6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Zöldség-Gyümölcs

Júniusra beérhetnek a dinnyék Baranyában

Új Dunántúli Napló

A következő hetekben kezdik az ormánsági gazdák kiültetni a fóliaalagutakba a dinnyepalántákat, az első gyümölcsök már június végére beérhetnek – írta az Új Dunántúli Napló.

Március eleje óta folyik a palántanevelés a sátrakban, a kiültetések hamarosan kezdődnek, hogy aztán a növények 6-7 kilós gyümölcsökkel örvendeztessék meg a termelőket és a vásárlókat. Mint Horváth Béla termelő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának kertészeti osztályvezetője elmondta, az aszályt az ormánsági gazdák is megérzik, de mivel a területek szinte száz százaléka csöpögtetett öntözőrendszerrel van ellátva, így megoldott a folyamatos vízellátás.

– Az ormánsági területek nagy részén a legmodernebb technológiával gazdálkodnak, a palánták tökre oltottak, ami azt jelenti, hogy lecserélik a dinnye gyökerét tökgyökérre, ami strapabíróbb, szárazságtűrőbb és a termésmennyiség biztonságot ad a termelőknek. A gazdák zöme ezt magának csinálja, de olyan is van, aki vásárolja a palántát – fogalmazott a termelő.

A baranyai gazda elmondta, az ültetés június közepéig zajlik, hogy ne egyszerre érjen be minden dinnye, ezáltal meghosszabbítják a szezont.
– Pontos előrejelzést még nem lehet mondani, de az időjárás a tavalyihoz hasonló. Akkor június közepén már volt érett dinnyénk. A versenytársaink, a spanyolok, a görögök ebben az időszakban még erősen ott vannak a piacokon, így nekünk az lenne jó, ha július 10-én kezdődne a szezon, és akár szeptember végéig is elhúzódna.

A megyében a korábbi 550-600 helyett ma alig 150 hektáron termelnek dinnyét. A betakarított termés is arányosan csökkent, míg a kétezres évek elején több mint húszezer tonna dinnye termett Baranyában, a tavalyi évben mintegy hatezer tonnát szüreteltek. A termelőnként néhány hektáros területeken száznál több család gazdálkodik, akik a dinnye felét maguk értékesítik, így több bevételhez jutnak, mintha nagykereskedőknek adnák el. A gazdák egybehangzó véleménye szerint a termények betakarítását a munkaerőhiány is nehezíti, kevés a segédmunkás, a termelők gyakran diákokat is alkalmaznak főszezonban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Kóstolásra is várnak az ópusztaszeri dinnyenapon

2022. augusztus 5. 11:34

Dinnyenapot és a népi halászat hagyományait bemutató tematikus programokat is rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a vendégek kóstolhatnak a finom magyar dinnyéből, és kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.

Dinnyenapot tartanak szombaton Ópusztaszeren

2018. augusztus 7. 10:17

A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyi dinnyét tudnak megenni fél óra alatt.

Megfelelő a dinnye ára a szezon kezdetén

2019. július 25. 13:46

Az ország fontosabb dinnyetermő területein már javában szedik a termést, de Szabolcsban igazán csak július végén, augusztus elején lesz tömeges az érés.