Zöldség-Gyümölcs

Jelentkezzen, ha ki akarja hagyni a kereskedőket az értékesítési láncból

Agrofórum Online

Új termelőket keres a MyFarm, leginkább a Dunántúlon és Pest vármegyében. A cél az, hogy az ország minél több pontján elérhető legyen a zöldségkosarak házhoz szállítása.

A vállalat tervei között szerepel egy központi logisztikai rendszer létrehozása is. Ezzel tovább könnyítené a gazdálkodók munkáját, és lehetővé tenné, hogy kizárólag a termeléssel foglalkozhassanak.

Az öt kertet üzemeltető MyFarm közösségi kertmodelljének alapja a közvetlen együttműködés a termelők és a vásárlók között, kihagyva az értékesítési láncból a kereskedőket.

Ez a modell számos előnyt kínál mindkét fél számára. A vásárlók friss, vegyszermentes zöldségeket kapnak ismert forrásból, tervezhető beszerzéssel és jobb áron. A termelők számára pedig biztosított a stabil és kiszámítható jövedelem, mivel a vásárlók előre kifizetik a szezonra bérelt parcellákat. A gazdák ezen a földön megtermelik a zöldséget, amit aztán heti vagy havi rendszerességgel juttat el a cég a fogyasztókhoz.

Hobbinak indult

Kövesdi Gábor, a MyFarm alapítója pár évvel ezelőtt hozta létre a céget, aki, mint azt nyilatkozta, elsősorban édesapjának szeretett volna munkahelyet teremteni ezzel a vállalkozással, csak később ismerte fel abban rejlő üzleti lehetőséget.

A tavalyi évben pörögtek fel az események, amikor a befektetők számára is kezdett érdekessé válni a növekvő kosárközösség. Az alapító elsősorban olyan befektetőt fogad szívesen, aki nem csupán pénzügyi befektetést, de pl. szakmai tudást, innovációt is hoz magával.

Ez a személy Balogh Péter „Petya” lett, aki egy korábbi start-up-ban már támogatta Kövesdit. Az erősités ezzel nem ért véget, hiszen ezt követően Kercsmár András, az első hazai, franchise-alapon működő McDonald’s tulajdonosa csatlakozott a csapathoz, és jelölte meg az irányt.

Ez pedig nem volt más, mint a modellváltás, majd a külföldi értékesítés. A modellváltás eredmény az, hogy nem a gazdák szállítják ki a termékeiket, hanem ezt felváltja a MyFarm franchise logisztikai rendszere.

Ennek a modellnek várhatóan az is az előnye lesz, hogy a gazdák sikeresebben tudják érdekeiket érvényesíteni, így a magokat, a palántákat és a bio permetszereket a jelenleginél jóval kedvezőbb áron is beszerezhetik. 

Más, mint a legtöbb kosárközösség

A MyFarm abban tér el a legtöbb kosárközösségtől, hogy a vállalat folyamatosan támogatja a termelőket, szakmai, marketing és értékesítési segítséget nyújt számukra. Így azoknak csak a termeléssel és a kiszállítással kell foglalkozniuk, ezzel jelentősen hozzájárul a gazdák sikeréhez és a vállalat növekedéséhez.

Hasonlóan működő modellek külföldön jól ismertek, az USA-ban például a Community Supported Agriculture (CSA) modell hasonló elveken működik, és nagy népszerűségnek örvend. Franciaországban az AMAP (Association pour le maintien d’une agriculture paysanne) modell terjedt el, amely ugyancsak a közvetlen termelői és vásárlói együttműködésre épít.

Akár nemzetközi piacokon is

Mint megtudtuk, a MyFarm célja, hogy a jövőben nemzetközi piacra is kilépjen, de először a hazai termelési hálózat bővítésére koncentrál.

A MyFarm operatív vezetője, Matus Dóra szerint a házhoz szállított zöldségek iránti kereslet dinamikusan nő, különösen Budapest környékén, ahol jelenleg kétszer annyi megrendelést is ki tudnának elégíteni, mint amennyi kapacitásuk jelenleg van. Érthető hát, hogy leginkább ebben a térségben várja a cég a termelők jelentkezését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Zöld utakon jár a bioméhész, aki díjnyertes mézeket tudhat magáénak

2023. április 2. 08:41

Miközben a hazai méhészek jó része az ellehetetlenüléssel küzd, egy debreceni méhész, Gáll Attila üzemnövelésen, portfolióbővítésen töri a fejét.

80 milliárd eurós üzlet a biogazdálkodás

2018. március 20. 19:27

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer előllításhoz.

A hagyományok tiszteletben tartása és a modern borstílus jól megférnek egymás mellett

2023. szeptember 21. 17:10

Valóban, a bort ott a legjobb megkóstolni, ahol készül. Az sem hátrány, ha szerelmesek vagyunk abba az adott tájba, ahol a fürtöket szüretelték, a bort, pezsgőt palackba zárták. Bevallom hát, hogy elfogult lettem a Harsányi pincészet boraival, amelyekkel első alkalommal a Bisztrójukban, Sárospatak mellett, a Megyer-hegyi Tengerszem közelében volt lehetőségem találkozni.

Bővül a tevékenységi köre az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek

2020. január 16. 09:02

A nonprofit szervezet tavaly is sikerrel folytatta 2018-ban indult szemléletformáló, ismeretterjesztő munkáját a fenntartható élelmiszergazdaság, a biogazdálkodás népszerűsítéséért.