Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.
A granadai La Palma SCA és az SCA csoportot magában foglaló UNICA Group megállapodást írt alá a Beyond Seeds biotechnológiai csoport által előállított zucchiolo közös forgalmazására.
A La Palma és a Costa de Granada-i székhelyű, a granadai Cooperativas Agroalimentarias de Granadával társult El Grupo fogja forgalmazni ezt a Dél-Amerikából származó zöldséget, amely a rendkívüli sokoldalúságának köszönhetően kiemelkedik a többi közül, mivel nyersen és főzve is fogyasztható, ráadásul a hőkezelés hatására semmit sem veszít az ízéből és az állagából.
Bár Dél-Amerikában ezt a növényt leginkább szabadföldön termesztik, a Beyond Seeds (egy kutatással foglalkozó biotechnológiai csoport) és az IFAPA (Mezőgazdasági és Halászati Kutatási és Képzési Intézet) által 5 éven át végzett folyamatos fejlesztési munkálatoknak köszönhetően a zucchiolo ma már a mediterrán éghajlatú országokban üvegházi termesztésre is adaptálható.
A zucchiolo három színben kapható, melyek különböző ízűek és textúrájúak: létezik világoszöld, sötétzöld és sárga árnyalatban – ez utóbbi újdonság a világpiacon.
A zucchiolo eladásából származó bevétel 50%-át a Cellbitec Alapítvány társadalmi ügyekre fordítja, amelynek célja a rák és a degeneratív betegségek elleni küzdelemmel kapcsolatos kutatások támogatása.
Az alapítvány a társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés keretében létrehozta az „RFC Commitment” (Cellbitec Foundation Responsibility, azaz Cellbitec Alapítványi Felelősségvállalás) elnevezésű programját.
Arról egyelőre nem szól a fáma, mikor kerül Magyarországra a zucchiolo, de valószínűleg nem kell rá sokat várni, és látva a hazai cukkini- és uborkafogyasztást, hacsak nem csillagászati áron árulják, vélhetően az új zöldségnek is meglesz a maga gyorsan bővülő magyar rajongótábora.