Zöldség-Gyümölcs

Továbbra is magas a konzervipari paradicsom ára

Agrofórum Online

Továbbra is magas a konzervipari paradicsom ára, és ez a tendencia hónapok óta nem mutat változásra utaló jeleket. Giorgio Puccia, az olaszországi Vittoria piac gyümölcs- és zöldségügyi biztosa beszélt a kialakult helyzetről.

– Tény, hogy a paradicsom ára (lásd az alábbi táblázatot) a promóció kezdete óta meglehetősen magas, de mélységében kell megérteni az ár kialakulásához vezető belső piaci dinamikát. Először is, a kereslet-kínálat összhangját az jellemzi, hogy mind a hazai, mind a konkurens országok termőföldjein erősen csökken a paradicsom mennyisége. A ToBRFV terjedése továbbra is gondot okoz mindenhol, ráadásul ott van a termelői árak emelkedésének kérdése is, amely nem tette lehetővé, hogy az európai termelők felkészüljenek a 2021/22-es évre.

– Egy másik fontos szempont, amely felmerült, a fűtött üvegházakban termesztett paradicsom mennyiségének erőteljes csökkenése Észak- és Kelet-Európában, a gáz megfizethetetlen ára miatt, amelyet egyébként a villamosenergia-termeléshez és így ezeknek az üvegházaknak a mesterséges megvilágításához is felhasználnak. Míg itt Olaszországban néhány, az üvegházakban alkalmazott agronómiai eszközzel, valamint a vírusra kevésbé fogékony bogyós gyümölcsök gondos fajtaválasztásának köszönhetően elkezdtünk megbirkózni a Tobamo vírussal, az üvegházi fűtés problémája egyes égtájakon korlátlan ideig tarthatatlan, de legalábbis szorosan kapcsolódik a jelenlegi nemzetközi válság és annak következményei által kiváltott tendenciához – folytatta Puccia, aki szerint az az elmélet, miszerint a magasabb árak magasabb jövedelemmel járnak, nagy tévedés, mert a magasabb jövedelem javát azonnal visszanyelik a termelési költségek, mint például a műtrágya, a műanyag, a növényvédő szerek stb. és a február óta tapasztalható erőteljes szállítási költségnövekedés.

Mindeközben múlt szombat óta visszaesett a paradicsom iránti kereslet a nagybani kiskereskedelemben

magyarázta Puccia, aki azt is elmondta, hogy a többi vezető referenciatermék, így a cukkini és a padlizsán esetében is erős csökkenés tapasztalható, amelyeket Vittoriában kilogrammonként 0,25/0,30 €, illetve 0,40/0,50 € centért jegyeznek. A paprika ára továbbra is 1 euró/kg körül mozog.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Cultilene kőzetgyapot: ideális termesztőközeg a paradicsom számára

2021. május 19. 09:37

A Cultilene kőzetgyapot lehetővé teszi a víznek és az EC értékének könnyű szabályozását a gyökérzónában, továbbá piacképessége és újrahasznosíthatósága szintén kedvező tényezőkként említhetők.

Primőr paprikán és paradicsomon gyakran jelentkezik termőkorban a magnéziumhiány

2023. március 7. 06:34

A magnézium hiánya gyakori a primőrzöldségeken. Gyakran összetévesztik a káliumhiány betegséggel, és ennek megfelelően kezelik, pontosabban félrekezelik a növényeket.

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23. 07:10

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.