4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Zöldség-Gyümölcs

Új csomagolóanyag a friss piacra

Agrofórum Online

Egy új fejlesztésű csomagolási technológia megoldást nyújthat bármilyen friss piaci áru hosszú távú szállítására.

Legyen szó egy holland paprikarakományról, amit az USA-ba szánnak, vagy brokkoliról, mely Ausztráliából Taiwan felé tart – ezek mára már nem elképzelhetetlen távlatok. A friss piaci termékek tengeren túlra történő szállítmányozása az innovációnak köszönhetően immár a hétköznapok rutinjává válhat – minőségromlás nélkül.

Balra: Hagyományos csomagolás, 5% súlyvesztés a 18. napon. Jobbra: PerfoTec LinerBag és lézerperforáció, 2% fogyás, 28. nap

A holland PerfoTec vállalat egy új, biológiailag lebomló csomagolóanyagot fejlesztett, mely lehetővé teszi a levegő páratartalmának szabad áramlását a csomagolás belseje valamint a környezete között. A jelentős költséghatékonyságot és szén-dioxid megtakarítást biztosító újításnak köszönhetően a polcontarthatóság ideje mintegy 40%-kal növelhető. Az anyag különleges tulajdonságai és lézertechnológia kombinálásával a termékek nyugalmi állapotba kerülnek. A csomagolás segítségével akár 25 napos tengeri szállítmányozás is megvalsósítható, különösebb minőségromlás nélkül, az úgynevezett Controlled Atmosphere (CA), vagyis „szabályozott környezet” rendszernek köszönhetően.

Az O2Control Gas Flush System a cég első sorban feldolgozók számára fejlesztett rendszere, amely főként a jégsaláta feldolgozók számára áldás: minden csomag légterébe olyan mennyiségű oxigént juttat, amely a termés elszíneződésének megelőzéséhez szükséges, és egyben jelentősen felgyorsítja  a csomagolási munkafolyamatokat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Termékgyártási Kiválósági Díjakat nyert a Corteva Agriscience

2020. szeptember 19. 04:36

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020. évi Termékgyártási Kiválósági Díjat. A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak.

Kedvezhet az édesvízi halgazdálkodásnak az új uniós költségvetési ciklus

2019. március 8. 10:15

Az új uniós halászati politikáról szóló EP-jelentés tervezetéhez benyújtott módosító indítványoknak köszönhetően többek között 10 százalékkal bővült a halászati pénzalap költségvetése.

Innováció szükséges a borászati ágazatban

2018. október 30. 07:47

A konferencia mottójaként megfogalmazott „Hagyomány és innováció” látszólag ellentmondásosnak tűnhet, ám a hagyomány nem azonos a megszokással. Innováció nélkül pedig lemaradunk a nemzetközi versenyben.

Előrelépés a növényvédelmi előrejelzések terén

2021. július 16. 06:36

A növények különböző körülmények között változó illékony vegyületeket bocsátanak ki. A szenzorok az adott betegségek vagy növényi stressz szempontjából releváns illékony szerves vegyületek azonosításával figyelmeztethetik a felhasználókat a rendellenességekkel kapcsolatban.