Gépészet
Fizetett tartalom
Gépészet
Fizetett tartalom

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

Quivogne CEE GmbH

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) SSDR talajlazító több munkaműveletet egyesít, hiszen lazítja a mélyebb talajréteget, enyhén forgatja és aprítja a felső talajszelvényt és a kapcsolt hengerrel lezárja a felszínt.

Az SSDR talajlazítók elérhetők 5 – 13 késes kivitelben, 2 – 6 m munkaszélességben. A legnagyobb kivitelű gépek rendelhetők felhajtható szárnyrészekkel is, amely megkönnyíti a közúti szállítást.

Az SSDR lazítók erőgép igény szerint több osztályba sorolhatók, úgy mint:

SSDR L: 60 – 150 LE
SSDR M: 100 – 190 LE
SSDR S: 130 – 230 LE
SSDR: 170 – 450 LE
SSDR XL: 200 – 470 LE
SSDR BIG: 250 – 500 LE

Mindegyik osztály elérhető több munkaszélességben és több fajta késszámmal, de a fizikai felépítésük és robusztusságuk különbözőek. Így természetesen más kivitelű 5 késes lazítót ajánlunk 130 LE-höz, mint 250 LE-höz, hiszen például az SSDR L vázmagassága 65 cm, míg a BIG már 115 cm hasmagassággal rendelkezik, a méterenkénti súlykülönbség pedig majdnem háromszoros a kategória kezdő és legfelső szintjén.

SSDR tandem ékgyűrűs hengerrel

A robusztusságon kívül az alapfelépítés a több kategóriába osztott SSDR lazítóknál egyébként hasonló. Két sorban elhelyezett, agresszív szögállású lazító kések repesztik a talajszelvényt akár 65 cm mélységig (SSDR BIG). A lazító késen oldalsó és mellső kések helyezkednek el, amelyekkel a teljes talajszelvény egyenletesen átdolgozható. A szárnyas kések helyzete és intenzitása munkamélységtől függően állítható a kívánt aprító és keverő hatás eléréséig. A kések túlterhelés elleni védelmét nyírócsavarok látják el, de kérésre választható a hidraulikus késbiztosítás is. A bakhát mentes felszínről az SSDR lazítóknál állítható helyzetű oldalsó terelőlemez gondoskodik. Az egyenletes munkamélység tartása a szélesebb géptípusoknál elősegíthető a mellső támkerék garnitúrával.

A megfelelő felszín eléréséhez és az optimális lezáráshoz több kialakítású henger is elérhető. Az alapkivitel a jól ismert kétsoros tüskés henger, amely kedvezőbb ár mellett az esetek nagy részében jó munkát tud végezni. Sok esetben azonban a tüskés henger nem elégséges, mert túl száraz körülmények között nem töri elég intenzíven a felhasított rögöket vagy lazább területeken megtolja a talajt. Ezen problémák elkerülésére ajánljuk a kétsoros ékgyűrűs hengert. Az 580 mm átmérőjű hengerek egymással átfedésben szereltek, így igen jó öntisztuló hatással rendelkeznek. A rendkívül robusztus hengeren a gyűrűk osztása 25 cm, így az átfedés miatt 12,5 cm-es osztással aprítják és zárják le a felszínt ezek a hengertípusok. A hazai próbák során bebizonyosodott, hogy ezen kialakítás és gyűrűosztás miatt a talajfelszín sokkal egyenletesebb lesz, kisebb felülettel és így még kevesebb nedvesség vesztéssel, mint a tüskés hengerrel szerelt változatok munkája után. Az átfedés és a nagy átmérő miatt a hengerpár nem kényes az eltömődésre. A nagy hengerátmérő másik előnye, hogy lazább talajokon nem túrja meg a talajt. Az új fejlesztésű duplasoros ékgyűrűs henger elérhető az SSDR S típustól felfelé, tehát a 150 LE feletti traktorok mögé választott lazítókhoz.

Minden marketing tevékenységnél fontosabb a vevői elégedettség, amelyre néhány példa olvasható a következő sorokban:

80-120 LE kategória:

Békés megye, Kondoros, Kondacs Mihály és Kondacs Andor: A tavalyi évben vásároltuk meg a Quivogne SSDR L 3/170 lazítót, amely nagyon jó szolgálatot tett a szezonban. Kerék szélességhez igazított munkaszélességével és a 40-45 cm munkamélységével meg voltunk elégedve, úgy gondolom, hogy jól döntöttünk, amikor ezt a munkagépet választottuk.

