Zöldség-Gyümölcs
Fizetett tartalom

Paradicsom: később ültettek a spanyolok, és kis híján ráfáztak

Agrofórum Online

A Grupo Paloma várhatóan 42 millió kilogramm paradicsomot termel az idei szezonban, és a jelenlegi jó időjárási körülmények miatt optimista a mennyiség és minőség tekintetében.

Spanyolországban a paradicsom mennyisége, amely a szezon első hónapjaiban az átlag alatt maradt, fokozatosan növekszik, mivel a termelés teljes gőzzel folyik Almeriában és Murciában, ahol az ültetést a rendkívül magas hőmérséklet okozta potenciális következmények miatt későbbre halasztották. A második félévben nagyobb mennyiségek várhatók, és a kilátások jobbak, mint a korábbi években.

„Több éve túlságosan meleg őszünk volt, ennek következtében pedig elszaporodtak a kártevők és betegségek. Ez, valamint a hollandiai és belgiumi szezon végével való átfedés sok fejfájást okozott a paradicsomtermesztőknek.

Ennek eredményeként ebben a kampányban a termesztők körülbelül két héttel később ültettek, mert féltek az újabb meleg ősztől” – mondta a cég egyik dolgozója, aki azt is elárulta, hogy a hőmérséklet végül nem lett olyan magas, mint várták, ami tovább fokozta ezt a késést.

Alacsonyabb termésmennyiség

Voltak olyan területek Murciában és Almeriában, ahol a termelés még nem érte el a csúcspontját. Ez alacsony mennyiségeket eredményezett a szezon első részében, amelyben nem volt átfedés a holland és a belga termeléssel, valamint kisebb volt a verseny Marokkóval, ahol szintén alacsonyabb volt a mennyiség. A piac dinamikája pozitív volt, mind a kereslet, mind az árak tekintetében.

Az enyhe átlaghőmérséklet és mérsékelt páratartalom meglehetősen jó minőségű paradicsomot eredményezett. A volumenek már most mintegy 10%-kal magasabbak a 2023 végi mennyiségekhez képest.

Fogyasztásnövekedésre várva

A cég egy olyan időszakba lépett, amelyben remélhetőleg jobb lesz a fogyasztás, ezért úgy gondolják, megfelelő tervezéssel és az értékesítési csatornákkal való jó koordinációval az elkövetkező hónapokban a teljes mennyiséget sikerül majd értékesíteniük.

A Grupo Paloma 40-42 millió kilogramm paradicsom termelésére számít ebben a szezonban, amelyben tovább folytatja a diverzifikációt a különleges, és a vírusokkal szemben ellenálló fajtákkal. Sokat fektettek be, és átalakították a termesztési struktúráikat, hogy képesek legyenek szembenézni és enyhíteni az éghajlatváltozás terményekre gyakorolt hatását, valamint hogy egész évben termelni tudjanak.

Becsléseik szerint körülbelül öt éven belül olyan fajták állnak majd rendelkezésükre, amelyek ellenállnak a betegségeknek, és amelyek íz, minőség és termelékenység tekintetében is megfelelnek az elvárásaiknak.

(Fotó: davehan2016/Pixabay)

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Zöld jelzés a génszerkesztett paradicsomnak Angliában?

2022. május 25. 17:16

A fogyasztó D-vitamin szintjét növelő paradicsom lehet az első génmódosított termény, amely forgalomba kerülhet Angliában.

Paradicsom ápolása a vegyszermentes növényvédelem szem előtt tartásával

2024. május 31. 09:10

Sokkal könnyebb és egyszerűbb a szabadföldi növények gondozása, nem kell a fényhiány és a magas páratartalom miatt a betegségek fellépésével olyan mértékben számolni.

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek

2022. április 19. 12:22

Ökokertészkedés, paradicsompalánta nevelés és a biológiai sokféleség jelentősége a Föld napján.