10-15 gramm súlyú, és tökéletes összhangot nyújt az édesség és a tömörség tekintetében, így sokoldalúan felhasználható salátákhoz, előételekhez és különleges ételekhez. Élénkpiros színe és fényes felülete ellenállhatatlanná teszi minden ínyenc számára.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9616200/gavilan-the-first-tomato-from-gapgen-seeds-with-resistance-to-the-rugose-virus/

Fotó. Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Örülhetnek a hajtató kertészetek, májusban pályázati kiírás érkezhet

2024. március 14. 11:10

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval látja el.

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen?

2023. augusztus 1. 04:36

Hogyan és mivel tudok hatékonyan védekezni a paradicsomvész ellen a kertemben? Nálam már a leveleken és sajnos a bogyókon is megjelent a betegség.

Világméretekben a zöldségágazat húzónövénye: a paradicsom

2019. november 2. 11:58

Világméretekben napjaink legdinamikusabban fejlődő agrárágazata a zöldségtermesztés, húzónövénye a paradicsom. Ma már világviszonylatban közel 180 millió tonnát állítanak elő belőle, ez a világ összes zöldségtermelésének 17%-a.