Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Meghódítanák Európát a chilei citrusfélék

Meghódítanák Európát a chilei citrusfélék

Syngenta blog

Egyáltalán nincs összefüggésben a Brexittel, hogy Chile új vásárlókat keres citrusféléi számára az Egyesült Királyságban és Európában. Célja jóval inkább az, hogy csökkentse az amerikai piactól való függést - írja a Syngenta blog.

A chilei citrusbizottság június elején londoni Produce Show alkalmával mutatkozott be a brit nagykereskedőknek és üzletláncoknak. Az Egyesült Királyság ugyanis kulcsfontosságú piaci cél az exportőrök számára, akik szeretnék kipróbálni a több lábon állást, hiszen jelenleg az USA a chilei citrusfélék legnagyobb piaca.

Chile Dél-Afrika mögött a déli féltekén a második legnagyobb citrus exportőr. Tavaly rekordmennyiséget, 358 570 tonnát szállított külföldre, ami 32 százalékkal több az előző üzleti év exportszintjénél. Az előrejelzések szerint a 2019-es kivitel várhatóan körülbelül 350 ezer tonna lesz.

„Chile több mint 30 különböző gyümölcsfajt kínál, köztük citromok, klementinek, mandarinok, narancsok és grépfrútok több változatát, amelyek bizonyosan megtalálják vásárlóikat Európában is” – mondta a Chile teljes citrusexportjának 73 kezelő bizottság igazgatója, Monserrat Valenzuela.

Jóllehet felőlünk nézve Chile a világ végén van, Ázsiával viszont szinte szomszédok, hiszen csupán a Csendes-óceán választja el őket. Az ázsiai kapcsolatnak köszönhető, hogy a latin-amerikai ország a tavaszi szeptember 1. és az idei március közepe közötti időszakban exportált 1,348 millió tonna gyümölcs 28,8 százalékát Ázsiába vittek. Ez 13,1 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, bár az USA így is vitathatatlanul a legnagyobb vásárló a maga 34,4 százalékával. A chilei gyümölcsexportot a csemegeszőlő uralja 26,7 százalékos részesedéssel a cseresznye (13,4%), az alma (11,7%) az avokádó (10,4%), a szilva (9,3%), valamint a nálunk is kapható kék áfonya (8,2%) előtt.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Végre: jön a magyar görögdinnye!

2019. július 12. 11:49

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye.

Kínai almalé-sűrítményt ihat Európa?

2019. július 10. 11:47

A lengyel termelés valószínű csökkenésével Kína vélhetően almalé-sűrítményt értékesít majd Európában is, főképp bekeveréshez.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.

Savanyú vizsgálatok - mennyi C vitamin van a citromban?

2018. december 19. 05:36

A Szupermentán hét nagy üzletlánc polcairól, 10 különböző hálós kiszerelésű, 500 grammos citromot vetettek vizsgálat alá. Megmérték a citromok növényvédőszer-maradék, C-vitamin, cukor- és savtartalmát, és a jelöléseket is ellenőrizték.

A termesztett gomba piaca - Zöldség- és gyümölcspiaci jelentés

2016. november 8. 08:38

A Budapesti Nagybani Piacon a belpiaci fokhagyma 1200 forint/kilogramm leggyakoribb ára 37 százalékkal volt magasabb a 43. héten, mint a 2015 ugyanezen hetében.

Magas a dió termelői ára - Gyümölcs és zöldség agrárpiaci jelentés

2014. november 19. 11:10

A hazai fejes saláta 139 forint/db ára majdnem 40 százalékkal felülmúlta a tavalyi esztendő ugyanezen hetében jellemzőt - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb jelentésében.