A silány narancstermés és a gyümölcslé-koncentrátum készletek csökkenése miatt rendkívül magasra szökött a narancslé ára. A globális narancstermelés előreláthatólag 5%-kal csökken a tavalyi évhez képest.
Az egy főre jutó, elfogyasztott narancslé mennyisége a németeknél 2021-ben hét liter volt, ezzel a legnépszerűbb gyümölcslének bizonyult. Most azonban luxuscikké válhat ez a termék: a Német Gyümölcslégyártók Szövetségének (VdF) tájékoztatása szerint a gyümölcslé ágazat számos régióban küszködik a rossz termés miatt, és a legfontosabb beszállító ország, Brazília is csökkenő készletekkel gazdálkodik a narancslé sűrítmény tekintetében.
Bizonyos klímaváltozással járó időjárási szélsőségek miatt, mint pl. a hurrikánok és aszályok, Floridában és Brazíliában, valamint Spanyolországban és Olaszországban visszaesett a termésmennyiség. Az amerikai árutőzsdéken a narancslé koncentrátum jelenleg a szokásos ár többszörösét éri el.
„Az alapanyagból alig van, a nyersanyagköltségek pedig emelkednek. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztóknak is fel kell készülniük arra, hogy a narancslé drágulni fog – figyelmeztetett Klaus Heitlinger, a VdF ügyvezető igazgatója a Deutsche Presse-Agentur című lapban.”
Visszaesés az USA-ban
Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának legfrissebb piaci jelentése szerint a 2022/2023-as gazdasági évben a világ narancstermelése várhatóan 5%-kal elmarad az előző évi szinttől.
Különösen súlyos a visszaesés az USA-ban, ahol a termelés a szakértők előrejelzése szerint 56 éve nem látott mélypontra zuhan majd vissza. Az amerikai minisztérium becslései szerint a globális narancslétermelés akár 7%-kal is visszaeshet. A narancslé sűrítmény készletek minden idők legalacsonyabb szintjén állnak Brazíliában, ahonnan az EU importjának 90%-a származik – közölték.
„Az elmúlt 50 év legnehezebb helyzetébe kerültünk” – jelentette ki Heitlinger.
A feszült piaci helyzetet még Mexikó vagy Spanyolország sem tudja enyhíteni. Az időjárási viszonyok miatt a terméshozamok ott is erősen csökkennek. Mexikóban a termésmennyiség 35%-kal maradt el az előző évek átlagához képest.
Ezen túlmenően a citrusfélék betegsége, a „zöldellő betegség” is negatívan befolyásolja a termelést. Ez egy olyan növénybetegség, amely erősen befolyásolja a termés növekedését és a gyümölcsképződést. A legrosszabb esetben az érintett narancsfák akár teljesen el is pusztulhatnak.
(Fotó: Steve Buissinne/Pixabay)