Zöldség-Gyümölcs

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

Agrofórum Online

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Egy izraeli cég, a Ness Zionában székelő Liva a gyümölcsök és zöldségek gyors megromlása ellen küzdve kifejlesztett egy olyan öntapadós megoldást, amely lehetővé teszi azt, hogy a termékek hosszabb ideig frissek maradhassanak.

Ez a technológia, amelyet anélkül dolgoztak ki, hogy magát a terméket módosították volna, egy prebiotikus összetevőt használ, amely elősegíti a jótékony baktériumok, a bacillus subtilis szaporodását, ezáltal hatékonyan késlelteti az ártalmas baktériumok elburjánzását.

Ifat Hammer, a Liva társalapítója és technológiai igazgatója az élelmiszermérnöki és biotechnológiai tapasztalatait használta fel a termék kifejlesztéséhez. A matrica, amely alig nagyobb, mint egy postai bélyeg, négy rétegből áll, és közvetlenül a gyümölcsök és zöldségek csomagolására kerül, így akár hét nappal is meghosszabbíthatja azok frissességét.

A matrica prebiotikus formulája által megcélzott jótékony baktériumok a természetben is előfordulnak a környezetükben, és köztudottan nem patogének.

Ifat Peled Dinstag társalapító és vezérigazgató szerint ez az anyag úgy működik, mint a bacillus subtilis táplálkozóhelye, elősegítve annak növekedését, és lehetővé téve számára, hogy a káros baktériumokkal szemben felvegye a versenyt.

Ez a módszer ugyan nem szünteti meg a káros baktériumok jelenlétét, de jelentősen lelassítja növekedésüket, így láthatóan meghosszabbítja a termékek eltarthatósági idejét a kezeletlen kontrollcsoportokhoz képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

A mezőgazdaság jövője az új technológiák támogatásában rejlik

2020. szeptember 26. 10:15

A COVID-19 járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszer-ellátás jövőbeli biztosításában.

RAPOOL-repcék: DUKE

2021. július 15. 07:39

Kimagasló olajtartalommal és stabilan magas terméshozammal rendelkező, kifejezetten egészséges hibrid.

Brexit paradicsom

2021. május 28. 08:36

A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Precízebbek a cseh farmok

2019. április 29. 11:33

A cseh kutatók évtizedek óta együttműködnek a nagy mezőgazdasági gépgyártókkal és a gazdálkodókkal és számos olyan megoldást hoztak létre, mint a különféle érzékelők, talajszondák és munkaalgoritmusok, amelyek segítenek fenntartani vagy javítani a talajminőséget.