COVID-Agrár
COVID-Agrár

A kukoricakereslet bizonytalanságára figyelmeztetett a Corteva

A kukoricakereslet bizonytalanságára figyelmeztetett a Corteva

Agrofórum Online

A növényvédő szereket gyártó és vetőmagokat termelő Corteva Inc. nyilatkozatban adott hangot a második félévi kukoricakereslet iránti aggodalmának. Ez csak tetézi a főleg kukoricából előállított etanol iránti kereslet visszaesése miatt jelentkező problémákat.

A COVID-19 járvány okozta utazási korlátozások miatt az etanol iránti kereslet jelentősen visszaesett, melynek következtében a kőolajtermékek iránti kereslet csökkent, a kukorica árfolyam hirtelen zuhanni kezdett. Az Egyesült Államokban termelt kukorica nagyjából 40 százalékát etanol-üzemanyag előállítására használják.

A Corteva, amelynek vetőmageladásainak több mint 50 százalékát a kukorica teszi ki, azt közölte, hogy a cégnél jelentős a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mennyi földet vetnek be kukoricával a következő szezonban.

„A jelenlegi feltételezéseink szerint 5-7 milliárd holdnyival, azaz 2-2,8 millió hektárnyival kevesebb kukoricát fogunk vetni” – adott hangot véleményének James Collins vezérigazgató.

Collins mindazonáltal hozzátette, hogy „Kínából határozott igények érkeznek” kukorica vásárlására. A Corteva tavaly a kínai vásárlások visszaesését tapasztalta az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború miatt, amely december végéig tartott, ekkor enyhült a légkör és januárban mindkét fél aláírta az előzetes megállapodást.

A Corteva, a DowDuPont vegyipari konglomerátum volt mezőgazdasági egysége azt is közölte, hogy megkezdte a kiadások csökkentését, hogy mintegy 100 millió dollárnyi költséget takaríthasson meg.

A társaság első negyedéves gyorsjelentésében elért számok egyébként meghaladták az elemzői becsléseket, ám a teljes évi előrejelzések a koronavírus kitörése miatt bizonytalanok.

A Delaware állambeli Wilmingtonban működő társaság 4 milliárd dolláros első negyedéves árbevétele 16 százalékos növekedés éves alapon. A vetőmagértékesítés 25 százalékkal bővült. Észak-Amerikában a kukorica, míg Európában a napraforgó- és a kukoricavetőmag fogyott a legjobban. A társaság eredménye 151 százalékkal 281 millió dollárra hízott az időszakban. A Corteva árfolyama idén 12,1 százalékkal csökkent a New York-i Értéktőzsdén.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Feszes technológiával kimagasló hozamok - a szélsőségek ellenére is (Videóval!)

2019. június 24. 07:24

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28. 04:37

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

RAPOOL-FEJLESZTÉSEK 2020-BAN (VIDEÓ!)

2020. július 21. 12:03

Milyen új hibrideket kínálunk 2020-ban? Szakmai információk a termékfejlesztőtől.