Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

Agrofórum Online

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Spanyolországban a paradicsom mennyisége, amely a szezon első hónapjaiban az átlag alatt maradt, fokozatosan növekszik, mivel a termelés teljes gőzzel folyik Almeriában és Murciában, ahol az ültetést a rendkívül magas hőmérséklet okozta potenciális következmények miatt későbbre halasztották. A második félévben nagyobb mennyiségek várhatók, és a kilátások jobbak, mint a korábbi években.

„Több éve túlságosan meleg őszünk volt, ennek következtében pedig elszaporodtak a kártevők és betegségek. Ez, valamint a hollandiai és belgiumi szezon végével való átfedés sok fejfájást okozott a paradicsomtermesztőknek.

Ennek eredményeként ebben a kampányban a termesztők körülbelül két héttel később ültettek, mert féltek az újabb meleg ősztől” – mondta a cég egyik dolgozója, aki azt is elárulta, hogy a hőmérséklet végül nem lett olyan magas, mint várták, ami tovább fokozta ezt a késést.

Alacsonyabb termésmennyiség

Voltak olyan területek Murciában és Almeriában, ahol a termelés még nem érte el a csúcspontját. Ez alacsony mennyiségeket eredményezett a szezon első részében, amelyben nem volt átfedés a holland és a belga termeléssel, valamint kisebb volt a verseny Marokkóval, ahol szintén alacsonyabb volt a mennyiség. A piac dinamikája pozitív volt, mind a kereslet, mind az árak tekintetében.

Az enyhe átlaghőmérséklet és mérsékelt páratartalom meglehetősen jó minőségű paradicsomot eredményezett. A volumenek már most mintegy 10%-kal magasabbak a 2023 végi mennyiségekhez képest.

Fogyasztásnövekedésre várva

A cég egy olyan időszakba lépett, amelyben remélhetőleg jobb lesz a fogyasztás, ezért úgy gondolják, megfelelő tervezéssel és az értékesítési csatornákkal való jó koordinációval az elkövetkező hónapokban a teljes mennyiséget sikerül majd értékesíteniük.

A Grupo Paloma 40-42 millió kilogramm paradicsom termelésére számít ebben a szezonban, amelyben tovább folytatja a diverzifikációt a különleges, és a vírusokkal szemben ellenálló fajtákkal. Sokat fektettek be, és átalakították a termesztési struktúráikat, hogy képesek legyenek szembenézni és enyhíteni az éghajlatváltozás terményekre gyakorolt hatását, valamint hogy egész évben termelni tudjanak.

Becsléseik szerint körülbelül öt éven belül olyan fajták állnak majd rendelkezésükre, amelyek ellenállnak a betegségeknek, és amelyek íz, minőség és termelékenység tekintetében is megfelelnek az elvárásaiknak.

(Fotó: davehan2016/Pixabay)

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Csökken a paradicsom iránti kereslet

2024. február 2. 14:40

Míg egyes területek még helyi szinten sem termelnek eleget, addig mások egész Európában és azon túl is megtöltik az étkezőasztalokat – így vélekedik Giuseppe Morreale, a Naturé szicíliai kereskedője.

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Szigorodnak az előírások a ToBRFV vírus miatt

2020. március 23. 14:33

Hasznos lehet, ha a fertőzési kockázat csökkentése érdekében a termesztők már előre óvintézkedéseket tesznek, melyek közül a legfontosabb a szaporítóanyag megbízható forrásból történő beszerzése, a termesztés és forgalmazás során az általános higiéniai szabályok betartása, valamint a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítése.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.