8℃ 3℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

NAK

2022 #ZöldségGyümölcsHőse Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népserűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat meglátogatta a 2.b osztályt és átadta a nyereményeket. Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át Szabó Krisztiánnak, valamint foglalkoztatófüzeteket a gyerekeknek, akik további ajándékokat is kaptak Fruttitól és Veggitől.

„Szabó Krisztián és osztálya kitűnő példa arra, hogy elkötelezett pedagógusok irányításával a gyerekek a mai pörgős, digitális világban is bevonhatók a zöldségek, gyümölcsök termesztésébe és feldolgozásába, az ezekhez kapcsolódó feladatokba. És ne felejtkezzünk el a fogyasztásról sem, ami így – élményekhez, megélt tapasztalatokhoz kötve – könnyebben és hatékonyabban építhető be a mindennapjaikba. A #ZöldségGyümölcsHős cím tulajdonképpen ennek a munkának az elismerése.” – fogalmazott a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: tekintve, hogy nemcsak az Egészségügyi Világszervezet átlagos napi minimum értékétől, hanem az éves uniós átlagtól is jócskán el vagyunk maradva, az olyan programokra, mint az Európai Friss Csapat és az olyan kezdeményezésekre, mint a #ZöldségGyümölcsHős kifejezetten szükség van. Különösen igaz ez a 6-18 éves korosztályra és a gyermeket nevelő családokra, ezért is példaértékű Krisztián tevékenysége, hiszen amit és ahogy tanít a gyerekeknek, azt ők hazaviszik és otthon is hasznosítani tudják.

Szabó Krisztián, Németh Gergely, Mártonffy Béla és a 2.b osztály (fotó: Európai Friss Csapat)

„Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, a feldolgozás fortélyait, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak.” – fogalmaz Szabó Krisztián, az Álomerdő – Álommenza program megálmodója.

Hozzáteszi, hosszú távon olyan élményalapú tudást kaphatnak a foglalkozásokon a gyerekek, amelyet egész életük során hasznosítani tudnak.

Zöldség és gyümölcs a gyerekeknek (fotó: Európai Friss Csapat)

„Meggyőződésem, hogy a gasztronómia az életre nevelés alapja. Fejleszti az értelmi és az érzelmi intelligenciát, valamint a szociális kompetenciákat is, ezért is építettem egyedi elemként a projektbe. A gyerekek nagyon élvezik a közös munkát, és sokszor otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat, vagy szüleik bátrabban merik bevonni őket a konyhai feladatokba.” – emeli ki 2022 #ZöldségGyümölcsHőse, akinek tevékenysége, gyerekekkel közös projektjei a „Tanító bácsi fakanállal” Facebook oldalon követhetők.

Majd emlékeztet, hogy a közös főzésekkel, étkezésekkel a családok is több minőségi időt tölthetnek együtt és akár új élményeket, meghitt pillanatokat élhetnek át, saját hagyományokat teremthetnek.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatról

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal. A Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik érdekes, inspiráló történetükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez; munkájukkal, hobbijukkal elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.

Tavaly Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett a nyertes, aki óvodai kiskertjével óvodásainak – és rajtuk keresztül családjaiknak – teremtett lehetőséget megismerkedni a zöldségekkel, gyümölcsökkel termesztéstől a felhasználásig.

Kiemelt kép: Európai Friss Csapat

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

A Bükki borvidékről a csúcsgasztronómiába

2021. április 24. 13:06

Ez alkalommal a Bükki borvidékre látogattunk, egészen pontosan Sándor Zsolt Organikus Szőlőbirtok és Pincészetébe.

Díjátadó ünnepséggel vette kezdetét a 20. Gyulai Pálinkafesztivál

2019. április 13. 09:54

A pálinkafesztivál nyitónapján bemutatták a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját is, amely magyarországi pálinkákból és határon túli párlatokból készült. A közönséget a pálinkák és a gasztronómiai bemutatók mellett számos koncerttel várják.

Borok ráérős beszélgetésekhez

2021. szeptember 26. 09:46

Ha szíves vendéglátásra vágynak és asztal melletti ráérős beszélgetésekhez (is) tökéletesen illő bort keresnek, akkor jó szívvel ajánljuk a Heit Pincét Bihardiószegen.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.