6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Zöldség-Gyümölcs

Hasznos tanácsok gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók számára

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A Nébih a közeledő ültetési szezonra való tekintettel hasznos tanácsokat ajánl a gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók figyelmébe.

A megfelelő szaporítóanyag kiválasztásának érdekében célszerű a hivatal honlapján található összefoglalóból megismerni az egyes árusítóhely-típusok jellemzőit és az esetleges kockázatokat is. A hivatal ismertetője részletesen foglalkozik a faiskolai anyagok hagyományos faiskolai lerakatban, valamint egyéb kereskedelmi pontokon, üzletekben, áruházakban történő értékesítésével.

Emellett részletekbe menően taglalja az alkalmi árusítóhelyeken, piacokon, kirakodó vásárokon való árusítás ismérveit, továbbá az ún. mozgóárusítás mellett kitér az egyre inkább teret hódító értékesítési formáról: az online kereskedelemről (webshopok, webáruházak) való tudnivalókra is.

Az árusítóhely típusától függetlenül, megvételkor mindenképpen célszerű a vásárlóknak ügyelni arra, hogy olyan a szaporítóanyagot válasszanak, amely rendelkezik növényútlevél adatokat és egyéb kötelező elemeket is tartalmazó hatósági vagy termelői címkével. 

A Nébih ezúttal is felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy elsősorban hazai előállítású szaporítóanyagokat érdemes vásárolni, ugyanis ezáltal lehet a hatóság által ellenőrzött, kiváló minőségű gyümölcs szaporítóanyagokhoz jutni, és egyúttal a hazai szaporítóanyag-előállítást is erősíteni!

Mint minden forgalmazási időszakban, így a 2024-es tavaszi szezonban is intenzív ellenőrzéseket végez a Nébih a kertészeti szaporítóanyagok árusítóhelyein.

A Nébih gyümölcs szaporítóanyag vásárlására vonatkozó összefoglalója a Nébih portál aloldalán érhető el.

Kapcsolódó jogszabály:
14/2017 (III.23.) FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról
.

(Fotó: Skitterphoto/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Narancseper: november bohókás gyümölcse

2023. november 20. 05:40

Nem felejti, aki látta – ha mesét írnának erről a titokzatos fáról, valahogy így kezdődhetne. Az egyre sötétebb, ködösebb, nyugalmas novemberi tájképet varázsolja mesébe illővé termésével ez a fa, de alig tudunk róla valamit is.

Az üzletek zsugorítással próbálják elkerülni az áremelkedést?

2023. május 18. 09:16

A szupermarketeket azzal vádolják, hogy a gyorsan emelkedő költségek mérséklése érdekében egyre kisebbre szabják az epres dobozokat. Egy brit epertermelő szerint az üzletek a rendelések csökkentésével fenyegetőznek, sőt, jó néhányuk szándékosan csökkentik a csomagolás méretét, hogy ne kelljen áremelkedéssel terhelni a vásárlókat.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Mitől vannak piros kinövések a ribiszke levelén?

2019. április 5. 08:15

G. István kérdése: Ribiszkéimen a fejlődő leveleken piros kiemelkedések láthatók, egyre szaporodnak. Mik ezek?