15℃ 2℃
március 7. Tamás, Perpétua, Felicitász
Zöldség-Gyümölcs

Júniusra beérhetnek a dinnyék Baranyában

Új Dunántúli Napló

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, az első gyümölcsök már június végére beérhetnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Március eleje óta folyik a palántanevelés a sátrakban, a kiültetések hamarosan kezdődnek, hogy aztán a növények 6-7 kilós gyümölcsökkel örvendeztessék meg a termelőket és a vásárlókat. Mint Horváth Béla termelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kertészeti osztályvezetője elmondta, az aszályt az ormánsági gazdák is megérzik, de mivel a területek szinte száz százaléka csöpögtetett öntözőrendszerrel van ellátva, így megoldott a folyamatos vízellátás.

– Az ormánsági területek nagy részén a legmodernebb technológiával gazdálkodnak, a palánták tökre oltottak, ami azt jelenti, hogy lecserélik a dinnye gyökerét tökgyökérre, ami strapabíróbb, szárazságtűrőbb és a termésmennyiség biztonságot ad a termelőknek. A gazdák zöme ezt magának csinálja, de olyan is van, aki vásárolja a palántát – fogalmazott a termelő.

A baranyai gazda elmondta, az ültetés június közepéig zajlik, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye, ezáltal meghosszabbítják a szezont.
– Pontos előrejelzést még nem lehet mondani, de az időjárás a tavalyihoz hasonló. Akkor június közepén már volt érett dinnyénk. A versenytársaink, a spanyolok, a görögök ebben az időszakban még erősen ott vannak a piacokon, így nekünk az lenne jó, ha július 10-én kezdődne a szezon, és akár szeptember végéig is elhúzódna.

A megyében a korábbi 550-600 helyett ma alig 150 hektáron termelnek dinnyét. A betakarított termés is arányosan csökkent, míg a kétezres évek elején több mint húszezer tonna dinnye termett Baranyában, a tavalyi évben mintegy hatezer tonnát szüreteltek. A termelőnként néhány hektáros területeken száznál több család gazdálkodik, akik a dinnye felét maguk értékesítik, így több bevételhez jutnak, mintha nagykereskedőknek adnák el. A gazdák egybehangzó véleménye szerint a termények betakarítását a munkaerőhiány is nehezíti, kevés a segédmunkás, a termelők gyakran diákokat is alkalmaznak főszezonban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Rekordmennyiségű dinnye fogyott a Lidlben

2021. szeptember 20. 09:57

A Lidl Magyarország évek óta elkötelezett a magyar beszállítók támogatása mellett, ezirányú elhivatottságát jól mutatja, hogy idén rekordmennyiségű, mintegy 17 000 tonna hazai görögdinnyét értékesített belföldön és a külpiacokon összesen, mely közel 50 százalékos növekedést jelent a 2020-as szezonhoz képest.

160 ezer tonna görögdinnye termett idén hazánkban

2020. szeptember 1. 08:02

A hibrid, vagy magszegény fajtáknak köszönhetően a magyar dinnye szeptember végégig élvezhető minőségű.

A görögdinnyemag jótékony egészségügyi hatásai

2024. augusztus 16. 16:10

A cikket elolvasva többé Ön sem dobja ki a görögdinnye magját, hiszen rendkívül egészséges és jó ízű nassolnivaló készülhet belőle.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.