Zöldség-Gyümölcs

Hasznos tanácsok gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók számára

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A Nébih a közeledő ültetési szezonra való tekintettel hasznos tanácsokat ajánl a gyümölcs szaporítóanyagot vásárlók figyelmébe.

A megfelelő szaporítóanyag kiválasztásának érdekében célszerű a hivatal honlapján található összefoglalóból megismerni az egyes árusítóhely-típusok jellemzőit és az esetleges kockázatokat is. A hivatal ismertetője részletesen foglalkozik a faiskolai anyagok hagyományos faiskolai lerakatban, valamint egyéb kereskedelmi pontokon, üzletekben, áruházakban történő értékesítésével.

Emellett részletekbe menően taglalja az alkalmi árusítóhelyeken, piacokon, kirakodó vásárokon való árusítás ismérveit, továbbá az ún. mozgóárusítás mellett kitér az egyre inkább teret hódító értékesítési formáról: az online kereskedelemről (webshopok, webáruházak) való tudnivalókra is.

Az árusítóhely típusától függetlenül, megvételkor mindenképpen célszerű a vásárlóknak ügyelni arra, hogy olyan a szaporítóanyagot válasszanak, amely rendelkezik növényútlevél adatokat és egyéb kötelező elemeket is tartalmazó hatósági vagy termelői címkével. 

A Nébih ezúttal is felhívja a vásárlók figyelmét arra, hogy elsősorban hazai előállítású szaporítóanyagokat érdemes vásárolni, ugyanis ezáltal lehet a hatóság által ellenőrzött, kiváló minőségű gyümölcs szaporítóanyagokhoz jutni, és egyúttal a hazai szaporítóanyag-előállítást is erősíteni!

Mint minden forgalmazási időszakban, így a 2024-es tavaszi szezonban is intenzív ellenőrzéseket végez a Nébih a kertészeti szaporítóanyagok árusítóhelyein.

A Nébih gyümölcs szaporítóanyag vásárlására vonatkozó összefoglalója a Nébih portál aloldalán érhető el.

Kapcsolódó jogszabály:
14/2017 (III.23.) FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról
.

(Fotó: Skitterphoto/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.