Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket, mert a „sima víz” nem távolítja el a növényvédőszer-maradványokat, sőt, legtöbbször még a sarat és a poros lerakódásokat sem.
Mi segíthet akkor, kérdezhetnénk, és rögvest választ is kapunk a TikTok növényes videói között előkelő helyen szereplő „lemosó videók” között. Ezek mindegyikében a szódabikarbóna a főszereplő, ami ezúttal – lemosószerként – a kamerák előtt bizonyít.
Mert bizony valóban sokkal több sárt, port és növényvédőszer-maradványt mos le a gyümölcsökről, mint a csapvíz. A hátramaradt sárgásbarna koszos levet látva vélhetően a legtöbb embernek elmegy a kedve a továbbiakban attól, hogy mosatlan gyümölcsöt fogyasszon, azoknak pedig, akik ki akarják próbálni a szódabikarbónás áztatást, a következő receptet javasolják:
Szódabikarbónás áztató lé készítése
Hozzávalók: 1 liter víz, 2 tk szódabikarbóna
Elkészítés:
- Az 1 liter vízhez 2 teáskanál étkezési szódabikarbónát kell keverni, az így elkészült áztatólevet egy mély tálba önteni.
- Az áztatólébe kell tenni a friss gyümölcsöket vagy zöldségeket és benne hagyni 12-15 percen át.
- Ha a kitűzött idő letelt, le kell szűrni a gyümölcsöket és még egyszer alaposan meg kell mosni, majd papírtörlőre szedni őket. Ezzel a módszerrel a készítők szerint a szennyeződések 98%-a eltávolítható.
A szódabikarbónás lemosásról szóló videó itt tekinthető meg.