6℃ 4℃
december 12. Gabriella, Johanna, Franciska
Zöldség-Gyümölcs

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

Agrofórum Online

A nyári hónapok sztárja kétségkívül a lédús és édes görögdinnye. A termelők világszerte keresik azokat a módszereket, amelyekkel a gyümölcs ízét és minőségét javíthatják.

Kínában elterjedt egy különleges, elsőre furcsának tűnő technika. A gazdák kisebb-nagyobb köveket helyeznek a növekvő dinnyék tetejére. Vajon mi ennek az oka, és valóban édesebb lesz tőle a dinnye?

A kövek „varázsa”: hagyomány vagy tudomány?

A kínai gazdák tapasztalata szerint, ha a növekvő dinnyék felszínére egy követ helyeznek, a gyümölcs gyorsabban és egyenletesebben érik. A kő ugyanis nappal felmelegszik, majd éjszaka fokozatosan adja le a hőt, így kiegyenlítettebb mikroklímát teremt a dinnye héja körül. Ez a hőhatás állítólag elősegíti a cukrok felhalmozódását, vagyis a dinnye édesebbé válik.

Hőháztartás a dinnye javára

A dinnye fejlődését jelentősen befolyásolják a nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozások. Ha a gyümölcs túl nagy hőstresszt szenved el, az hátráltathatja a cukorképződést. A kő azonban természetes hőtárolóként működik. Nappal magába szívja a napsugarak energiáját, éjjel pedig lassan visszasugározza. Ez a folyamat mérsékelheti a hirtelen lehűlés negatív hatásait.

Valóban édesebb lesz tőle a dinnye?

Bár a módszer sok termelő szerint működik, tudományos kísérletek, amelyek pontosan bizonyítanák a kő hatását a dinnye cukortartalmára, eddig nem kerültek nyilvánosságra. A hagyományos termesztéstechnológia – öntözés, tápanyagellátás, fajta megválasztása – továbbra is sokkal nagyobb szerepet játszik a dinnye minőségében. Ugyanakkor a kőtrükk egy olcsó és egyszerű megoldás, amelyet a helyi gazdák szívesen alkalmaznak.

Lehetséges kockázatok és korlátok

A módszernek lehetnek árnyoldalai is. Ha a kő túl nagy és erős nyomást gyakorol a dinnyére, az károsíthatja a héjat, repedéseket okozhat, ami utat nyit a kórokozóknak. Emellett nedves klímában a kő alatt könnyebben kialakulhat penészesedés vagy rothadás. Éppen ezért a gazdák gyakorlati tapasztalata és a helyi környezeti viszonyok meghatározzák, hogy valóban előnyös-e ez a technika.

Hagyományos tudás és modern mezőgazdaság találkozása

A kínai dinnyeültetvényeken alkalmazott kőtrükk érdekes példája annak, hogyan élnek tovább a hagyományos gazdálkodási praktikák. Bár tudományos bizonyítékok hiányoznak, a termelők generációk óta használják, mert tapasztalataik szerint javítja a gyümölcs ízét és állagát. Ez a gyakorlat rávilágít arra is, hogy a mezőgazdaságban a modern technológia mellett sokszor a helyi tudás és a hagyományos módszerek is fontos szerepet kapnak.

(Forrás: De ce pun fermierii chinezi pietre pe pepeni. Truc pentru lubenițe mai dulci și mai zemoase)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

Rekordmennyiségű dinnye fogyott a Lidlben

2021. szeptember 20. 09:57

A Lidl Magyarország évek óta elkötelezett a magyar beszállítók támogatása mellett, ezirányú elhivatottságát jól mutatja, hogy idén rekordmennyiségű, mintegy 17 000 tonna hazai görögdinnyét értékesített belföldön és a külpiacokon összesen, mely közel 50 százalékos növekedést jelent a 2020-as szezonhoz képest.

Megérkezett a magyar dinnye, ennyibe kerül most

2023. július 11. 15:41

A közelmúltban tartotta meg dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatóját a NAK, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen.