Zöldség-Gyümölcs

Gyümölcsök, amelyeket nem ajánlott együtt fogyasztani

Agrofórum Online

A gyümölcsök jótékony hatásairól hosszú ódákat lehetne írni, és mi is megtettük már nemegyszer. Az azonban okozhat meglepetést, hogy vannak gyümölcsök, amelyek együtt kifejezetten kellemetlen tüneteket idézhetnek elő.

Az egyik ilyen hatás, hogy bizonyos gyümölcsök olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek mások emésztését gátolják. Például az alma pektintartalma – ami egyébként kifejezetten egészséges és fogyasztásra ajánlott – a citrusfélékben található C-vitamin felszívódását gátolja.

A másik, hogy egyes gyümölcsök savassága jelentősen eltérhet másokétól. Ha ezeket egy időben fogyasztjuk, emésztési problémák léphetnek fel, mint amilyen a gázképződés, puffadtság érzés és hasmenés. Például a görögdinnye magas víztartalmú, viszont alacsony a savtartalma, míg a grapefruit éppen ennek a fordítottja. Emiatt a két gyümölcs együtt fogyasztása a leírt tüneteket okozhatja.

Annak érdekében, hogy a negatív hatásokat elkerüljük, mutatunk néhányat azokból az itthon is kedvelt gyümölcsökből, melyeket ajánlatos eltérő időben választani.

Grapefruit és narancs: Ez a példa kivétel is egyben, hiszen a gyümölcsöknek nem az egymásra, hanem a gyógyszerekre gyakorolt hatását mutatja. Ezek ugyanis a furanokumarin nevű enzimet tartalmazzák, amely bizonyos gyógyszerek, például a sztatinok (koleszterin- és trigliceridszint csökkentésére szolgáló gyógyszer csoport), kalciumcsatorna-blokkolók (vérnyomáscsökkentők) és egyes antidepresszánsok felszívódását gátolja. Ilyen gyógyszerek szedése mellett tehát a grapefruit és a narancs fogyasztása nem javasolt.

Dinnye más gyümölcsökkel: A dinnye magas víztartalma más gyümölcsök emésztését lassítja, ami hasfájáshoz vezethet.

Magas szénhidráttartalmú gyümölcsök magas fehérjetartalmú gyümölcsökkel: Például a banán nem passzol a fehérjében gazdag avokádóhoz, illetve magvakhoz, mint a dió vagy a mogyoró. Ennek az az oka, hogy a fehérje feldolgozásához erősen savas, míg a szénhidrátéhoz lúgosabb közegre van szükség. Ha pedig megborul a sav-bázis egyensúly, az az emésztést megnehezíti.

Ha nem sikerült a gyümölcsöket megfelelő kombinációban elfogyasztani, általában az sem okoz jelentős tüneteket. Ha mégis felfúvódás, hasmenés jelentkezik, sok vizet kell inni és kímélő ételeket választani, amíg a diszkomfortérzet meg nem szűnik.

Ha pedig nem biztos benne, hogy két gyümölcs probléma nélkül ehető-e együtt, főleg érzékeny gyomrúak esetén érdemes a biztonságos megoldásra hagyatkozni, és külön időben választani őket.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Ehető közkertek, avagy agrár-erdészet a városban? - Egy közösségi kezdeményezés Budapesten

Elindult egy gyümölcsözőnek tűnő közös projekt Zuglóban egy erdei kert lértehozására civil szervezetek és önkormányzati dolgozók együttműködésében. A cél egy köztér létrehozása, ahol fák alatt ehető növények termesztése történik, miközben a projekt hozzájárul a tájrehabilitációhoz, a kiszáradt patakmenti élőhelyek megújításához.

Lehet-e a gyümölcs káros az egészségre?

2023. november 7. 17:10

A gyümölcsökről az az elképzelés él a fejünkben, hogy nemcsak finomak, a jóllétünket is támogatjuk velük, hiszen tele vannak vitaminokkal, rostokkal, antioxidánsokkal. Bizonyos esetekben azonban létezik az „egészségtelen” gyümölcsök kategóriája.

A világ 8 legveszélyesebb élelmiszere, amelyek után nem mindenki áll fel az asztaltól

2023. december 8. 11:10

Vannak olyan különleges, keresett fogások, amelyek, helytelen elkészítés esetén, garantáltan halállal sújtják az azokat kipróbáló vendégeket. Ennek ellenére az emberek előszeretettel készítik el és fogyasztják el ezeket, noha pontosan tudják, a végén nem mindenki éli túl őket.

Miért kell meghámozni a gyümölcsöket és zöldségeket?

2024. augusztus 28. 07:10

Egy nem meghámozott alma akár 332%-kal több K-vitamint, 142%-kal több A-vitamint, 115%-kal több C-vitamint tartalmaz.