8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

Széchenyi István Egyetem

A cél egy kísérleti rendszer létrehozása volt a hazai mezőgazdaság, azon belül is a kertészeti ágazat hatékonyságának növelése érdekében, fejlett technológiák alkalmazásával és integrációjával.

Sikeresen megvalósult a 2020-2.1.1-ED-2021-00152 azonosítószámú, „Fejlett önvezető és dróntechnológia a mezőgazdaságban” című projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában a Széchenyi István Egyetem vezetésével.

A projektnek köszönhetően jelentős eredmények születtek. A kísérleti rendszer bizonyította, hogy az autonóm drónok és traktorok, valamint a precíziós mezőgazdasági technológiák nagymértékben növelhetik a mezőgazdasági termelés eredményességét. Az alkalmazott felhőszolgáltatások lehetővé tették a valós idejű adatgyűjtést és -elemzést, ami tovább növelte a precizitást és a termelés biztonságát.

Az „entitás trackelés” technológiájának köszönhetően az ültetvények pontos monitorozása és a kártevők elleni védekezés hatékonysága is jelentősen javult. A projekt végére az autonóm járművek és drónok alkalmazása nemcsak a munkaerő-szükségletet csökkentette, hanem növelte a termelés hatékonyságát és biztonságát is.

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

A modern technológiák bevezetése lehetővé tette a precíziós műveletek – a permetezés, a fűnyírás, a gyomirtás és a metszés – támogatását. A projekt eredményei hozzájárulnak a hazai agrárium technológiai szintjének növeléséhez, valamint a gazdálkodók versenyképességének erősítéséhez is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Drónkiszolgálás a gyakorlatban

2024. október 10. 16:10

A kijuttatódrón effektív üzemeltetését az akkumulátorok száma, töltésük gyorsasága, valamint a kijuttatni kívánt anyag előkészítése és kezelése jelenti.

5G és agrár drónok: ezekhez is érteniük kell a mai agrárszakembereknek

2021. május 11. 15:26

A digitális technológia hatalmas lehetőséget jelent a mezőgazdaságnak, mert a hatékonyság növelése mellett környezetkímélő megoldásokat tesz lehetővő. Egyúttal azonban új igényeket is támaszt az agrárképzéssel szemben. Annak érdekében, hogy további előremutató innovatív megoldások születhessenek, a K&H idén is meghirdette a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot, amely a fiatal agrárszakemberek korszerű elképzeléseit, kutatásait támogatja.

Nemzetközi piacra készül a magyar permetező drón

2022. szeptember 22. 11:27

A győri Széchenyi István Egyetem fontos szereplője a drónkutatásnak.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.