Zöldség-Gyümölcs

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

IEG Vu/NAK

A kínai almalésűrítmény-kibocsátás a potenciális kapacitás negyede volt az előző szezonban. A kínai almatermelés pedig visszaáll egy viszonylag normál szintre.

A Kínai Kereskedelmi Kamara nemrég közölte, hogy az ország mindössze 330 000 tonna almalé-sűrítményt termelt az előző szezonban, ami csak egy töredéke a meglévő 1,5 millió tonnás termelési kapacitásnak, és ez némileg meghaladja a korábbi becsléseket.

Kína felülvizsgálta a 2019-es almatermésének becslését is és 39 millió tonnát határozott meg, ami megegyezik az IEG Vu legutóbbi becslésével (körülbelül 40 millió tonna volt). Ez jelentős mértékben több mint 2018-ban volt, de valamivel kevesebb, mint az előző rekordtermés volt. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy Kína növelni fogja a sűrítmény-termelését.

Kína várhatóan megszilárdítja a meglévő almalé-piacát a Távol-Keleten, Japánt is beleértve. A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez. Ellenben az amerikai piac továbbra is talány, hiszen jelenleg 25%-os vámot vetnek ki a kínai exportra az Egyesült Államokban.

A vámok hozzáadásával a kínai almalé-sűrítménynek hasonló ára lenne, mint a lengyelnek, de Lengyelország képtelen lesz ellátni az Egyesült Államok összes igényét, tehát az USA-nak lehet, hogy kínai termékeket is importálnia kell majd.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Tájépítészként Zhengzhou-ban, Kínában

A kínai emberek egészen másként viszonyulnak a városi parkok használatához: számukra fontos közösségi tér, a mindennapi élet színtere.

Növényi alapú ételekkel nyomulnak Kínában

2020. április 23. 04:38

A Beyond Meat elsődleges terméke a hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek.

UV-B sugárzás okozta változások a szőlőlevélben

2021. február 19. 07:37

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugárzás, különösen az UV-B, javítja a növények hidegtűrését, betegséggel szembeni ellenállóságát és a száraz körülmények elviselését.

Szójapiac: az Egyesült Államok piacvezető exportőr Európában

2019. január 19. 13:29

Tavaly az USA szója eladásai Európában 243 százalékkal, míg a közel-keleti, észak-afrikai régióban 105 százalékkal emelkedtek.