Zöldség-Gyümölcs

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

Agrofórum Online

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

A granadai La Palma SCA és az SCA csoportot magában foglaló UNICA Group megállapodást írt alá a Beyond Seeds biotechnológiai csoport által előállított zucchiolo közös forgalmazására.

A La Palma és a Costa de Granada-i székhelyű, a granadai Cooperativas Agroalimentarias de Granadával társult El Grupo fogja forgalmazni ezt a Dél-Amerikából származó zöldséget, amely a rendkívüli sokoldalúságának köszönhetően kiemelkedik a többi közül, mivel nyersen és főzve is fogyasztható, ráadásul a hőkezelés hatására semmit sem veszít az ízéből és az állagából.

Bár Dél-Amerikában ezt a növényt leginkább szabadföldön termesztik, a Beyond Seeds (egy kutatással foglalkozó biotechnológiai csoport) és az IFAPA (Mezőgazdasági és Halászati Kutatási és Képzési Intézet) által 5 éven át végzett folyamatos fejlesztési munkálatoknak köszönhetően a zucchiolo ma már a mediterrán éghajlatú országokban üvegházi termesztésre is adaptálható.

A zucchiolo három színben kapható, melyek különböző ízűek és textúrájúak: létezik világoszöld, sötétzöld és sárga árnyalatban – ez utóbbi újdonság a világpiacon.

A zucchiolo eladásából származó bevétel 50%-át a Cellbitec Alapítvány társadalmi ügyekre fordítja, amelynek célja a rák és a degeneratív betegségek elleni küzdelemmel kapcsolatos kutatások támogatása.

Az alapítvány a társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés keretében létrehozta az „RFC Commitment” (Cellbitec Foundation Responsibility, azaz Cellbitec Alapítványi Felelősségvállalás) elnevezésű programját.

Arról egyelőre nem szól a fáma, mikor kerül Magyarországra a zucchiolo, de valószínűleg nem kell rá sokat várni, és látva a hazai cukkini- és uborkafogyasztást, hacsak nem csillagászati áron árulják, vélhetően az új zöldségnek is meglesz a maga gyorsan bővülő magyar rajongótábora. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Mikor és hogyan vessük szabadföldbe az uborka magjait?

2024. április 28. 11:10

Mikor vethetem el szabadföldbe az uborkát? Hogyan történjen a vetés? Mire érdemes odafigyelni?

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Miért keserű a frissen leszedett uborka?

2025. augusztus 25. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy miért keserű már a frissen leszedett uborka a kiskertemben?