Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

Agrofórum Online

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

A tavalyi rendkívüli áremelkedéseket hozó év után, idén, úgy tűnik, helyreállhat a világ rendje. A műtrágya és ennek következtében az élelmiszer alapanyag- és takarmányárak nagyot estek. Azonban akadnak kivételek.

A narancslé tőzsdei ára – merthogy ilyen is van – ugyanis 1967 óta nem látott szintre emelkedett. Ennek oka, hogy a kínálat, tehát a narancstermesztés globálisan visszaesőben van, részben az amerikai kontinensen tapasztalható kedvezőtlen időjárás miatt, részben pedig mert egy agresszív baktérium, a sárgasárkány-kór fertőzi a növényeket és teszi tönkre a termést.

Ugyan a tőzsdei előrejelzések hosszú távon a helyzet javulását feltételezik – de mit vásároljunk idén télen a C-vitamin-hiány megelőzésére, ha a narancslé árát már nem tudjuk vagy nem akarjuk megfizetni?

Szinte minden zöldség és gyümölcs tartalmaz valamennyi C-vitamint, ezek egy részét nyersen érdemes fogyasztani, mert hő hatására a C-vitamin elbomlik. Nőknek a napi ajánlott bevitel legalább 75 mg C-vitamin naponta, férfiaknak 95 mg. Lássuk, melyek azok a források, amelyekkel ez az érték könnyen teljesíthető.

  • Kaliforniai paprika: a gyerekek is szeretik a szép, színes paprikákat, és félcsészényi (1 csésze kb. 250 ml) összevágott piros kaliforniai paprika 95 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy zöld 60 mg-ot.
  • Chilipaprika: ha szereti a csípőset, akkor jó helyen jár, egy kisméretű chilipaprikában ugyanis 64 mg C-vitamin rejtőzik. Egyen meg belőle kettőt, ha jólesik, és rögtön túlteljesítette a napi szükségletét.
  • Brokkoli: egycsészényi 102 mg-ot tartalmaz, amit elfogyaszthat tésztához, vagy kicsit megpirítva önmagában is finom.
  • Kelbimbó: ha létezne a mondás, hogy aki a kelbimbót szereti, rossz ember nem lehet, sokan lennének a földgolyón, akik inkább a sötét oldalt választják. Valóban elég jellegzetes ízű zöldség, de egy csészényi 48 mg C-vitaminnal tölti fel a szervezetünket, és hirtelen megpirítva édessé és ízletessé válik.
  • Karalábé: egy csésze karalábé 89 mg C-vitamint tartalmaz. Kicsit hőkezelve ugyan ez az érték csökken, viszont nagyon finom és kalóriaszegény köretet kap.
  • Kivi: igazi téli gyümölcs nálunk, akár önmagában, akár gyümölcssalátába belekeverve. Egyetlen darabban 64 mg C-vitamin van, így kiváló és egészséges nassolnivaló.
  • Káposzta: 56 mg C-vitamin egy csészében, ráadásul az egyik legolcsóbb, egész évben kapható zöldségünk, akár nyersen, akár savanyítva, de még enyhén hőkezelve is marad benne vitamin. Tehát nincs kifogás, ha természetes C-vitamin-forrást kell keresni! 

(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.