8℃ 3℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Kína: Áfonyával növelik a gazdák a bevételeiket

Agrofórum Online

Az elmúlt években a kínai kormány egyik legfontosabb célkitűzése a vidéki mezőgazdaság újraélesztése volt.

Az északkeleti Liaoning tartományban lévő Zhuanghe városában a hatóságok egyenesen arra ösztönzik a fiatalokat, hogy indítsanak saját vállalkozást, és ebben a törekvésükben minden eszközzel segítik őket.

A vidéki kisvárosokban és falvakban egyre többen indítanak önálló vállalkozást, hogy aztán a helyben termelt gyümölcsöket és zöldségeket értékesítsék – és sokan közülük igencsak sikeresek.

„Korábban fotózni tanultam és esküvői fotózásból éltem. 2017-ben a helyi hatóságok elkezdtek áfonyafesztiválokat szervezni, és arra ösztönözték az embereket, hogy fogjanak áfonyatermesztésbe. Optimista voltam az üzleti vállalkozással kapcsolatban, ezért belevágtam: földet béreltem, hogy melegházakat építsek, majd miután az üzlet beindult, a vállalkozásom folyamatosan bővülni kezdett. Öt üvegházzal kezdtem, de ma már tizenkettőt üzemeltetek és fontolgatom a további bővítést” – mondja Tant Qiang, vidéki vállalkozó.

Zhuanghe kedvező földrajzi elhelyezkedése hozzájárul a kiváló minőségű áfonya termesztéséhez, a piacok feltérképezése és bővítése azonban a helyi önkormányzat támogatásán és promócióján is múlik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Spanyol szőlőt ehetnek a kínaiak

2019. január 21. 11:33

Az ázsiai országban egyre népszerűbb ajándék a gyümölcs, és a fogyasztók a szőlő esetében a nagy bogyókból álló hatalmas fürtöket, a szép színeket és a magas cukorfokot részesítenek előnyben.

Kínára koncentrál a húshelyettesítőket gyártó Beyond Meat

2020. július 2. 11:33

A Beyond Meat először áprilisban tesztelte a kínai piacot, miután a Starbucks-szal kötött megállapodás keretében a kávézólánc kínai üzleteiben lehetett beszerezni vegán szendvicseket.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

A tőzegmoha a szubsztrát-alapanyagok globális ellátási láncának egyik feltörekvő eleme

2022. szeptember 28. 10:34

A szubsztrát és a tőzeg alapanyagok iránti kereslet a világ nagyüzemi mezőgazdaságának növekedésével tovább növekszik.