Kondacs Andor

110-170 LE kategória:

Békés megye, Zsadány, Fábián Károly: Már az előző szezonban bizonyított részünkre a Quivogne SSDR M 5 késes talajlazító, amit egy MTZ 1221.5 traktorral üzemeltetünk. Az igen száraz körülmények között is jól hozta a tőle elvárható 55 cm munkamélységet. A dupla soros, mechanikus állítású tüskés henger beállítása egyszerű, a lezárás pedig a szárazság ellenére is jól sikerült.

Fábián Károly

170-220 LE kategória:

Jász-Nagykun-Szolnok megye, Jászapáti, Urbán Péter: A nálunk üzemeltetett SSDR S 7/300 talajlazító hidraulikusan állítható tüskés hengerrel van felszerelve, amely nagy segítség, mert sokszor van szükség egy táblán belül is a “játékra” a beállított munkamélységgel. A beszerzéskor sokat gondolkodtam az oldalsó terelőlemez megvételében, de utólag az is jó döntésnek bizonyult, mert így érhető el a bakhátmentes felszín. A 220 LE-s traktorunkkal biztonságosan tudjuk üzemeltetni a lazítót a 45-55 cm-es munkamélységekben.

Urbán Péter

280-360 LE kategória:

Baranya megye, Kacsóta, Papp-Művek Kft.: 3 éve vásároltuk a SSDR XL 7/300 talajlazítót. Évente mintegy 200-250 ha-t lazítózunk és még csak idén fogjuk megfordítani az orrbetéteket. A talajlazítót 350 LE-s erőgéppel üzemeltetjük 50-60 cm-es munkamélységben. Legnagyobb előnye a kétsoros ékgyűrűs henger, amellyel egyenletes felszínlezárást érünk el, lecsökkentve a talajnedvesség veszteséget.

Papp-Művek Kft.

320-600 LE kategória:

Jász-Nagykun-Szolnok megye, Kunhegyes, Mikroagro Bt.: A gumihevederes traktorunkhoz kerestünk robusztus kivitelű mélylazítót. A QUIVOGNE SSDR BIG a harmadik és egyben a legerősebb talajlazító cégünknél. Ez fontos, hiszen igen kötött, mélyfekvésű területen gazdálkodunk mintegy 2500 hektáron. A 115 cm vázmagassággal elérhető a 60 alatti munkamélység is, de leginkább a hatalmas átömlési keresztmetszet ami fontos ezzel a vázmagassággal.

Mikroagro Bt.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, kérem keresse kiemelt kereskedelmi partnereinket vagy gyári képviselőnket.

Gazsi Zsolt: 06 30/558 4918
www.quivogne.hu

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

2019. november 18. 15:36

A munkagéppel egy egységet alkotó kompakt elektromos traktor teljesítménye 500 kW. Járószerkezete lehet kerekes vagy gumihevederes.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. november 14. 11:03

A kompakt méretek sokoldalúságot és agilitást eredményeznek, aminek a haszna a csekély fordulókör. A kategórián jelentősen túlmutató hidraulikarendszer és a könnyű kezelés tökéletes rakodótraktorokká is teszik a gépeket.

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

2019. november 12. 10:34

A traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése fontos vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

Gépészet Videó

Szántáselmunkáló hengerek hazai referenciákkal

2019. november 5. 14:33

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként (pl nehéztárcsa után) a talajmunkák lezárására és ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe ezt a sokoldalú munkagépet.

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!

A talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás – tenni kell a védelméért

2018. november 14. 08:34

A jó minőségű talaj nem csupán az élelmiszer-termelés szempontjából kulcsfontosságú. Fontos szerepe van az éghajlat szabályozásában, a vidéki lakosság megélhetésében és a biodiverzitás fenntartásában is.

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Ezt a földet választottam - kiegészítés

2019. szeptember 25. 04:36

Hogyan segíthetjük a megfelelő ültetőközeg kiválasztásán túl a növényeket a számukra legideálisabb környezeti feltételek megteremtésével? Mire jó a fenyőkéreg, az agyaggranulátum, a kertészeti perlit és a natúr tőzeg?