Zöldség-Gyümölcs

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

Agrofórum Online

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

2023 tavaszán és nyarán egy észak-európai gazdálkodó család palántánként 1,5 kg-os terméshozamot ért el az évelő Malling Ace fajtából. Ezt az eredményt úgy produkálták, hogy a gazdálkodó család a Hydroponic Systems „Evolution” függőrendszerét alkalmazta.

A vállalat szerint az eredmény annak köszönhető, hogy a növényeket optimális sűrűségben, és ellenőrzött körülmények között termesztették. amely lehetővé tette, hogy minden egyes növény maximálisan fejlődhessen.

A Hydroponic Systems szerint az „Evolution” rendszer nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé az eper növények felett, és a betegségek elkerülését is elősegíti, ami végső soron növeli a termelékenységet. Emellett a rendszer célja a gyökerek levegőztetésének és oxigénellátásának elősegítése. A gyökerek nem érintkeztek semmilyen más felülettel, csak a növekedésükhöz és a további termésükhöz szükséges anyagokkal.

Ez az eredmény a Hyprodonic Systems szerint az észak-európai országokban a hidrokultúrás termelés jövedelmezőségének megerősítésének tekinthető. A Hydronic Systems korábbi tapasztalatai és vizsgálatai arra utalnak, hogy rendszerük hozzájárul többek között a paradicsomkultúrák és a szamóca  kedvezőbb termeléséhez. Ezekben a kultúrákban a növénysorok megszüntetése után mérséklődött a víz- és műtrágyafogyasztás. A szubsztrát és a növény mennyisége is csökkent.

A Hydroponic Systems termékeit 2011 óta minden kontinens több mint negyven országában telepítették.

(Fotó: Geoluro11/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.

A fehér eper organikus termesztése magasabb bevételt eredményez

2023. április 26. 15:50

A kínai eperpiacon az elmúlt években új termékként jelent meg a fehér eper. Azért keltett feltűnést, mert színe és íze eltér a hagyományos vörös eperétől, és a piaci ára is meglehetősen magas.

Hétvégétől már kapható lesz a magyar szamóca

2020. április 21. 14:16

A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól.