A gyümölcsök jótékony hatásairól hosszú ódákat lehetne írni, és mi is megtettük már nemegyszer. Az azonban okozhat meglepetést, hogy vannak gyümölcsök, amelyek együtt kifejezetten kellemetlen tüneteket idézhetnek elő.
Az egyik ilyen hatás, hogy bizonyos gyümölcsök olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek mások emésztését gátolják. Például az alma pektintartalma – ami egyébként kifejezetten egészséges és fogyasztásra ajánlott – a citrusfélékben található C-vitamin felszívódását gátolja.
A másik, hogy egyes gyümölcsök savassága jelentősen eltérhet másokétól. Ha ezeket egy időben fogyasztjuk, emésztési problémák léphetnek fel, mint amilyen a gázképződés, puffadtság érzés és hasmenés. Például a görögdinnye magas víztartalmú, viszont alacsony a savtartalma, míg a grapefruit éppen ennek a fordítottja. Emiatt a két gyümölcs együtt fogyasztása a leírt tüneteket okozhatja.
Annak érdekében, hogy a negatív hatásokat elkerüljük, mutatunk néhányat azokból az itthon is kedvelt gyümölcsökből, melyeket ajánlatos eltérő időben választani.
Grapefruit és narancs: Ez a példa kivétel is egyben, hiszen a gyümölcsöknek nem az egymásra, hanem a gyógyszerekre gyakorolt hatását mutatja. Ezek ugyanis a furanokumarin nevű enzimet tartalmazzák, amely bizonyos gyógyszerek, például a sztatinok (koleszterin- és trigliceridszint csökkentésére szolgáló gyógyszer csoport), kalciumcsatorna-blokkolók (vérnyomáscsökkentők) és egyes antidepresszánsok felszívódását gátolja. Ilyen gyógyszerek szedése mellett tehát a grapefruit és a narancs fogyasztása nem javasolt.
Dinnye más gyümölcsökkel: A dinnye magas víztartalma más gyümölcsök emésztését lassítja, ami hasfájáshoz vezethet.
Magas szénhidráttartalmú gyümölcsök magas fehérjetartalmú gyümölcsökkel: Például a banán nem passzol a fehérjében gazdag avokádóhoz, illetve magvakhoz, mint a dió vagy a mogyoró. Ennek az az oka, hogy a fehérje feldolgozásához erősen savas, míg a szénhidrátéhoz lúgosabb közegre van szükség. Ha pedig megborul a sav-bázis egyensúly, az az emésztést megnehezíti.
Ha nem sikerült a gyümölcsöket megfelelő kombinációban elfogyasztani, általában az sem okoz jelentős tüneteket. Ha mégis felfúvódás, hasmenés jelentkezik, sok vizet kell inni és kímélő ételeket választani, amíg a diszkomfortérzet meg nem szűnik.
Ha pedig nem biztos benne, hogy két gyümölcs probléma nélkül ehető-e együtt, főleg érzékeny gyomrúak esetén érdemes a biztonságos megoldásra hagyatkozni, és külön időben választani őket.
(Fotó: Pixabay)