Zöldség-Gyümölcs

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

MTI

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart, a hazai spárga termelői átlagára 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai fehér és a zöld spárgát 2022 17-19. hetében 2000 forint/kilogramm áron kínálták.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1400-1550 hektárról 5,6-6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

Az AKI elemzésében kitérnek arra, hogy a spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A statisztikai adatok szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,57 milliárd forintra nőtt 2021-ben. Az előző évihez viszonyítva a kivitel mennyiségben 5 százalékkal 2,4 ezer tonnára, értékben 15 százalékkal 2,66 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlója Németország (1,09 ezer tonna), Svájc (537 tonna), Svédország (245 tonna) és Finnország (221 tonna) volt tavaly.

Az Európai Unió spárgatermelése 315,4 ezer tonna volt 2021-ben, ennek mintegy 40 százalékát Németország (119 ezer tonna) adta, majd Spanyolország (62 ezer tonna) következett.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint Németországban tavaly az előző évinél csaknem 1 százalékkal kisebb területen, 25,6 ezer hektáron termesztettek spárgát, jellemzően fehéret. A kedvező időjárás miatt az idén tavasszal Németországban túlkínálat alakult ki, így az ottani nagybani piacokon a 18. héten a belföldi fehér spárga ára 23 százalékkal (5,05 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 25 százalékkal (7,56 euró/kilogramm) elmaradt az egy évvel korábbitól.

A másik jelentős termelő országban, Spanyolországban több hetes késéssel indult a zöld spárga szezonja, a Freshplaza szakmaközi szervezet előrejelzése szerint 2022-ben közel 44 ezer tonna zöld spárgát takaríthatnak be, ezer tonnával többet, mint 2021-ben – áll az Agrárközgazdasági Intézet elemzésében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

KITE: A születésnapi ünnepségsorozat folytatódik

2018. április 23. 07:20

45 éves a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erősen rajzik az amerikai kukoricabogár

2022. július 6. 09:06

A szalma betakarítása után nagy erőkkel zajlik a tarlóhántás, hátha egyszer megérkezik az áhított eső.

Az EU-ban a növénytermesztés kisebb volumene mérsékelte a kibocsátást

2021. május 14. 06:04

Magyarország az előzetes adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásának a 2,1 százalékát állította elő 2020-ban.

Növénytermesztés az űrben

2023. január 2. 08:14

Ahogy a felfedezzük a világűrt, esztétikai és gyakorlati okokból egyaránt fontos lesz majd növényeket is feljuttatni oda. Úttörő űrhajósainktól már tudjuk, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a friss virágok és a kertek csodás hangulatot teremtenek, és lehetővé teszik, hogy utazásaink során magunkkal vigyünk egy kis darabot a Földből. Ezek jót tesznek a lelkiállapotunknak a Földön és az űrben egyaránt. A növények az űrhajósok egészségének megőrzésében is kulcsfontosságúak lesznek a hosszútávú küldetések során.