Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Július végi zöldségpiaci helyzetkép a FruitVeB-től

Július végi zöldségpiaci helyzetkép a FruitVeB-től

FriutVeb/NAK

A FruitVeb szerint az időjárás az elmúlt évekhez viszonyítva átlagosnak mondható; a hőmérséklet nem volt szélsőséges, szerencsére kevés volt a hőségnap, ami pozitívan hatott a növények fejlődésére. Negatívan hatott viszont, hogy július közepén az éjszakai hőmérséklet helyenként túl alacsony volt, így az ekkor virágzó növények kötődése nem volt megfelelő.

A csapadék szélsőséges elosztásban, helyenként hirtelen nagy mennyiségben érkezett. A szinte minden nap lezúduló kisebb-nagyobb záporok, zivatarok, a párás klíma kedvezett a gombás és baktériumos betegségeknek, így a növényvédelemre a legtöbb kultúránál nagyobb gondot kellett fordítani. Az állati kártevők sem kímélték a kultúrákat, az elmúlt évekhez viszonyítva intenzívebb fertőzés veszély volt a levéltetvekből, molykártevőkből. Összességében elmondható, hogy július hónap időjárása kedvezőbb volt, mint az elmúlt évek hasonló időszaka.

A zöldborsó betakarítása július első dekádjában befejeződött, sajnos az elmúlt évek egyik legrosszabb terméseredményével – a szerződött mennyiségnél átlagban kb. 20-30%-kal lett kevesebb a betakarított termés. Ennek oka egyrészt a késői, a talajok állapota miatti nem ideális időben történő vetés, valamint a virágzás alatti rendkívül meleg május volt.

A csemegekukoricának kedvezett az időjárás, a legkorábbi vetések betakarítása a napokban elkezdődik, valamint a későbbi vetések is jól fejlődnek. Ahol nincs elég csapadék, ott öntözéssel pótolják a hiányzó vizet. A jó minőségű csöves étkezési kukorica elmúlt évekhez viszonyítva hetekkel korábban jelent meg a piacokon. A molyfertőzésekre oda kell figyelni, mert nagyobb a kártevő nyomás, mint más években.

Az ipari paradicsomnál eddig komolyabb elemi kár (pl. jég) nem volt, viszont a sok csapadék miatt intenzívebb a gyomosodás, ezért a gépi gyomirtás mellett valószínűleg egy kézi gyomirtásra is szükség lesz augusztus elején. Több helyen gondot okoz a paradicsomvész (peronoszpóra), sajnos a gyakori esőzések miatt nehéz megoldani a növényvédelmet.

A nehéz indulás ellenére (csapadékos április eleje, későbbi ültetés) hamarabb megjelent a magyar dinnye a piacokon, mint az elmúlt években. Június 25-től már nagy mennyiségben kapható volt termés első nagyobb hulláma lefutott, főleg a békési termőkörzetben. A hevesi és még inkább az egyre növekvő területű szabolcsi körzetben most van az első termések szedésének főszezonja, így folyamatos a belföldi ellátás. A virágzás alatt túl alacsony éjszakai hőmérséklet miatt a 2-3. kötődések nem megfelelőek. A békési körzetben nagyon sok terület a sok csapadék miatt felgyomosodott, így ott sok helyen már be is fejezték a termelést. Kisebb gondok adódnak ugyan – túlérettség, nem friss a dinnye – ,de jellemzően jó a minőség. A hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt a fogyasztási kissé visszaesett július közepén. Ha a termelésre és fogyasztásra is kedvező lesz az időjárás, akkor szeptember elejéig biztonságosan el lehet látni a belföldi piacot jó minőségű görögdinnyével. Az export elindult, de elég alacsony árral és a mennyiségek sem nagyok. A mennyiségi prognózisokat látva valószínű kevesebb görögdinnye jut exportra az idén.

Paprikafélék, paradicsom, uborka estében az április-májusi meleg felgyorsította a növények fejlődését így a hidegfóliába ültetett kultúrákról a szokásosnál 2-3 héttel hamarabb lehetett a termést leszedni. Ez – főleg a paprikaféléknél – június végén és július elején relatív túlkínálatot eredményezett a piacokon. Paradicsomból az idén többet lehet értékesíteni a belföldi piacokon, mint az elmúlt években. Ez egyrészt az egyre jobb minőségnek, másrészt a cherry típusok termesztésének és egyre nagyobb népszerűségének is köszönhető.

Amennyiben el szeretné olvasni a teljes zöldségpiaci helyzetképet, akkor kattintson ide.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Fellendülhet a hazai sárgarépa-termelés

2018. október 29. 10:36

A jelenlegi termőterület mintegy 50 százalékkal megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?