Zöldség-Gyümölcs

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

Agrofórum Online

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

2023 tavaszán és nyarán egy észak-európai gazdálkodó család palántánként 1,5 kg-os terméshozamot ért el az évelő Malling Ace fajtából. Ezt az eredményt úgy produkálták, hogy a gazdálkodó család a Hydroponic Systems „Evolution” függőrendszerét alkalmazta.

A vállalat szerint az eredmény annak köszönhető, hogy a növényeket optimális sűrűségben, és ellenőrzött körülmények között termesztették. amely lehetővé tette, hogy minden egyes növény maximálisan fejlődhessen.

A Hydroponic Systems szerint az „Evolution” rendszer nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé az eper növények felett, és a betegségek elkerülését is elősegíti, ami végső soron növeli a termelékenységet. Emellett a rendszer célja a gyökerek levegőztetésének és oxigénellátásának elősegítése. A gyökerek nem érintkeztek semmilyen más felülettel, csak a növekedésükhöz és a további termésükhöz szükséges anyagokkal.

Ez az eredmény a Hyprodonic Systems szerint az észak-európai országokban a hidrokultúrás termelés jövedelmezőségének megerősítésének tekinthető. A Hydronic Systems korábbi tapasztalatai és vizsgálatai arra utalnak, hogy rendszerük hozzájárul többek között a paradicsomkultúrák és a szamóca  kedvezőbb termeléséhez. Ezekben a kultúrákban a növénysorok megszüntetése után mérséklődött a víz- és műtrágyafogyasztás. A szubsztrát és a növény mennyisége is csökkent.

A Hydroponic Systems termékeit 2011 óta minden kontinens több mint negyven országában telepítették.

(Fotó: Geoluro11/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Átlagos lehet az idei szamócatermés

2020. április 23. 13:17

Az enyhe ősz és tél miatt téli fagykár nem sújtotta az ültetvényeket, a napsütésben gazdag február és március pedig nagyon is kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából.

Luxustermék lett az eper Japánban

2024. május 6. 14:10

Egy japán termesztő hosszú évek kitartó munkájával érte el, hogy az eper minőségét elismerjék és luxustermékként vásárolják a fogyasztók.

A szamócaszezon itt van, de a termesztés kihívásokkal teli + videó

2025. április 22. 15:10

A szamóca az egyik legkeresettebb korai gyümölcsünk. A termesztés kihívásairól készítettünk interjút.

Nehezen indul az európai eperszezon

2023. március 21. 15:29

A déli féltekén tapasztalható szélsőséges éghajlati változások komoly nehézségeket okoznak a spanyolországi, olaszországi és görögországi szamócatermesztőknek.