Ház, táj
Ház, táj

Poloskák elleni védekezés a lakásban

Poloskák elleni védekezés a lakásban

Agrofórum Online

A különböző poloskafajok elleni növényvédelmi és lakásóvó védekezés felöleli a nyári és az őszi hónapokat. Míg nyáron a szívogató kártételükkel kell számolnunk a kert növényein, addig ősszel a hűvösebb idő elől behúzódó kis helikopterekkel kell megbirkóznunk.

Gyakorlatilag nyakunkba szakadt az igazi őszi időjárás: zimankós éjszakák, hűvös reggelek, napközbeni csapadék és köd. Ebben az időben a kerti poloskák hada is elindul melegebb búvóhelyet keresni, ezért ilyenkor behúzódnak a házak, lakások réseibe, ahol megpróbálják átvészelni a téli hónapokat. Bár ezek a kellemetlen rovarfajok ránk nézve ártalmatlanok, tömeges jelenlétük roppant kínzó lehet, nem beszélve a mindent elsöprő „tűz- és bűzfegyverükről”. Sőt amennyire ártalmatlanok a házban, annyira kártékonyak a kertben, így mindenképpen szükséges védekezni ellenük.

Ezek a kis fickók nem viccelnek

Magyarországon megközelítőleg 900 poloskafaj él, melyek közül 20-30 az idegenhonos fajok becsült száma. Ez a szám igen ingatag, ugyanis sok fajról (nemcsak poloskákról) nehéz megmondani, hogy mikor érkeztek hazánkba, így nem lehet megállapítani, hogy idegenhonosak-e vagy sem. Az mindenesetre biztos, hogy a 2002-ben megjelent afrikai vándorpoloska és a 2013 óta hazánkban is országszerte előforduló ázsiai márványpoloska idegenhonos, inváziós fajok. Ezek a fajok rengeteg kárt tudnak okozni a kertben.

Ebben a cikkben most azokról a poloskafajokról lesz elsődlegesen szó, amelyek a kertben és az udvaron gyakran előfordulnak, majd télen jellemzően a házban, lakásban keresnek menedéket. Ide tartozik a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványospoloska is. Ezek a fajok nem ártalmasak az emberre (nem tud megcsípni, nem váltanak ki allergiás reakciót stb.), ellentétben az ágyi poloskával, mégis ilyenkor az egyik legnagyobb fejtörést okozzák nekünk. Nézzük, hogyan védekezhetünk ellenük a lakásban, majd a cikk folytatásában a kerti teendőket is végigvesszük!

Szúnyogháló poloskák ellen is

Legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a poloskák távoltartásának, ha minden ablakra strapabíró szúnyoghálót szerelünk. A szúnyogháló előnye, hogy más nem kívánt rovarvendégeket – szúnyogokat, legyeket, darazsakat – is távol tart, és csak egyszer kell felszerelni. Arra különösen figyeljünk, hogy a szúnyogháló méretben tökéletesen passzoljon, és időt nem kímélve gondosan szereljük fel, mivel a poloskák minden ki rést kihasználnak a pajzson!

A lakásba jutáshoz elegendő nekik egy kicsi rés a szúnyogháló vagy a fal között

Tömjük be a réseket!

Tömjük be az ajtók és az ablakok melletti réseket, így fizikai akadályt állítva a nyílászárók környékén. A legjobb, ha a nagyobb résekben nedves törölközőt használunk, mert a nedvesség miatt a poloska nem fog ott megtelepedni.

Le a lefolyóba! – Vagy mégsem?

Ez talán a legelterjedtebb módja a lakásban grasszáló büdösbogarak ellen: óvatosan, papírzsebkendővel megfogni és gyorsan lehúzni őket a WC-ben. Ennek azonban van egy elég komoly hátránya, mégpedig az, hogy minden poloskához külön papír szükséges, és akár egy egész tartálynyi víz az öblítéshez.

Textilekre külön figyeljünk!

Leggyakoribb probléma, hogy a kint szárított ruhákon vagy a terasz bútorainak textilrészén vagy azokba is gyakran megtelepszenek a büdösbogarak. Mindig alaposan rázzuk ki a kint száradt ruhákat vagy a kerti bútorok textileit, mielőtt bevinnénk őket a lakásba!

A sokrétű fokhagyma

Sok háztartásban bevált, hogy ha az ajtó- és az ablakkereteket fokhagymás spray-vel rendszeresen befújjuk, a büdösbogarak elkerülik a lakásunkat. Ehhez a házilag elkészíthető permethez fél liter vízben keverjünk el 1 evőkanál fokhagymaport, vagy nyomjunk bele 3 gerezd fokhagymát és hagyjuk állni egy kicsit.

Megpróbálkozhatunk illóolajokkal vagy fokhagymából készült oldattal is

Ezzel a permettel fújjuk be a növényeket, illetve az ablak- és ajtókereteket is. A legjobb megoldás, ha a külső felületeket kezeljük ezzel a keverékkel, hogy ne legyen fokhagymaszag a lakásban.

Illóolajat is érdemes kipróbálni

Mentával vagy teafaolajjal is távoltarthatjuk a bogarakat. Az illóolajat hígítsuk fel vízzel és a poloskák által gyakran látogatott területeket permetezzük be vele.

Villanyt le!

Nemcsak egy nyitott ablak, de a fény is vonzza a poloskákat, így az energiatakarékosság mellett a rovarok távoltartásában is előnyös, ha feleslegesen nem világítunk a helyiségekben.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Tartsunk indiai futókacsát a háznál!

2024. július 6. 05:40

A futókacsák szívósak, támogató társas lények, és igénytelenségük miatt egyszerű a tartásuk. Mégis, vannak sarkalatos pontok, amelyeket a sikeres kacsatulajdonosok betartanak, így hosszú évekig számíthatnak a futókacsáik hathatós segítségére.

Mindent az indiai futókacsáról

2024. július 3. 05:40

Amióta a spanyol csupaszcsiga szó szerint lerohanta a hazai kerteket, azóta kétségbeesetten keressük a megoldást a falánk csigák ellen. Na, de hogy jön a képbe ez a vicces kinézetű kacsa?

Kína a világ legnagyobb fokhagymatermelője

2021. február 11. 05:37

Egyértelműen Kína vezeti a fokhagymatermelő országok ranglistáját, ugyanis a második helyen álló India csak nyolcad annyi termést tud felmutatni. A harmadik helyen álló Banglades éves termése pedig a kínai ötvenede. A legjobban szereplő európai ország Spanyolország, ahol az éllovas termésének nyolcvanhatodát takarították csak be. A TOP 10 utolsó helyére a hazánkkal szomszédos Ukrajna fért be. Magyarországon a FAO adatai szerint 2019-ben 7370 tonna fokhagymát termesztettek.

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

2018. március 23. 07:13

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

Szakmai és marketingprogrammal segítenék a hagymatermesztést

2018. szeptember 12. 08:26

Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termék lett, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben – azokkal kötnek a kereskedelmi láncok féléves helyett 1-2 hetes szerződéseket –, amelyeknek jobb a termőképességük, a hozamuk és a tárolókapacitásuk.