Zöldség-Gyümölcs

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

NAK

2022 #ZöldségGyümölcsHőse Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népserűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat meglátogatta a 2.b osztályt és átadta a nyereményeket. Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át Szabó Krisztiánnak, valamint foglalkoztatófüzeteket a gyerekeknek, akik további ajándékokat is kaptak Fruttitól és Veggitől.

„Szabó Krisztián és osztálya kitűnő példa arra, hogy elkötelezett pedagógusok irányításával a gyerekek a mai pörgős, digitális világban is bevonhatók a zöldségek, gyümölcsök termesztésébe és feldolgozásába, az ezekhez kapcsolódó feladatokba. És ne felejtkezzünk el a fogyasztásról sem, ami így – élményekhez, megélt tapasztalatokhoz kötve – könnyebben és hatékonyabban építhető be a mindennapjaikba. A #ZöldségGyümölcsHős cím tulajdonképpen ennek a munkának az elismerése.” – fogalmazott a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: tekintve, hogy nemcsak az Egészségügyi Világszervezet átlagos napi minimum értékétől, hanem az éves uniós átlagtól is jócskán el vagyunk maradva, az olyan programokra, mint az Európai Friss Csapat és az olyan kezdeményezésekre, mint a #ZöldségGyümölcsHős kifejezetten szükség van. Különösen igaz ez a 6-18 éves korosztályra és a gyermeket nevelő családokra, ezért is példaértékű Krisztián tevékenysége, hiszen amit és ahogy tanít a gyerekeknek, azt ők hazaviszik és otthon is hasznosítani tudják.

Szabó Krisztián, Németh Gergely, Mártonffy Béla és a 2.b osztály (fotó: Európai Friss Csapat)

„Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, a feldolgozás fortélyait, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak.” – fogalmaz Szabó Krisztián, az Álomerdő – Álommenza program megálmodója.

Hozzáteszi, hosszú távon olyan élményalapú tudást kaphatnak a foglalkozásokon a gyerekek, amelyet egész életük során hasznosítani tudnak.

Zöldség és gyümölcs a gyerekeknek (fotó: Európai Friss Csapat)

„Meggyőződésem, hogy a gasztronómia az életre nevelés alapja. Fejleszti az értelmi és az érzelmi intelligenciát, valamint a szociális kompetenciákat is, ezért is építettem egyedi elemként a projektbe. A gyerekek nagyon élvezik a közös munkát, és sokszor otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat, vagy szüleik bátrabban merik bevonni őket a konyhai feladatokba.” – emeli ki 2022 #ZöldségGyümölcsHőse, akinek tevékenysége, gyerekekkel közös projektjei a „Tanító bácsi fakanállal” Facebook oldalon követhetők.

Majd emlékeztet, hogy a közös főzésekkel, étkezésekkel a családok is több minőségi időt tölthetnek együtt és akár új élményeket, meghitt pillanatokat élhetnek át, saját hagyományokat teremthetnek.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatról

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal. A Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik érdekes, inspiráló történetükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez; munkájukkal, hobbijukkal elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.

Tavaly Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett a nyertes, aki óvodai kiskertjével óvodásainak – és rajtuk keresztül családjaiknak – teremtett lehetőséget megismerkedni a zöldségekkel, gyümölcsökkel termesztéstől a felhasználásig.

Kiemelt kép: Európai Friss Csapat

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

A magyar gasztronómia kincseit meg kell őriznünk

2021. augusztus 23. 08:39

A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta fogyasztás, Magyarország a 15. helyen van 7,1 kg/fővel.

Almaecet házilag, ha sok az almánk

2023. szeptember 25. 05:40

Sokan a diétás étrendjük részeként ismerik, vannak, akik egészségmegőrzés érdekében alkalmazzák, de az biztos, hogy igazi kincs otthon az almaecet. Mi kell az almaecethez? Nézzünk is egy receptet!

Móron májusban kötelező az ezerjó

2021. május 26. 07:37

Rendkívül sokféle arca van az ezerjónak, lehet a megszokott mellett pezsgők, vagy akár kései szüretelésű édes borok alapja is.

Mert nem csak a húsevőké a töltött káposzta - 3. rész

2021. május 1. 04:36

Van-e élet hús nélkül, vagyis létezik-e a hús nélküli töltött káposzta. Azt gondolom, nem árulok el titkot, ha azt mondom van. Lássunk néhány ínycsiklandozó receptet!