Zöldség-Gyümölcs

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

Agrofórum Online

A nyári hónapok sztárja kétségkívül a lédús és édes görögdinnye. A termelők világszerte keresik azokat a módszereket, amelyekkel a gyümölcs ízét és minőségét javíthatják.

Kínában elterjedt egy különleges, elsőre furcsának tűnő technika. A gazdák kisebb-nagyobb köveket helyeznek a növekvő dinnyék tetejére. Vajon mi ennek az oka, és valóban édesebb lesz tőle a dinnye?

A kövek „varázsa”: hagyomány vagy tudomány?

A kínai gazdák tapasztalata szerint, ha a növekvő dinnyék felszínére egy követ helyeznek, a gyümölcs gyorsabban és egyenletesebben érik. A kő ugyanis nappal felmelegszik, majd éjszaka fokozatosan adja le a hőt, így kiegyenlítettebb mikroklímát teremt a dinnye héja körül. Ez a hőhatás állítólag elősegíti a cukrok felhalmozódását, vagyis a dinnye édesebbé válik.

Hőháztartás a dinnye javára

A dinnye fejlődését jelentősen befolyásolják a nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozások. Ha a gyümölcs túl nagy hőstresszt szenved el, az hátráltathatja a cukorképződést. A kő azonban természetes hőtárolóként működik. Nappal magába szívja a napsugarak energiáját, éjjel pedig lassan visszasugározza. Ez a folyamat mérsékelheti a hirtelen lehűlés negatív hatásait.

Valóban édesebb lesz tőle a dinnye?

Bár a módszer sok termelő szerint működik, tudományos kísérletek, amelyek pontosan bizonyítanák a kő hatását a dinnye cukortartalmára, eddig nem kerültek nyilvánosságra. A hagyományos termesztéstechnológia – öntözés, tápanyagellátás, fajta megválasztása – továbbra is sokkal nagyobb szerepet játszik a dinnye minőségében. Ugyanakkor a kőtrükk egy olcsó és egyszerű megoldás, amelyet a helyi gazdák szívesen alkalmaznak.

Lehetséges kockázatok és korlátok

A módszernek lehetnek árnyoldalai is. Ha a kő túl nagy és erős nyomást gyakorol a dinnyére, az károsíthatja a héjat, repedéseket okozhat, ami utat nyit a kórokozóknak. Emellett nedves klímában a kő alatt könnyebben kialakulhat penészesedés vagy rothadás. Éppen ezért a gazdák gyakorlati tapasztalata és a helyi környezeti viszonyok meghatározzák, hogy valóban előnyös-e ez a technika.

Hagyományos tudás és modern mezőgazdaság találkozása

A kínai dinnyeültetvényeken alkalmazott kőtrükk érdekes példája annak, hogyan élnek tovább a hagyományos gazdálkodási praktikák. Bár tudományos bizonyítékok hiányoznak, a termelők generációk óta használják, mert tapasztalataik szerint javítja a gyümölcs ízét és állagát. Ez a gyakorlat rávilágít arra is, hogy a mezőgazdaságban a modern technológia mellett sokszor a helyi tudás és a hagyományos módszerek is fontos szerepet kapnak.

(Forrás: De ce pun fermierii chinezi pietre pe pepeni. Truc pentru lubenițe mai dulci și mai zemoase)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Megérkezett a magyar dinnye, ennyibe kerül most

2023. július 11. 15:41

A közelmúltban tartotta meg dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatóját a NAK, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével (MDE) és a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel közösen.

40 fok fölött tényleg felrobbanhat a dinnye?

2023. július 20. 13:40

A tavalyinál nagyobb a kínálat a nyár egyik kedvenc gyümölcséből, a görögdinnyéből. Pedig az időjárás nem mindig kegyes hozzá, a forróság erre a növényre is rossz hatással van.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

Elkezdődött a dinnyeszüret - nem lesz gond a minőséggel

2020. július 16. 14:43

A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú valamint a magnélküli dinnyék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.