Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Fokhagymatermesztés magaságyásban

Fokhagymatermesztés magaságyásban

Agrofórum Online

A TikTok legújabb trendjéből megtudhatjuk, hogyan ültessünk magaságyásban fokhagymát – a szokásosnál gyorsabban és hatékonyabban.

A legnépszerűbb videó készítője megmutatja azt a szerkezetet, amellyel egyszerre több lyukat is képes fúrni a már előkészített termőtalajba, hogy aztán oda a fokhagymákat könnyedén benyomkodhassa.

Eztán kiválogatja az ültetésre szánt gerezdeket, szigorúan csak az egészségeseket, penész- és kiszáradásmenteseket, aztán megmutatja a kamerának, hogy az ültetőszerkezet lábai épp akkora kis lyukakat fúrnak majd a földbe, mint amekkora nagyságúak maguk a fokhagymagerezdek. Így nem kell egyesével „bajlódni” az ültetéssel, hiszen tucatszám kerülnek a földbe a fokhagymagerezdek – csúcsukkal felfelé.

Azt is elmondják, fontos, hogy a föld megfelelő összeállítású és kellőképpen laza legyen, így az ültetőszerkezet könnyen belenyomható – és láthatjuk is: egyszerre 10 ültetőgödröcskét hagy maga után, ráadásul mindet egyenlő távolságra egymástól. Ilyen szép szabályosan egyesével aligha sikerülne ültetnünk, ráadásul így időt és energiát spórolhatunk meg. 

Az ültetést követően az ültetőszerkezetet a lábainál megfogva, a videó készítője szépen elsimítja a termőtalajt a fokhagymák felett, és friss földet, majd némi mulcsot szór az ágyás tetejére. Végül belocsolja az egészet, és a soklábú hokedlihez hasonlító „találmányt” felakasztja a magaságyás feletti fa rácsra. Ilyen egyszerű, mégis praktikus ez a művelet – a hozzászólók szerint valóban klassz, érdemes kipróbálni!

A fokhagymaültetésről szóló videó IDE KATTINTVA tekinthető meg!

(Fotó: stevepb/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Szakmai és marketingprogrammal segítenék a hagymatermesztést

2018. szeptember 12. 08:26

Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a vörös- és a fokhagyma is frisspiaci termék lett, hiszen itt azok az európai termelők vannak versenyelőnyben – azokkal kötnek a kereskedelmi láncok féléves helyett 1-2 hetes szerződéseket –, amelyeknek jobb a termőképességük, a hozamuk és a tárolókapacitásuk.

Összefogás és tárolókapacitás növelés segítheti a magyar hagymaágazatot

2019. január 14. 14:34

Azok az európai termelők vannak versenyelőnyben, akik jobb minőséget és nagyobb hozamot állítanak elő és rendelkeznek tárolókapacitással.