Zöldség-Gyümölcs

Milyen kapcsolatban áll Gaudí és egy kései paprikafajta?

Agrofórum Online

Új paprikafajtával rukkolt elő a CapGen Seeds: a Gaudí névre hallgató paprika minden eddigi fajtájánál előnyösebb tulajdonsággal rendelkezik mind a termesztés, mind a kórokozókkal szembeni ellenálló-képesség szempontjából.

A CapGen Seeds a napokban tartotta meg nyílt napjait a nyugat-almeriai régióban (január 24-én Roquetas de Marban és február 1-jén és 2-án El Ejidóban). A figyelem középpontjában a Gaudí, a cég legújabb, a lisztharmattal és a fonálférgekkel szemben ellenálló piros paprika fajtája állt.

A növény bemutatását José Antonio Fernández Ibarra (a CapGen Seeds nyugat-almeriai értékesítési koordinátora és kereskedelmi technikusa) vezette, aki kiemelte a fajta G kategóriás változatát, amely szerinte ideális a termelők és a szövetkezetek számára, valamint a betakarítás utáni időszakban a flowpack formátumra való alkalmasságát.

Ezután azt is elmondta, hogy a Gaudí paprika kiemelkedik kaliberét tekintve, amely 180 és 220 gramm között ingadozik (G kaliber), a lisztharmattal és a fonálférgekkel szembeni ellenálló képességével, erőteljes növényi felépítésével és optimális vetési időszakával (július 25-től augusztus 10-ig).

A többi paprikához képest mintegy 20 nappal korábban érik, nagyon sokáig jó állapotban marad a növényen, és gyorsan felveszi a csokoládéra emlékeztető vörös árnyalatokat.

Biztató jövő az új szezon előtti fajtákkal

A Gaudí mellett a CapGen Seeds két új szezon előtti fajtát is bemutatott: a CGP2582 és a CGP2583, amelyek a vállalat szerint a fonálférgekkel, a lisztharmattal és az L4-gyel szembeni jobb ellenálló képességükkel tűnnek ki, így átfogó védelmet nyújtanak a paprikatermesztésben gyakori betegségek és kártevők ellen.

A G és GG kaliberű fajták biztosítják a termelők számára a különböző piacokhoz való alkalmazkodáshoz szükséges mozgásteret, akár szövetkezetekben, akár árveréseken, későbbi ültetési időpontjuk (augusztus 5. és 25. között) pedig lehetővé teszi a termesztési ciklusok stratégiai tervezését, így maximalizálva a hatékonyságot és a terméshozamot.

A CapGen idén és jövőre is bővíteni kívánja fajtakínálatát, ezért azt tanácsolják mindenkinek, hogy maradjanak naprakészek a közelgő hírek tekintetében. A piros paprikafajták mellett ugyanis kilátásba helyezték a sárga paprikafajták bevezetését is, amelyek mindegyike ellenálló a fonálférgekkel, a lisztharmattal és az L4-gyel szemben.

A korai ciklusok rezisztenciájával rendelkező szezon előtti fajták érkezése is várható. Alapvető jelentőséggel bír majd a piaci igényekhez való alkalmazkodás, a robusztus és termőképes növények előtérbe helyezése.

(Fotó: JullWellington/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Mitől barnul a paprika csúcsa?

2018. augusztus 27. 08:53

K. Ferenc kérdése: barna foltok jelentek meg paprikáim csúcsi részén. Mi lehet ez? Kártevő vagy betegség?

Helyitermék-raktár épül Cserdiben

2018. április 9. 07:42

Elsősorban éttermeknek szállítanak majd paprikát és paradicsomot.

Ultramodern paprikafeldolgozásba kezdtek a hollandok

2024. január 5. 13:40

Csumázó és aprító robotok végzik ma már azt a precíziós munkát, amelyet évtizedeken át emberek láttak el. A robotok azonban nem fáradnak el, nem látja kárát az egészségük a monoton mozdulatoknak, és nem tévednek – sőt, a pengék sem veszélyesek rájuk úgy, mint az emberekre.

Ismertebb lehet a szentesi paprika a hungarikum cím által

2021. december 12. 11:02

Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékekkel rendelkező szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet.