Zöldség-Gyümölcs

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézete, valamint a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ a gyümölcsfák tavaszi metszését kiegészítő országos nyári (zöld)metszési tanfolyamot hirdet. Ennek keretében a szakemberek az ország négy településén tartanak gyakorlatias gyümölcsmetszési tanfolyamot, melyek során a vegetációs időszakban elvégzendő zöldmunkákat lehet elsajátítani.

A gyümölcsfákkal kapcsolatos munkák nem érnek véget a gyümölcsök betakarításával. A termésmennyiség folyamatos biztosítása érdekében szükség van a folyamatos termőrészképződésre. Az adott évi termőrészek az előző évben képződnek, tehát a termések betakarítása után is szükséges az ültetvény, illetve a gyümölcsfák folyamatos öntözése, tápanyag-utánpótlása, növényvédelme és a termőegyensúly folyamatos fenntartása. A termőegyensúlyt a nyári (zöld)metszéssel tudjuk fenntartani.

A zöldmetszés hatásai

A MATE által szervezett tanfolyamon lehetőség nyílik az egyik leggyakrabban használt szaporítási módszer, az alvószemzés lépéseinek elsajátítására is. De olyan ismeretek birtokába is juthatnak a kurzuson részt vevők, mind például a nyári metszés időpontjának szerepe a növényvédelemben. A zöldmetszés ugyanis kedvező hatású a gyümölcsfák méretére, a termőrügyek differenciálódására.

Ha a felesleges koronaelemeket ebben az időben – amikor kevés olyan kórokozó fenyegeti fánkat, ami a fás szöveteket károsítaná – távolítjuk el, a keletkezett sebek könnyen és gyorsan záródnak, így nincs szükség sebkezelésre.

A MATE munkatársai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával és a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. Szakértelmük garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodjanak. A kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget. Bárki jelentkezhet, a részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

Négy helyszín

Az elméleti és gyakorlati tudást egyaránt biztosító tanfolyamok négy helyszínen érhetők el: Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait ismerhetik meg a gyakorló kertészek. Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és a héjas gyümölcsfajok metszésének korszerű módszereivel találkozhatnak az érdeklődők. Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni. Keszthelyen elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok elsajátítására.

Az egynapos (1 óra elmélet, 7 óra gyakorlat) tanfolyamokat augusztus 30-án (illetve Érd-Elvirán szeptember 6-án is) tartják a szakemberek. Jelentkezési határidő augusztus 23., a tanfolyamon való részvétel költsége 22 000 Ft (17 323 forint + áfa). A képzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak.

A tanfolyam részletei és a jelentkezési lap a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ (Nyilvántartási szám: B/2020/003047), illetve a Kertészettudományi Intézet honlapján érhető el.

További információ

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.E-mail: mediakozpont@uni-mate.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Növénytudományi kutatások technológiáját fejlesztették a keszthelyi Georgikonon

2022. szeptember 16. 10:34

Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló, kutatási és mezőgazdasági célokat is szolgáló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen - tájékoztat az intézmény.

Innováció a tojás élelmiszeripari felhasználásában

2023. március 7. 12:29

MATE doktorandusz kísérletezett ki egy olyan úttörő eljárást, mely lehetővé teszi az élelmiszeriparban rendkívül elterjedt tojáslé fagyasztással történő tartósítását.

Stresszmentes tehéntartás, magasabb minőségű tej

2023. november 27. 09:40

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek a 341 millió forintból megépült Precíziós tejtermelő laboratóriumban, a MATE Kaposvári Campusán.

Hazai nemesítésű rózsát ajándékoznak a pápának

2023. április 27. 15:46

A budapesti látogatás alkalmából Novák Katalin köztársasági elnök három különleges Árpádházi Szent Erzsébet rózsatövet ajándékoz Őszentsége Ferenc pápának.