6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Zöldség-Gyümölcs

Újabb elismerést kaptak a szentesi termelők

DélKerTÉSZ

A 2024-es Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyével gazdagodott a 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ (Délalföldi Kertészek Szövetkezete).

A Szövetkezet díjnyertes terméke ezúttal a pritamin paprika, vagy más néven paradicsompaprika, amely a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó Szentesi paprika egyik kevésbé ismert, ám évszázados múlttal rendelkező típusa.

A gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében hirdették meg az Érték és Minőség Nagydíj Pályázatot – a legkiválóbb termékek és szolgáltatások versenyét – a Kárpát-régió egész területén. Szeptember 12-én, az Országház Főrendiházi Üléstermében, ünnepélyes keretek között került sor a díjak átadására.

A díjnyertes pályázók között szerepel a 350 szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ, amely a Hungarikumnak számító Szentesi paprika egyik fajtájával, a pritaminnal nyerte el a kitüntető címet.

Büszkék vagyunk rá, és nagyon jó visszajelzés számunkra ez a díj, ugyanis azt jelenti, hogy jó úton haladunk. A DélKerTÉSZ termelői mindent megtesznek annak érdekében, hogy egyre több jó minőségű magyar zöldség kerülhessen a boltok polcaira, és jusson el az emberekhez” – mondta Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke.

A díjnyertes pritamin története

A Hungarikumok Gyűjteményét gazdagító Szentesi paprika egyik kevésbé ismert típusa az étkezési pritamin paprika, vagy más néven paradicsomalakú paprika (paradicsompaprika). Termesztése évszázados hagyományokra nyúlik vissza a szentesi régióban, amelyet elsősorban szabadföldben termesztettek.

A DélKerTÉSZ tagjai 2003-2006 és 2012-2014 között kisebb területen termesztettek paradicsom alakú paprikát, majd ezt követően egy időre háttérbe szorult ez az édes, vastag húsú paprikaféle, mígnem 2022-ben a Szövetkezet célkitűzésévé vált, hogy a bolgárkertészek által is szívesen termelt típust újra bevezesse és megismertesse a fogyasztókkal, és régi-új termékként színesíthesse vele termékpalettáját.

A termés vastag húsú, mélypiros színű, bogyója lapított gömb alakú, íze kiemelkedően édes, zamatos, C-vitamin tartalma pedig kiemelkedően magas. Köztudott, hogy Szent-Györgyi Albert paradicsompaprikából vonta ki ezt a szervezet számára nélkülözhetetlen vitamint.

Fókuszban a környezetvédelem és energiahatékonyság

A DélKerTÉSZ kiemelt célkitűzésének tekinti a fenntartható fejlődést. Szövetkezet tagjai a komplex, integrált termesztést tartják szem előtt, melynek része a biológiai növényvédelem, az oltott palánták és biostimulátorok alkalmazása. A zöldségek termesztése során használt fóliákat és üvegházakat termálvíz felhasználásával fűtik.

Kiemelt szempontként tekintenek a vegyszerhasználat visszaszorítására, így óvva a termőtalajt és a vizet a környezeti károktól, valamint biztosítva a fogyasztók számára a még biztonságosabb termékeket. Ennek köszönhetően 2014-ben elnyerték az Élelmiszerbiztonságért díjat.

A Szövetkezet csomagológépei papíralapú és biológiailag lebomló csomagolások használatára is alkalmasak, továbbá 2017 óta végeznek kísérleteket a témában, melynek fő célja a teljes átállás a fenntartható csomagolóanyagok alkalmazására.

A fenntarthatóságot és energiahatékonyság optimalizálását támogatja továbbá a 2020-ban létesített, úgynevezett VISSZ-VATT rendszerű napelem park, a 2023 során kialakított hőszivattyús rendszer, valamint az idei évi tervek között szereplő nagy teljesítményű energiatároló és aggregátor, mellyel 85%-ban tudják kiváltani a fosszilis villamos energiát.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.