Zöldség-Gyümölcs

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

NAK

2022 #ZöldségGyümölcsHőse Szabó Krisztián, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítója lett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népserűsítő kampánya, az Európai Friss Csapat meglátogatta a 2.b osztályt és átadta a nyereményeket. Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke 100 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt adott át Szabó Krisztiánnak, valamint foglalkoztatófüzeteket a gyerekeknek, akik további ajándékokat is kaptak Fruttitól és Veggitől.

„Szabó Krisztián és osztálya kitűnő példa arra, hogy elkötelezett pedagógusok irányításával a gyerekek a mai pörgős, digitális világban is bevonhatók a zöldségek, gyümölcsök termesztésébe és feldolgozásába, az ezekhez kapcsolódó feladatokba. És ne felejtkezzünk el a fogyasztásról sem, ami így – élményekhez, megélt tapasztalatokhoz kötve – könnyebben és hatékonyabban építhető be a mindennapjaikba. A #ZöldségGyümölcsHős cím tulajdonképpen ennek a munkának az elismerése.” – fogalmazott a NAK megyei elnöke.

Hozzátette: tekintve, hogy nemcsak az Egészségügyi Világszervezet átlagos napi minimum értékétől, hanem az éves uniós átlagtól is jócskán el vagyunk maradva, az olyan programokra, mint az Európai Friss Csapat és az olyan kezdeményezésekre, mint a #ZöldségGyümölcsHős kifejezetten szükség van. Különösen igaz ez a 6-18 éves korosztályra és a gyermeket nevelő családokra, ezért is példaértékű Krisztián tevékenysége, hiszen amit és ahogy tanít a gyerekeknek, azt ők hazaviszik és otthon is hasznosítani tudják.

Szabó Krisztián, Németh Gergely, Mártonffy Béla és a 2.b osztály (fotó: Európai Friss Csapat)

„Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, a feldolgozás fortélyait, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak.” – fogalmaz Szabó Krisztián, az Álomerdő – Álommenza program megálmodója.

Hozzáteszi, hosszú távon olyan élményalapú tudást kaphatnak a foglalkozásokon a gyerekek, amelyet egész életük során hasznosítani tudnak.

Zöldség és gyümölcs a gyerekeknek (fotó: Európai Friss Csapat)

„Meggyőződésem, hogy a gasztronómia az életre nevelés alapja. Fejleszti az értelmi és az érzelmi intelligenciát, valamint a szociális kompetenciákat is, ezért is építettem egyedi elemként a projektbe. A gyerekek nagyon élvezik a közös munkát, és sokszor otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat, vagy szüleik bátrabban merik bevonni őket a konyhai feladatokba.” – emeli ki 2022 #ZöldségGyümölcsHőse, akinek tevékenysége, gyerekekkel közös projektjei a „Tanító bácsi fakanállal” Facebook oldalon követhetők.

Majd emlékeztet, hogy a közös főzésekkel, étkezésekkel a családok is több minőségi időt tölthetnek együtt és akár új élményeket, meghitt pillanatokat élhetnek át, saját hagyományokat teremthetnek.

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatról

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal. A Magyarország #ZöldségGyümölcsHőse címmel olyan személyek elismerése a cél, akik érdekes, inspiráló történetükkel hozzájárulnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséhez; munkájukkal, hobbijukkal elkötelezetten tesznek azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek és a gyümölcsök pozitív hatásaival, széles körű felhasználási lehetőségeivel.

Tavaly Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett a nyertes, aki óvodai kiskertjével óvodásainak – és rajtuk keresztül családjaiknak – teremtett lehetőséget megismerkedni a zöldségekkel, gyümölcsökkel termesztéstől a felhasználásig.

Kiemelt kép: Európai Friss Csapat

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

A beszállítók felkutatása sem egyszerű feladat

2021. november 13. 05:36

Széles Zoltánnal, a Széles Húsüzem tulajdonosával a biotermékek forgalmazásának lehetséges buktatóiról, tapasztalatairól beszélgettünk, no meg arról, hogy miért van az, hogy osztrák biocsirke kerül a magyar asztalra.

Felfutóban a mikrozöldek (microgreens) termesztése

2019. január 31. 04:47

Újabban mind több, nívósabb étteremben, de igényes háziasszonyok felkínálta ételek díszítésében is egyre gyakrabban tűnnek szemünkbe apró, pár centiméteres zöldségek. Az étvágygerjesztő látvány mellett nem is gondolunk arra, hogy ezek a parányi „növénydíszek” gazdag beltartalmi értéküknek köszönhetően szinte vitaminbombának számítanak.

Több mint 40 ország nevezett, az Etyeki Sörmanufaktúra két díjat is bezsebelt

2022. november 19. 07:22

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Tápláló és egészséges - a magyar hal nem hiányozhat a karácsonyi asztalról

2021. december 4. 09:38

A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.