Zöldség-Gyümölcs

Így lehet palántánként 1,5 kg epret elérni

Agrofórum Online

Vajon számít-e a termés mennyiségének a szempontjából, hogy az epret hagyományos módon vagy a legmodernebb technológiával, felfüggesztve, termőtalaj nélkül termesztik, vagy sem?

2023 tavaszán és nyarán egy észak-európai gazdálkodó család palántánként 1,5 kg-os terméshozamot ért el az évelő Malling Ace fajtából. Ezt az eredményt úgy produkálták, hogy a gazdálkodó család a Hydroponic Systems „Evolution” függőrendszerét alkalmazta.

A vállalat szerint az eredmény annak köszönhető, hogy a növényeket optimális sűrűségben, és ellenőrzött körülmények között termesztették. amely lehetővé tette, hogy minden egyes növény maximálisan fejlődhessen.

A Hydroponic Systems szerint az „Evolution” rendszer nagyobb ellenőrzést tesz lehetővé az eper növények felett, és a betegségek elkerülését is elősegíti, ami végső soron növeli a termelékenységet. Emellett a rendszer célja a gyökerek levegőztetésének és oxigénellátásának elősegítése. A gyökerek nem érintkeztek semmilyen más felülettel, csak a növekedésükhöz és a további termésükhöz szükséges anyagokkal.

Ez az eredmény a Hyprodonic Systems szerint az észak-európai országokban a hidrokultúrás termelés jövedelmezőségének megerősítésének tekinthető. A Hydronic Systems korábbi tapasztalatai és vizsgálatai arra utalnak, hogy rendszerük hozzájárul többek között a paradicsomkultúrák és a szamóca  kedvezőbb termeléséhez. Ezekben a kultúrákban a növénysorok megszüntetése után mérséklődött a víz- és műtrágyafogyasztás. A szubsztrát és a növény mennyisége is csökkent.

A Hydroponic Systems termékeit 2011 óta minden kontinens több mint negyven országában telepítették.

(Fotó: Geoluro11/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

UV-lámpákkal a szamóca kártevői ellen?

2022. december 30. 08:28

A takácsatka nagy károkat képes okozni a szamóca ültetvényekben. Erre jelenthet ígéretes megoldást egy formabontó módszer!

Két héttel később érik a szabadföldi szamóca

2021. május 31. 06:25

Már a napokban várható az ország déli részéről érkező első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés, majd pár napra rá érkezik az északibb területekről.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Robotizált gazdálkodás, akár 95 százalékkal kevesebb víz felhasználásával

2023. október 22. 13:10

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.