Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Tőszámkísérlet kivitelezése – (Kukoricavetés 1.)

Tőszámkísérlet kivitelezése – (Kukoricavetés 1.)

Agrofórum Online - A képek a szerző felvételei

Az előző blogbejegyzésben beharangozott kísérletek elvetésre kerültek április derekán, a kísérlet megvalósításáról szóló tapasztalataimat szeretném az alábbiakban megosztani.

Műszaki háttér

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte. A vetőgép minden kijuttató egysége külön vezérelhető, lévén, hogy teljes elektromos meghajtásról beszélhetünk. A külön vezéreltetés alatt arra gondolok, hogy külön információt kapott és szolgáltatott a műtrágyavezérlő motor, a mikrogranulátum-vezérlő motor és a vetőegységek motorja. Ez alapján a monitor három motorral dolgozott. Mind a három motorra vonatkoztatva külön értékeket lehetett megadni, jelen esetben a makro kijuttatás és a vetésvezérlő dolgozott előírási térkép alapján. A kijuttatásnak szoftveres akadálya nem volt, a vetőgép és a monitor az isobusos kapcsolatnak köszönhetően több éve problémamentesen kommunikál egymással. Ami még plusz pozitívuma a rendszernek, hogy naplózza is az értékeket, vagyis térkép készül a ténylegesen kijuttatott mennyiségekről.

A vetőkocsik

Hogy ez miben merül ki? A makro adagolónál a motor pillanatnyi fordulatszámából következtet a kijuttatott mennyiségre, míg a vetőegységeknél az ejtőcsőben lévő szenzorok visszajelzése alapján. A pillanatnyi szenzorvisszajelzések a duplavetések és a kihagyások százalékos arányát, illetve az ezekből számolt variációs koefficiens értéket is mutatják mind a nyolc kocsi értékének átlagában, mind vetőkocsinként. A monitorban viszont csak a teljes munkaszélességben érvényes pillanatnyi átlag kivetett darabszám kerül rögzítésre (ebben a gépkapcsolatban).

A három adagoló beállítási lehetőségei a vezérlő monitoron

Agronómiai háttér

Az előző bejegyzésben nagyjából felvezettem, hogyan is fognak kinézni a kísérletek és milyen adatokon alapulnak az egyes kijuttatási térképek. A tőszámtérképek közzétételéhez nem járult hozzá az egyik nemesítőház, így azt egy az egyben nem tudom ismertetni. Ami viszont a kísérletről nyilvános: összesen két nemesítőház hat hibridje került elvetésre tőszámszabályzással. Az előírt tőszámok igen széles skálán mozogtak, a legalacsonyabb 68 ezer kivetett mag/ha, a legmagasabb pedig 90 ezer mag/ha volt. Az egyes hibridek átlag kivetett magmennyisége pedig kb. 75-80 ezer mag/ha körül mozgott. Természetesen mindegyik kísérleti parcella esetében  ha esetleg az eredeti előírási térképben nem is volt feltüntetve  kontroll terület is elvetésre került az üzemi 72 ezer mag/ha mennyiséggel a kísérleti munka pontos értékeléséhez.

Vetés

Az egyes térképek monitorba való feltöltése nem teljesen volt zökkenőmentes, de szerencsére miután sikerült a rendszert felépítő mérnök logikájával azonosulni, kisebb korrigálások után már minden a helyén volt. Ez az apróbb fennakadás mindösszesen annyi volt, hogy némelyik monitor a térképen tényleges kivetendő tőszámot igényel pl.: 72514, míg más monitorok ezer mag/hektárban számolnak, így ugyanazt az értéket akkor fogja értelmezni, ha 72,514-ként adjuk meg.

A térkép szerinti vetéskor a szemenkénti adagoló motor esetében azt tapasztaltuk, hogy a zónák között lassabban vált a kivetett magmennyiség tekintetében. Ez részben ténylegesen a rendszer késése lehet, részben viszont a visszajelző rendszer egy másodperces késleltetése is lehet, ugyanis az innen származó adat kerül a térképen rögzítésre.

A vetés mélységet illetően 5 centiméter volt az irányadó érték, melyet jó pontossággal tartott is a vetőgép. Itt jegyzendő meg a különböző „force” rendszerek hasznossága, melyek valamilyen információ (térkép, szenzor, gépkezelő szeme…) alapján az egyes vetőkocsik csoroszlyanyomását hidraulikusan állítják a talajtulajdonságok függvényében, elősegítve a vetőkocsik mélységtartását.

A vetés pontosságát illetően is elégedetten zárható a vetés, ugyanis a feljebb említett variációs koefficiens (mely a dupla lerakás és a kihagyás értékekből számolódik) előírt ajánlása, hogy 30% alatt legyen, a kísérletek vetésekor 20 és 24% között mozgott.

Monitor munka közben

Összességében jó pontossággal sikerült a kísérlet megvalósítását elvégezni, de természetesen ez még csak a megkezdett munka első lépése.

A kikelt tőszámok ellenőrzése is megtörtént, melyről a következő bejegyzés fog szólni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Digitalizáció nélkül nincsen agrárium

2023. január 25. 07:39

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el Ócsán a Bio-Fungi Kft. telephelyén tartott, a PREGA konferenciához kapcsolódó, rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón és üzembejáráson.

Megéri precíziós gazdálkodással foglalkozni? Megéri!

2020. január 21. 04:36

Az általunk használt térinformatikai program segítségével összehasonlítottuk, hogy a változtatott mennyiségű tápanyag-kijuttatás (VRA) a homogén kijuttatással szemben realizálhat-e többlet jövedelmet?

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Väderstad finomhangolás az aprómagvak precíz vetése érdekében

2018. március 6. 22:09

A Väderstad Tempo V változtatható sortávú vetőgépet tavaly mutatták be, így nem véletlen, hogy az AgrárgépShow-n is nagy érdeklődés övezte.

Gépészet Videó

Amazone Cataya 4000 Super - 4 méteres munkaszélességgel

2018. július 16. 12:45

Az Amazone mechanikus ráépített vetőgépe, a Cataya 4000 Super a tavaly megjelent Cataya Super sorozat második modellje.

Fendt Momentum - az okos vetőgép

2019. június 17. 10:50

A Fendt gyártmány-portfóliója kiegészült a Momentum vetőgéppel, amely jelenleg még csak Braziliában kapható.

Három az egyben: permetezés, műtrágyaszórás és vetés egyetlen eszközzel

2018. július 13. 11:33

Az Imperador 3.0 egy olyan önjáró gép, amely permetezőkerettel, változtatható szóróegységgel és pneumatikus vetőegységgel is rendelkezik.