Zöldség-Gyümölcs

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

Agrofórum Online

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Egy izraeli cég, a Ness Zionában székelő Liva a gyümölcsök és zöldségek gyors megromlása ellen küzdve kifejlesztett egy olyan öntapadós megoldást, amely lehetővé teszi azt, hogy a termékek hosszabb ideig frissek maradhassanak.

Ez a technológia, amelyet anélkül dolgoztak ki, hogy magát a terméket módosították volna, egy prebiotikus összetevőt használ, amely elősegíti a jótékony baktériumok, a bacillus subtilis szaporodását, ezáltal hatékonyan késlelteti az ártalmas baktériumok elburjánzását.

Ifat Hammer, a Liva társalapítója és technológiai igazgatója az élelmiszermérnöki és biotechnológiai tapasztalatait használta fel a termék kifejlesztéséhez. A matrica, amely alig nagyobb, mint egy postai bélyeg, négy rétegből áll, és közvetlenül a gyümölcsök és zöldségek csomagolására kerül, így akár hét nappal is meghosszabbíthatja azok frissességét.

A matrica prebiotikus formulája által megcélzott jótékony baktériumok a természetben is előfordulnak a környezetükben, és köztudottan nem patogének.

Ifat Peled Dinstag társalapító és vezérigazgató szerint ez az anyag úgy működik, mint a bacillus subtilis táplálkozóhelye, elősegítve annak növekedését, és lehetővé téve számára, hogy a káros baktériumokkal szemben felvegye a versenyt.

Ez a módszer ugyan nem szünteti meg a káros baktériumok jelenlétét, de jelentősen lelassítja növekedésüket, így láthatóan meghosszabbítja a termékek eltarthatósági idejét a kezeletlen kontrollcsoportokhoz képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Agrárterületről is érkeztek pályázatok a Magyar Innovációs Nagydíjra

2023. február 7. 13:16

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására 35 pályázatot nyújtottak be különböző magyarországi cégek.

Forradalmi innováció a növénykárosító fonálférgek ellen

2023. október 4. 10:40

A díjnyertes Reklemel™ hatóanyag a Corteva fenntarthatósági portfóliójának legújabb tagja.

Idén is meghirdetik a magyar innovációs nagydíj pályázatot

2022. december 9. 11:42

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2022-ben is meghirdeti a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot.

Három traktormárkával lesz szorosabb együttműködése a gumigyártónak

2022. augusztus 16. 08:24

A Titan (Good Year) International gumiabroncsgyártó társaság együttműködési szerződést kötött a Kubota Tractor Corp./Kubota Canada Ltd., a CNH Industrial N.V. és a John Deere cégekkel.