Zöldség-Gyümölcs

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

Agrofórum Online

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

A granadai La Palma SCA és az SCA csoportot magában foglaló UNICA Group megállapodást írt alá a Beyond Seeds biotechnológiai csoport által előállított zucchiolo közös forgalmazására.

A La Palma és a Costa de Granada-i székhelyű, a granadai Cooperativas Agroalimentarias de Granadával társult El Grupo fogja forgalmazni ezt a Dél-Amerikából származó zöldséget, amely a rendkívüli sokoldalúságának köszönhetően kiemelkedik a többi közül, mivel nyersen és főzve is fogyasztható, ráadásul a hőkezelés hatására semmit sem veszít az ízéből és az állagából.

Bár Dél-Amerikában ezt a növényt leginkább szabadföldön termesztik, a Beyond Seeds (egy kutatással foglalkozó biotechnológiai csoport) és az IFAPA (Mezőgazdasági és Halászati Kutatási és Képzési Intézet) által 5 éven át végzett folyamatos fejlesztési munkálatoknak köszönhetően a zucchiolo ma már a mediterrán éghajlatú országokban üvegházi termesztésre is adaptálható.

A zucchiolo három színben kapható, melyek különböző ízűek és textúrájúak: létezik világoszöld, sötétzöld és sárga árnyalatban – ez utóbbi újdonság a világpiacon.

A zucchiolo eladásából származó bevétel 50%-át a Cellbitec Alapítvány társadalmi ügyekre fordítja, amelynek célja a rák és a degeneratív betegségek elleni küzdelemmel kapcsolatos kutatások támogatása.

Az alapítvány a társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés keretében létrehozta az „RFC Commitment” (Cellbitec Foundation Responsibility, azaz Cellbitec Alapítványi Felelősségvállalás) elnevezésű programját.

Arról egyelőre nem szól a fáma, mikor kerül Magyarországra a zucchiolo, de valószínűleg nem kell rá sokat várni, és látva a hazai cukkini- és uborkafogyasztást, hacsak nem csillagászati áron árulják, vélhetően az új zöldségnek is meglesz a maga gyorsan bővülő magyar rajongótábora. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

A 10 legjobb társnövény az uborka számára

2022. június 30. 08:36

Szeretné elősegíteni az uborkapalántái növekedését? Mutatunk hozzá az tíz társnövényt!

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.