Zöldség-Gyümölcs

Hazánkban kevés spárga fogy, külföldre annál többet szállítanak

MTI

Az idén a megszokottnál később, április végén kezdődött a spárga szedése, és várhatóan június közepéig tart, a hazai spárga termelői átlagára 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzéséből.

Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a hazai fehér és a zöld spárgát 2022 17-19. hetében 2000 forint/kilogramm áron kínálták.

A KSH adatai szerint Magyarországon 1400-1550 hektárról 5,6-6,7 ezer tonna spárgát takarítottak be az elmúlt években.

Az AKI elemzésében kitérnek arra, hogy a spárga hazai fogyasztása alacsony, a termés döntő hányadát külföldre szállítják. A statisztikai adatok szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,57 milliárd forintra nőtt 2021-ben. Az előző évihez viszonyítva a kivitel mennyiségben 5 százalékkal 2,4 ezer tonnára, értékben 15 százalékkal 2,66 milliárd forintra nőtt. A magyarországi spárga legnagyobb vásárlója Németország (1,09 ezer tonna), Svájc (537 tonna), Svédország (245 tonna) és Finnország (221 tonna) volt tavaly.

Az Európai Unió spárgatermelése 315,4 ezer tonna volt 2021-ben, ennek mintegy 40 százalékát Németország (119 ezer tonna) adta, majd Spanyolország (62 ezer tonna) következett.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint Németországban tavaly az előző évinél csaknem 1 százalékkal kisebb területen, 25,6 ezer hektáron termesztettek spárgát, jellemzően fehéret. A kedvező időjárás miatt az idén tavasszal Németországban túlkínálat alakult ki, így az ottani nagybani piacokon a 18. héten a belföldi fehér spárga ára 23 százalékkal (5,05 euró/kilogramm), a zöld spárgáé 25 százalékkal (7,56 euró/kilogramm) elmaradt az egy évvel korábbitól.

A másik jelentős termelő országban, Spanyolországban több hetes késéssel indult a zöld spárga szezonja, a Freshplaza szakmaközi szervezet előrejelzése szerint 2022-ben közel 44 ezer tonna zöld spárgát takaríthatnak be, ezer tonnával többet, mint 2021-ben – áll az Agrárközgazdasági Intézet elemzésében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

A holland termesztőket a gáz nélküli termesztésre buzdítják

2022. június 30. 11:38

A holland állampolgárok már nem cserélhetik le a központi fűtésüket újabbra, hanem hőszivattyút kell használniuk.

A Corteva hibrid repcéi segítik a bioüzemanyag-gyártást

2023. szeptember 16. 06:40

A repce bioüzemanyag-iparban történő felhasználása képes enyhíteni a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátási és energiabiztonsági kihívásokat.

Új létesítményt nyitott a Corteva

2023. július 11. 09:56

A központ a Corteva globális laboratóriumi hálózatába integrálódik, és kiegészíti a vállalat amerikai laboratóriumcsoportját.

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

2019. október 3. 13:05

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.