Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Kutatók feltárták a görögdinnye eredetét

Kutatók feltárták a görögdinnye eredetét

Agrofórum Online

A Washington University kutatóinak genetikai vizsgálatok segítségével sikerült meghatározni a görögdinnye eredetét.

Az adatok alapján kiderült: a sokunk által kedvelt termésű növény vélhetően észak-kelet afrikai származású. A felfedezés egy közel 90 éves eredményt cáfol, mely szerint a növény dél-afrikai gyökerekkel rendelkezik. A genetikai kutatás összhangban áll az újonnan értelmezett egyiptomi sírképekkel, amelyek arra utalnak, hogy a görögdinnyét több mint 4000 évvel ezelőtt, desszertként fogyaszthatták a Nílus völgyében.

A Proceedings of the National Academy of Sciences-ban megjelent közlemény új megvilágításba helyezi a görögdinnye géncentruma körüli kérdéseket. Napjaink görögdinnyéje nagyon szűkös genetikai háttérrel rendelkezik, és rendkívül fogékony az egyes betegségekre és a kártevő rovarokra.

A több száz görögdinnye fajta, és azok vad rokonainak genetikai vizsgálati eredményei hozzájárulhatnak a betegségekkel kapcsolatos rezisztens jelleg kialakításához, amelyre enélkül az elemzés nélkül nem kerülhetne sor.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az üvegházak globális térnyerése segíthet lehűteni a bolygót?

2024. július 18. 15:10

Az üvegházak egyáltalán nem környezetbarát építmények. Most azt vizsgálják, az általuk visszavert sugárzás segíthet-e mérsékelni a klímaváltozást.

Vízgyűjtőt építettek üvegházi paradicsomok öntözésére

2024. július 15. 15:40

Dél-Lengyelországban a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az NPI csapata kialakított egy víztározót, amely egy paradicsomtermesztő üvegházait hivatott ellátni.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Naponta egy centit nő, és már 80 kilós a békési csodadinnye

2023. augusztus 12. 07:10

Amerikából származik annak a dinnyének a magja, amely 80 kilogramm tömegű gyümölcsöt is képez hozni, naponta akár 1 centimétert növekedve.

Elkezdődött a dinnyeszüret - nem lesz gond a minőséggel

2020. július 16. 14:43

A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú valamint a magnélküli dinnyék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Lékelés helyett: milyen a jó görögdinnye?

2023. augusztus 11. 07:40

Mi a titka a jó dinnyének, és hogyan ismerhető fel a piacon lékelés nélkül, hogy a dinnye jó vagy sem?

Az összefogás segíthet a dinnyeágazaton

2018. május 10. 13:49

A mintegy 2000 magyar gazdálkodó tavaly összesen 5000 hektáron termelt görög- és közel 600 hektáron sárgadinnyét, ez mennyiségben közel 200 000 tonna görög- és közel 17 000 tonna sárgadinnyét jelent.