Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Irán és az USA a két legnagyobb pisztácia-termelő

Irán és az USA a két legnagyobb pisztácia-termelő

Agrofórum Online

Irán és az Egyesült Államok fej fej mellett a két legnagyobb pisztáciatermesztő ország a Földön, Kína a harmadik helyet tudta megszerezni a rangsorban, de jelentős a lemaradásuk.

Egy év alatt 338 ezer tonna pisztáciát termesztettek Iránban, ezzel világelsők lettek ebben a rangsorban. Az előnyük csak 2155 tonna a második helyezett Egyesült Államokhoz képest, ahol 336 ezer tonna pisztácia termett egy év alatt. A pisztáciatermelői világranglista dobogójára Kína fért még fel 106 ezer tonnával. Törökország a negyedik 85 ezer tonnával, Szíria pedig ötödik 32 ezer tonnával – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát. A TOP 10 mezőnyének második felét egy afrikai ország, Madagaszkár indítja 4642 tonnával. Hetedik helyen Tunézia áll 3109 tonnával, majd Afganisztán következik 2755 tonnás pisztáciaterméssel. A TOP10 mezőnyét Ausztrália és Kirgizisztán zárja 1559 és 1073 tonnás mennyiséggel.

TOP 10 pisztácia termelő ország (tonna)

A legtöbb pisztáciát exportáló ország a termelők közt második Egyesült Államok 230 ezer tonnával, majd a termelők közt első Irán következik 78 ezer tonnás kivitellel. A harmadik helyen Hong Kong áll 67 ezer tonnával, ők importból adják el tovább a pisztáciát. A negyedik helyen Törökország jön 16 ezer tonnával. Az exportlistán az ötödik helyen álló Egyesült Arab Emirátusok 11 ezer tonna pisztáciát értékesít külföldön, ezt Hong Konghoz hasonlóan importból szerzik be. Az exportlista TOP 10-mezőny második felében Németország, Törökország, Belgium, Hollandia, Madagaszkár és Afganisztán található.

A legtöbb pisztáciát importáló ország tízes listáján Kína az első 113 ezer tonnával. A már említett Hong Kongban a második legnagyobb a behozatal 65 ezer tonnával, majd Németország következik 45 ezer tonnával. Ezután jön Olaszország 18 ezer tonnás importtal. Az ötödik helyen India áll 17 ezer tonnás pisztácia-behozatallal. Az importlista 6-10 helyein Törökország, Spanyolország, az Egyesült Arab Emírégek, Belgium és Szaúd-Arábia sorrend alakult ki 2019-ben a FAO adatai szerint.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Egészségesek a fagyasztott zöldségek?

2024. július 6. 14:10

A fagyasztott zöldségekkel kapcsolatos kísérletekben azt vizsgálták, csökken-e a tápértékük a friss termékekéhez képest.

Pisztáciát Magyarországon? Ez vicc?

2022. szeptember 22. 15:33

Habár még nem vagyunk elég sivatagosak a pisztácia számára, úgy tűnik, hazánkban is vannak lelkes próbálkozók: övék a szerencse?