Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

LEG Vu/NAK

A spanyol termelők szervezete, az Union de Extremadura (UE) kétségbe vonja azt a nyersanyagárat, amelyet a feldolgozóipar fizet a paradicsom- és olajbogyó-termelőknek. Számításaik szerint ez 170 millió euró (190 millió USD) veszteséget eredményezhet számukra.

A szervezet rámutatott, hogy az extremadurai régió paradicsomtermelői nem fognak többet kapni, mint 72 euró/tonna, míg észak-olasz termelők 86 euró/tonnát kapnak. „Hogyan lehetséges mindez egy globalizált világpiacon, ahol a késztermékek nemzetközi ára hasonló, mégis ekkora nyersanyagár-különbségek vannak?” – vetett fel írta a szervezet nyilatkozatában.

Az UE úgy véli, hogy ez a nagy vevők domináns piaci helyzetének és a feldolgozóknál tapasztalt konkurencia hiányának köszönhető. Ugyanez a probléma merült fel a szűz olívaolaj áránál is: ezt a spanyol termelőktől mindössze 2,83 euró/liter áron veszik át, míg az olasz termelők 5,79 euró/liter árat kapnak.

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak. Ezt jó néhányan értetlenül fogadták a feldolgozóiparban, különösen az olasz és görög versenytársak, akik az idén többet fizetnek a paradicsomért, mint egy évvel ezelőtt. Néhány azt gondolják, hogy az árat azért tartják olyan alacsonyan Spanyolországban, hogy a feldolgozók az elmúlt szezonokban elszenvedett pénzügyi veszteségektől megszabaduljanak.

Kevesebb dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Van élet a Germersdorfin túl is

2019. június 26. 06:37

Cikkünkből megismerheti a kedves Olvasó a Germersdorfi, a Heldelfingeni óriás, a Szomolyai fekete és a Katalin cseresznyefajtákat.

Új terméket mutattak be a Nagybani Piacon

2019. június 25. 11:33

Fekete fokhagymát kóstoltak a Piac Éjszakája vendégei a Nagybani Piacon, az új termék a rendezvényen mutatkozott be.

Még várni kell a nagyobb mennyiségű hazai dinnyére

2019. június 24. 11:33

Kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről.

Palántanevelés az ökológiai paradicsomtermesztésben

2018. április 6. 08:01

Javában tart a palántázási szezon. A legtöbb helyen a paradicsompalánták szépen fejlődnek, de ha mi mégsem vetettük még el őket, még nem késtünk el.

Fontos lenne az egész évben friss, biztonságos, hazai zöldség termelése

2018. szeptember 2. 06:29

Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató.

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.