Zöldség-Gyümölcs

Jelentkezzen, ha ki akarja hagyni a kereskedőket az értékesítési láncból

Agrofórum Online

Új termelőket keres a MyFarm, leginkább a Dunántúlon és Pest vármegyében. A cél az, hogy az ország minél több pontján elérhető legyen a zöldségkosarak házhoz szállítása.

A vállalat tervei között szerepel egy központi logisztikai rendszer létrehozása is. Ezzel tovább könnyítené a gazdálkodók munkáját, és lehetővé tenné, hogy kizárólag a termeléssel foglalkozhassanak.

Az öt kertet üzemeltető MyFarm közösségi kertmodelljének alapja a közvetlen együttműködés a termelők és a vásárlók között, kihagyva az értékesítési láncból a kereskedőket.

Ez a modell számos előnyt kínál mindkét fél számára. A vásárlók friss, vegyszermentes zöldségeket kapnak ismert forrásból, tervezhető beszerzéssel és jobb áron. A termelők számára pedig biztosított a stabil és kiszámítható jövedelem, mivel a vásárlók előre kifizetik a szezonra bérelt parcellákat. A gazdák ezen a földön megtermelik a zöldséget, amit aztán heti vagy havi rendszerességgel juttat el a cég a fogyasztókhoz.

Hobbinak indult

Kövesdi Gábor, a MyFarm alapítója pár évvel ezelőtt hozta létre a céget, aki, mint azt nyilatkozta, elsősorban édesapjának szeretett volna munkahelyet teremteni ezzel a vállalkozással, csak később ismerte fel abban rejlő üzleti lehetőséget.

A tavalyi évben pörögtek fel az események, amikor a befektetők számára is kezdett érdekessé válni a növekvő kosárközösség. Az alapító elsősorban olyan befektetőt fogad szívesen, aki nem csupán pénzügyi befektetést, de pl. szakmai tudást, innovációt is hoz magával.

Ez a személy Balogh Péter „Petya” lett, aki egy korábbi start-up-ban már támogatta Kövesdit. Az erősités ezzel nem ért véget, hiszen ezt követően Kercsmár András, az első hazai, franchise-alapon működő McDonald’s tulajdonosa csatlakozott a csapathoz, és jelölte meg az irányt.

Ez pedig nem volt más, mint a modellváltás, majd a külföldi értékesítés. A modellváltás eredmény az, hogy nem a gazdák szállítják ki a termékeiket, hanem ezt felváltja a MyFarm franchise logisztikai rendszere.

Ennek a modellnek várhatóan az is az előnye lesz, hogy a gazdák sikeresebben tudják érdekeiket érvényesíteni, így a magokat, a palántákat és a bio permetszereket a jelenleginél jóval kedvezőbb áron is beszerezhetik. 

Más, mint a legtöbb kosárközösség

A MyFarm abban tér el a legtöbb kosárközösségtől, hogy a vállalat folyamatosan támogatja a termelőket, szakmai, marketing és értékesítési segítséget nyújt számukra. Így azoknak csak a termeléssel és a kiszállítással kell foglalkozniuk, ezzel jelentősen hozzájárul a gazdák sikeréhez és a vállalat növekedéséhez.

Hasonlóan működő modellek külföldön jól ismertek, az USA-ban például a Community Supported Agriculture (CSA) modell hasonló elveken működik, és nagy népszerűségnek örvend. Franciaországban az AMAP (Association pour le maintien d’une agriculture paysanne) modell terjedt el, amely ugyancsak a közvetlen termelői és vásárlói együttműködésre épít.

Akár nemzetközi piacokon is

Mint megtudtuk, a MyFarm célja, hogy a jövőben nemzetközi piacra is kilépjen, de először a hazai termelési hálózat bővítésére koncentrál.

A MyFarm operatív vezetője, Matus Dóra szerint a házhoz szállított zöldségek iránti kereslet dinamikusan nő, különösen Budapest környékén, ahol jelenleg kétszer annyi megrendelést is ki tudnának elégíteni, mint amennyi kapacitásuk jelenleg van. Érthető hát, hogy leginkább ebben a térségben várja a cég a termelők jelentkezését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

80 milliárd eurós üzlet a biogazdálkodás

2018. március 20. 19:27

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előllításhoz.

Hitek és tévhitek a biotermékekről

2019. augusztus 8. 04:37

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallhatunk a biotermékekkel kapcsolatban.

A tönköly, a tönke és az alakor – Kalászos kísérletek biogazdálkodóknak

2022. november 23. 18:26

A célirányos nemesítés már évek óta zajlik hazánkban, az új, speciális fajtákra viszont még várni kell.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.