Zöldség-Gyümölcs

Zucchiolo: az uborka és a cukkini keresztezése

Agrofórum Online

Első pillantásra úgy tűnik, mintha egy sütőtök lenne, zöld és sárga, finoman csíkozott „ruhában”. Uborkára egyáltalán nem hasonlít, noha az uborka és a cukkini „gyermeke”. A zucchiolo egyelőre furának, de mindenképp szépségesnek tűnik a zöldségpiacon, az első tapasztalatok szerint pedig mennyei az íze, a felhasználhatósága miatt pedig kiemelkedik az összes többi zöldség közül.

A granadai La Palma SCA és az SCA csoportot magában foglaló UNICA Group megállapodást írt alá a Beyond Seeds biotechnológiai csoport által előállított zucchiolo közös forgalmazására.

A La Palma és a Costa de Granada-i székhelyű, a granadai Cooperativas Agroalimentarias de Granadával társult El Grupo fogja forgalmazni ezt a Dél-Amerikából származó zöldséget, amely a rendkívüli sokoldalúságának köszönhetően kiemelkedik a többi közül, mivel nyersen és főzve is fogyasztható, ráadásul a hőkezelés hatására semmit sem veszít az ízéből és az állagából.

Bár Dél-Amerikában ezt a növényt leginkább szabadföldön termesztik, a Beyond Seeds (egy kutatással foglalkozó biotechnológiai csoport) és az IFAPA (Mezőgazdasági és Halászati Kutatási és Képzési Intézet) által 5 éven át végzett folyamatos fejlesztési munkálatoknak köszönhetően a zucchiolo ma már a mediterrán éghajlatú országokban üvegházi termesztésre is adaptálható.

A zucchiolo három színben kapható, melyek különböző ízűek és textúrájúak: létezik világoszöld, sötétzöld és sárga árnyalatban – ez utóbbi újdonság a világpiacon.

A zucchiolo eladásából származó bevétel 50%-át a Cellbitec Alapítvány társadalmi ügyekre fordítja, amelynek célja a rák és a degeneratív betegségek elleni küzdelemmel kapcsolatos kutatások támogatása.

Az alapítvány a társadalmi felelősségvállalási kezdeményezés keretében létrehozta az „RFC Commitment” (Cellbitec Foundation Responsibility, azaz Cellbitec Alapítványi Felelősségvállalás) elnevezésű programját.

Arról egyelőre nem szól a fáma, mikor kerül Magyarországra a zucchiolo, de valószínűleg nem kell rá sokat várni, és látva a hazai cukkini- és uborkafogyasztást, hacsak nem csillagászati áron árulják, vélhetően az új zöldségnek is meglesz a maga gyorsan bővülő magyar rajongótábora. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Késlekednek a lengyelek, ez jó lehetőséget kínál az ukrán uborkatermesztőknek

2024. április 12. 12:10

Az ukrán Zsitomir régióban található Stanyshivka település egyik üvegháza arról számolt be, hogy eredményesen indult el az idei uborkaszezon. Ebben az idényben több mint 30 tonna terméssel számolnak.

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Miért sárgulnak az uborka friss hajtásai és kis termései?

2022. július 15. 04:36

Uborkám új hajtásai, valamint a kis uborkák zöme besárgul, majd elszárad. Hiánybetegségre nem gondolok, mert 10 naponta Ferticale beöntözést, 10 naponta kalciumpermetezést, 10 naponta Wuxal super permetezést kapnak. Mi lehet a probléma forrása?

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.