Zöldség-Gyümölcs

Hogyan kell helyesen megpucolni a mandarint?

Agrofórum Online

A mandarin az év ezen időszakában gyakrabban kerül a kosarakba, az éttermek választékába, majd az ünnepi asztalokra. Mindez véletlen lenne?

Sokan úgy vélik, ez csak azért van, mert télen – a zord időjárásnak köszönhetően – kevés a friss gyümölcs, de ez nem csak ezért van így. A narancssárga és a piros szín a holdújév előhírnökei, amelyet már nemcsak az ázsiai országokban, de szerte a világon ünnepelnek. 

A Citrus reticulata, más néven mandarin Kínából származik, és mindig az ünnepekhez kapcsolódó fő gyümölcsnek számított. Hogy miért? Mert a mandarint mindig is a szerencse hagyományos szimbólumának tekintették.

Ez főként abból fakad, hogy ez a szó eredeti nyelven a „gazdagság” szóhoz hasonlóan hangzik. A gyümölcs narancssárga árnyalatáról pedig úgy tartják, hogy az „aranyat” szimbolizálja, így e kettősség szerencsehozó gyümölccsé avanzsálja az amúgy is közkedvelt, édes mandarint.

A mandarin (a gyümölcs és a mandarin fa ágainak) ajándékozása az ünnep heteiben egyfajta szimbolikus módja annak, hogy boldogságot és jólétet kívánjunk a családtagjainknak és szeretteinknek, mivel így szó szerint „gazdagságot” adunk nekik.

A mandarin emellett a tisztelet és a szerencse szimbóluma is, ezért előszeretettel teszik ki ünnepi asztalokra, vagy dekorációs elemként koszorúkba, gyertyás összeállításokba. Jelenléte a „szerencse meghívását” jelképezi, illetve a legendák szerint a mandarin áldást hoz a ház lakóinak. 

A mandarin helyes megpucolásának titka
A YouTube ma már tele van olyan videókkal, amelyekben megmutatják, hogy nekünk, európaiaknak hogyan is kéne helyesen megpucolnunk a mandarint. Mert nem szabad csak úgy nekiállni és leszaggatni a héját, hanem először a tetejéről, majd az aljáról kell leszedni egy szabályos, kupak alakú formát, eztán pedig szépen oldalról lehengergetni a puha héjat, ami így valóban egyben lejön. 

Aki meg szeretné nézni, innen elsajátíthatja ezt az egész egyszerű módszert:

Kozmetikumokban is használják

A mandarin azonban nem csak az élelmiszeripar egyik legnépszerűbb gyümölcse. Illóolaját gyakran használják kozmetikumokban és illatszerekben, hiszen ez az, ami a parfümöknek friss, citrusos illatot ad. A kozmetikumokon kívül a mandarinos illóolajat hangulatjavító hatása miatt aromaterápiás kezelések és masszázsok során is használják. 

(Vezérkép: Daria-Yakovleva/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Spanyolország a legnagyobb európai mandarintermelő

2021. március 14. 08:52

Kína a legnagyobb mandarintermesztő ország a Földön, Spanyolország a második, a harmadik helyet Törökország szerezte meg a rangsorban.

Citrusfélék teleltetése

2021. szeptember 7. 08:35

Mediterrán növényként a citrusfélék nagyja nem télálló. Bár van a télálló vadcitrom, melyből manapság előszeretettel sövényt is nevelnek, de a legtöbb esetben a citrusféléket teleltetni kell.

Fog valaha teremni a magról nevelt mandarinfa?

2023. február 19. 04:39

Hogyan ápoljam a magról vetett mandarint? Fog valaha teremni is?

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.