Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

LEG Vu/NAK

A spanyol termelők szervezete, az Union de Extremadura (UE) kétségbe vonja azt a nyersanyagárat, amelyet a feldolgozóipar fizet a paradicsom- és olajbogyó-termelőknek. Számításaik szerint ez 170 millió euró (190 millió USD) veszteséget eredményezhet számukra.

A szervezet rámutatott, hogy az extremadurai régió paradicsomtermelői nem fognak többet kapni, mint 72 euró/tonna, míg észak-olasz termelők 86 euró/tonnát kapnak. „Hogyan lehetséges mindez egy globalizált világpiacon, ahol a késztermékek nemzetközi ára hasonló, mégis ekkora nyersanyagár-különbségek vannak?” – vetett fel írta a szervezet nyilatkozatában.

Az UE úgy véli, hogy ez a nagy vevők domináns piaci helyzetének és a feldolgozóknál tapasztalt konkurencia hiányának köszönhető. Ugyanez a probléma merült fel a szűz olívaolaj áránál is: ezt a spanyol termelőktől mindössze 2,83 euró/liter áron veszik át, míg az olasz termelők 5,79 euró/liter árat kapnak.

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak. Ezt jó néhányan értetlenül fogadták a feldolgozóiparban, különösen az olasz és görög versenytársak, akik az idén többet fizetnek a paradicsomért, mint egy évvel ezelőtt. Néhány azt gondolják, hogy az árat azért tartják olyan alacsonyan Spanyolországban, hogy a feldolgozók az elmúlt szezonokban elszenvedett pénzügyi veszteségektől megszabaduljanak.

Csökkent az európai almakészlet

2020. január 15. 09:02

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Módosult a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteket érintő szabályozás

2020. január 3. 11:47

Megjelent a Magyar Államkincstár 55./2019. (XII.23.) számú közleménye a TÉSZ-ek és társulásaik operatív programjának éves és részleges kifizetése iránti kérelmek, valamint az operatív programok keretében megvalósított piacról történő árukivonás, be nem takarítás műveletek támogatása iránti kérelmek benyújtásáról.

Paradicsommal kapcsolatos étkezési szokások és két tájfajta értékelése

2019. augusztus 26. 04:37

A 2018-ban végzett kutatásom során két paradicsom tájfajtát, a sárga bogyószínű Ceglédit és a rózsaszínes-piros árnyalatú Faddit vetettem alá növényvédelmi és termesztéstechnológiai vizsgálatnak. A kutatás mellékágát egy fogyasztói kérdőív adta, melynek eredményeit a következőkben ismertetem.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Mi okozza a balkonon nevelt paradicsom levelének foltosságát?

2019. augusztus 30. 10:12

H. Mária kérdése: Balkonon nevelt paradicsomjaim levelein furcsa elváltozásokat láttam, a levelei kivilágosodtak, fehéres apró foltok jelentek meg. Mi okozhatja?

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.