Zöldség-Gyümölcs

Hasznos tanácsok gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók számára

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A Nébih a közeledő ültetési szezonra való tekintettel hasznos tanácsokat ajánl a gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók figyelmébe.

A megfelelő szaporítóanyag kiválasztásának érdekében célszerű a hivatal honlapján található összefoglalóból megismerni az egyes árusítóhely-típusok jellemzőit és az esetleges kockázatokat is. A hivatal ismertetője részletesen foglalkozik a faiskolai anyagok hagyományos faiskolai lerakatban, valamint egyéb kereskedelmi pontokon, üzletekben, áruházakban történő értékesítésével.

Emellett részletekbe menően taglalja az alkalmi árusítóhelyeken, piacokon, kirakodó vásárokon való árusítás ismérveit, továbbá az ún. mozgóárusítás mellett kitér az egyre inkább teret hódító értékesítési formáról: az online kereskedelemről (webshopok, webáruházak) való tudnivalókra is.

Az árusítóhely típusától függetlenül, megvételkor mindenképpen célszerű a vásárlóknak ügyelni arra, hogy olyan a szaporítóanyagot válasszanak, amely rendelkezik növényútlevél adatokat és egyéb kötelező elemeket is tartalmazó hatósági vagy termelői címkével. 

A Nébih ezúttal is felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy elsősorban hazai előállítású szaporítóanyagokat érdemes vásárolni, ugyanis ezáltal lehet a hatóság által ellenőrzött, kiváló minőségű gyümölcs szaporítóanyagokhoz jutni, és egyúttal a hazai szaporítóanyag-előállítást is erősíteni!

Mint minden forgalmazási időszakban, így a 2024-es tavaszi szezonban is intenzív ellenőrzéseket végez a Nébih a kertészeti szaporítóanyagok árusítóhelyein.

A Nébih gyümölcs szaporítóanyag vásárlására vonatkozó összefoglalója a Nébih portál aloldalán érhető el.

Kapcsolódó jogszabály:
14/2017 (III.23.) FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról
.

(Fotó: Skitterphoto/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Félmillió tonna gyümölcs teremhet az idén

2020. június 8. 09:02

Az idei év felemás lesz, hiszen a várható gyümölcsterméssel minőségileg nem lesz gond, mennyiségileg viszont annál inkább. Becslések szerint ugyanis mintegy 500 ezer tonnára lehet számítani az évi, átlagos 800-900 ezer tonnával szemben.

Milyen bokor van a kertemben? Ribiszke vagy köszméte vagy valami más?

2023. július 2. 04:39

Nemrég vásárolt házunk kertjében a képen látható bokor áll. Mi lehet ez? Ribiszke vagy köszméte?

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.