Ház, táj
Ház, táj

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

Évelő dísznövények ültetésének és gondozásának alapszabályai

Agrofórum Online

Az évelő dísznövényeket a türelmetlen, de dolgos kertész hálás barátainak is nevezik: a kiültetésüket követő néhány hónap alatt már színpompás, egészséges állományt képezhetnek. Ehhez viszont körültekintő helyválasztás és hosszú hónapok kitartó gondozása, védelme szükséges. Lássuk, milyen körülményekre figyeljünk, hogy egészséges évelő dísznövények díszítsék a kertünket!

Évelő dísznövények jellemzői

Az évelő dísznövények kertünk természeti „idővonalán” félúton trónolnak az egynyári növények és az állandóságot képviselő fák és cserjék között. Az évelők életciklusuknak, botanikai és morfológiai tulajdonságaiknak köszönhetően hordozzák magukban az örök megújulás ígéretét és adják a kert állandó mozgalmasságát.

Írisz

Az évelő dísznövényekre jellemző ahogy nevük is jelzi , hogy telepítésük után (ami tavasszal vagy ősszel esedékes) a virágzást követően nagy biztonsággal áttelelnek, így hosszú évekig díszíthetik a kertet. Áttelelő képleteikkel (pl.: gumó, hagyma) vészelik át a leghidegebb évszakot, majd tavasszal a fagy felengedésével, a hőmérséklet emelkedésével a növények biológiai ritmusuknak megfelelően hajtanak ki.

Kardvirág

Telepítésüket követően folyamatos munka van velük a kertben: gyomlálás, öntözés, tápanyag-utánpótlás, a díszcserjék tisztító metszései, a hagymás, gumós növények évenkénti ritkításai, pótlásai, a növénycsere, illetve növényvédelmi és szaporítási munkálatok.

Ültetés

A körültekintő helyválasztás az évelő dísznövények esetében kulcsfontosságú, hiszen a kiválasztott hely talajtulajdonságai, fényviszonyai évekig kell, hogy szolgálják a növény egészséges fejlődését. Első lépésként azonban a telepítés megfelelő időpontjával kell tisztában lennünk.

Kokárdavirág

A konténeres növények kiültetésére egyaránt alkalmas időszak az ősz és a tavasz. Szabad gyökerű növények esetén a tavaszi időszak jöhet egyedül számításba. A hagymás évelő dísznövények telepítését az ősz közepéig kell elvégeznünk.

A sziklakertbe történő növénytelepítést késő tavasszal-kora nyáron végezzük el, mert ősszel egy korai fagy tönkreteheti a növényeinket. A kerti tó növényeinek telepítéséhez is a tavasz a legalkalmasabb időszak.

Krókusz

Fajra, illetve fajtára jellemző igényeiktől eltekintve a kertben kiváló helyük van fiatal cserjesorok szegélyeként, az árnyéktűrőknek a ház oldalában, vagy a díszfáink árnyékában jellemző szórt fényben. Minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű öntözővízről az ültetésnél, mely a meggyökeresedést alapvetően befolyásolja.

A következő táblázatban kiinduló segítségként a kert különböző fényviszonyaival rendelkező részeire ültethető növényeket soroltam fel. Ezen felül a talajviszonyokra és a szomszédos növények elrendezésére kell gondosan ügyelni.

Árnyéktűrők  

Piros gólyaorr (Geranium sanguineum)

Szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia)

Pézsma mályva (Malva moschata)

Sudárkankalin (Primula elatior)

Félárnyékban érzi jól magát  

Erdei szellőrózsa (Anemone sylvestris)

Kerti tollbuga (Astilbe)

Nagylevelű kaukázusi nefelejcs (Brunnera macrophylla)

Nagy szívvirág (Laprocapnos spectabilis)

Bugás lángvirág (Phlox paniculata)

Napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát  

Törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia)

Kaukázusi zergevirág (Doronicum orientale)

Sásliliom (Hemerocallis)

Írisz (Iris)

Aranyvessző (Solidago)

Illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora)

Őszi margitvirág (Tanatecum parthenium)

Csillagfürt (Lupinus polyphyllus)

Bíbor ápolka (Monarda didyma)

Négyszögletes ligetszépe (Oenothera fructicoa subsp. glauca)

Füzérajak (Physostegia virginiana)

Fényigényesek  

Sárga cickafark (Achillea filipendulina)

Törpe őszirózsa (Aster dumosus)

Nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora)

Kasvirág (Echinaceae)

Kardvirág (Gladiolus)

Tulipán (Tulipa)

Kék szamárkenyér (Echinops rotri subsp. ruthenicus)

Kék iringó (Eryngium planum)

Kokárdavirág (Gaillardia)

Őszi napfényvirág (Helenium autumnale)

Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria)

Égőszerelem (Silene chalcedonia)

Pompás kúpvirág (Rudbeckia fulgida var. sullivantii)

Októberi varjúháj (Sedum sieboldii)

A vegyes virágágyakban gyakran előfordul, hogy egyes növényfajok kinövik a helyüket vagy elöregednek, ezért szükséges az átültetésük vagy tőosztásuk – amennyiben ilyen úton szaporíthatók.

Nefelejcs

Tápanyag-utánpótlás

Az évelő növények telepítése előtt érdemes indító-tápanyagbombaként szerves trágyát kijuttatni a talajra. Ehhez feltétlenül tisztában kell lennünk a növény tápanyagigényével. A kertészetekben, gazdaboltokban különböző összetételű földeket vásárolhatunk, melyeket kertünk talajához keverhetünk. Amennyiben ezzel megvagyunk, a növényünket elültettük, márciustól augusztus végéig kijuttatunk 2-4 dkg/m2 nitrogéntartalmú műtrágyát, hathetes időközökkel.

Levendula

Szeptemberben, az évi tápanyag-utánpótlás zárásaként nitrogén-foszfor-kálium tartalmú komplex műtrágyát juttatunk ki. Műtrágya helyett szerves anyaggal (pl.: tőzeg, komposzt) is pótolhatjuk a felhasznált tápanyagokat, ami azért előnyösebb, mert jótékonyan, kíméletesen befolyásolja a talaj szerkezetét és a talajéletet.

Öntözés

Száraz tavaszi hetek indokolttá tehetik a már áprilisban megkezdett öntözést. A vízutánpótlást (mennyiségét és ütemezését) már az egyes növényfajok igénye határozza meg. A szárazságtűrő növényeket hetente egyszer, vagy havonta 2-3 alkalommal elegendő öntözni.

Fontos az öntözés

Gyomlálás

Bár a bárki számára elérhető és megvásárolható, III. forgalmi kategóriájú gyomirtó szerek a dísznövények esetében általában széles hatásspektrummal rendelkeznek, mégis lehetetlen a velük való védekezés a sokféle dísznövényünk miatt. Egyetlen esélyünk a kapálás, illetve kézi gyomirtás addig, amíg a dísznövényeink teljesen be nem árnyékolják a talajt, ellehetetlenítve a legtöbb gyom csírázását és növekedését.

Eredményes, örömteli kertészkedést kívánok!

Mindent a hóvirágról

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Szárazságtűrő dísznövények I. rész – évelő dísznövények

Az időjárás egyre gyakrabban produkál elképesztő fordulatokat, és nagy kérdése a jövőnek, vajon kertünk növényei mennyi ideig viselik el a folyamatos szélsőségeket. A hosszan tartó száraz időszakok jelentik az egyik legnagyobb próbát – lehet, hogy érdemes megfontolni a strapabíró, szárazságtűrő növények előnyben részesítését a kerttervezésnél?

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?

A kormány jelentős többletforrást nyújt öntözésfejlesztésre

Feldman Zsolt államtitkár beszámolt arról, hogy idén megkezdi működését a nemzeti öntözési központ a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központon (NAIK) belül. Ismertette a 2019-es évben elérhető agrártámogatások körét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a Vidékfejlesztési Programban 19 nyitott pályázati felhívás van, 307,92 milliárd forinttal.

2019. január 24. 13:30

Kukoricatermesztés – várható veszélyek és potenciális lehetőségek a klímaváltozás kapcsán

Szigorúan okszerű öntözés segítségével (helytől függően: 60-100 mm) az előrevetített terméskiesések elkerülhetők.

2018. január 23. 20:19

Kezelt szennyvíz segíthet a mezőgazdaság vízigényén

A megfelelően kezelt szennyvíz – elsősorban mezőgazdaságban történő – használatával csökkenthető a vízkitermelés.

2019. február 13. 07:46

Takarékos öntözés

Pontosan meg kell határozni, hogy a növénynek az egyes fejlődési fázisaiban mennyi vízre van minimálisan szüksége

2018. április 4. 14:13