Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

LEG Vu/NAK

A spanyol termelők szervezete, az Union de Extremadura (UE) kétségbe vonja azt a nyersanyagárat, amelyet a feldolgozóipar fizet a paradicsom- és olajbogyó-termelőknek. Számításaik szerint ez 170 millió euró (190 millió USD) veszteséget eredményezhet számukra.

A szervezet rámutatott, hogy az extremadurai régió paradicsomtermelői nem fognak többet kapni, mint 72 euró/tonna, míg észak-olasz termelők 86 euró/tonnát kapnak. „Hogyan lehetséges mindez egy globalizált világpiacon, ahol a késztermékek nemzetközi ára hasonló, mégis ekkora nyersanyagár-különbségek vannak?” – vetett fel írta a szervezet nyilatkozatában.

Az UE úgy véli, hogy ez a nagy vevők domináns piaci helyzetének és a feldolgozóknál tapasztalt konkurencia hiányának köszönhető. Ugyanez a probléma merült fel a szűz olívaolaj áránál is: ezt a spanyol termelőktől mindössze 2,83 euró/liter áron veszik át, míg az olasz termelők 5,79 euró/liter árat kapnak.

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak. Ezt jó néhányan értetlenül fogadták a feldolgozóiparban, különösen az olasz és görög versenytársak, akik az idén többet fizetnek a paradicsomért, mint egy évvel ezelőtt. Néhány azt gondolják, hogy az árat azért tartják olyan alacsonyan Spanyolországban, hogy a feldolgozók az elmúlt szezonokban elszenvedett pénzügyi veszteségektől megszabaduljanak.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Megjelent a paradicsomvész

2018. június 28. 06:57

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

2019. augusztus 4. 14:33

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen.