Zöldség-Gyümölcs

Továbbra is magas a konzervipari paradicsom ára

Agrofórum Online

Továbbra is magas a konzervipari paradicsom ára, és ez a tendencia hónapok óta nem mutat változásra utaló jeleket. Giorgio Puccia, az olaszországi Vittoria piac gyümölcs- és zöldségügyi biztosa beszélt a kialakult helyzetről.

– Tény, hogy a paradicsom ára (lásd az alábbi táblázatot) a promóció kezdete óta meglehetősen magas, de mélységében kell megérteni az ár kialakulásához vezető belső piaci dinamikát. Először is, a kereslet-kínálat összhangját az jellemzi, hogy mind a hazai, mind a konkurens országok termőföldjein erősen csökken a paradicsom mennyisége. A ToBRFV terjedése továbbra is gondot okoz mindenhol, ráadásul ott van a termelői árak emelkedésének kérdése is, amely nem tette lehetővé, hogy az európai termelők felkészüljenek a 2021/22-es évre.

– Egy másik fontos szempont, amely felmerült, a fűtött üvegházakban termesztett paradicsom mennyiségének erőteljes csökkenése Észak- és Kelet-Európában, a gáz megfizethetetlen ára miatt, amelyet egyébként a villamosenergia-termeléshez és így ezeknek az üvegházaknak a mesterséges megvilágításához is felhasználnak. Míg itt Olaszországban néhány, az üvegházakban alkalmazott agronómiai eszközzel, valamint a vírusra kevésbé fogékony bogyós gyümölcsök gondos fajtaválasztásának köszönhetően elkezdtünk megbirkózni a Tobamo vírussal, az üvegházi fűtés problémája egyes égtájakon korlátlan ideig tarthatatlan, de legalábbis szorosan kapcsolódik a jelenlegi nemzetközi válság és annak következményei által kiváltott tendenciához – folytatta Puccia, aki szerint az az elmélet, miszerint a magasabb árak magasabb jövedelemmel járnak, nagy tévedés, mert a magasabb jövedelem javát azonnal visszanyelik a termelési költségek, mint például a műtrágya, a műanyag, a növényvédő szerek stb. és a február óta tapasztalható erőteljes szállítási költségnövekedés.

Mindeközben múlt szombat óta visszaesett a paradicsom iránti kereslet a nagybani kiskereskedelemben

magyarázta Puccia, aki azt is elmondta, hogy a többi vezető referenciatermék, így a cukkini és a padlizsán esetében is erős csökkenés tapasztalható, amelyeket Vittoriában kilogrammonként 0,25/0,30 €, illetve 0,40/0,50 € centért jegyeznek. A paprika ára továbbra is 1 euró/kg körül mozog.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Zöldségnövények gyakran tapasztalható, fénnyel összefüggő fejlődési rendellenességei

2022. október 18. 07:37

A növény szerves anyag képzésében a fény, mint energiaforrás, döntő szerepet játszik. Hatással van a növekedésre, morfológiai és anatómiai felépítésére, továbbá befolyásolja az ásványi táplálkozást, a transzspirációt.

A növénygenetikus felfedezte, hogy mi befolyásolja a paradicsom alakját

2023. május 28. 09:06

A paradicsom alakja fontosabb, mint azt sokan gondolnánk. Míg egyes nemesítési módszerek a betegségekkel szembeni ellenálló képességre, a nagyobb terméshozamra vagy a szárazságtűrésre összpontosítanak, Esther van der Knaap, a Georgiai Egyetem növénygenetikusa a kutatócsoportjával egy lépéssel közelebb került a paradicsom termésének alakját szabályozó fehérjekapcsolatok feltárásához.

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

2020. július 16. 14:36

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Másodpercek alatt kielemzi a paradicsomot egy telefonos alkalmazás

2023. október 28. 13:10

Bár szobanövényekre már számos applikáció kapható, amely segít a növények gondozásában, ezúttal megjelent az első agrár-applikáció, amely mélyreható analízist képes adni a terményekről, méghozzá fotó alapján.