Gépészet
Gépészet

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

Égszínkék talajművelés Franciaországban – Lemken újdonságok

Agrofórum Online

Augusztus végén Franciaországban mutatta be legújabb fejlesztéseit a Lemken. A talajművelő gépek specialistája a szántás területén is új megoldásokkal jelentkezett, ráadásul egy komoly bejelentés tanúi is lehettünk Orleans közelében. A francia határban bemutatott gépek hamarosan a magyar gazdálkodók számára is elérhetők lesznek, a Diamant 16 ekét például már Mezőhegyesen is láthatták a termelők.

Talajművelés – még hatékonyabban

Igazi újdonságként mutatkozott be a Lemken nemzetközi sajtónapján a Diamant 16 féligfüggesztett ekecsalád. A DLG ezüstérmét is elnyerő talajművelő eszköz számos új megoldást rejt, aminek köszönhetően a szántás még üzemanyag-takarékosabb és még kényelmesebb lett. Az OptiLine beállítórendszer kiegyenlíti az eke traktor mögötti aszimmetrikus helyzetéből adódó oldalra húzását. A megoldás részeként egy nyomásvezérelt munkahenger a többlet nyomatékot átadja a traktornak. A beállítórendszer a traktor–eke vontatási vonalat a hátsó tengely közepe felé tolja el, és ezzel akár 10% üzemanyagot is megtakaríthat. Mindeközben a kezelő terhelése is csökken, mivel nem kell ellenkormányoznia, hogy kiküszöbölje az oldalra húzást szántás közben. A terhelésátviteli rendszer ráadásul egy új funkcióval is bővült, ami csökkenti a nyomást a forgón. Ez további üzemanyag-megtakarítást eredményez, ráadásul a vonóerőigény is mérséklődik.

Egy másik új fejlesztés a fokozatmentesen állítható, hidraulikus mélységszabályzó rendszer, ami már a vezetőfülkéből vezérelhető. A jól bevált Hydromatic ekefej-biztosítás pedig megszakítás nélküli szántást biztosít köves körülmények esetén is. Az új Diamant 16 eke Magyarországon Dural és DuraMaxx ekefejekkel, 9 fejes kivitelig érhető el már 2019-től. Ezt igazolja, hogy a gépet a mezőhegyesi NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen is láthatták az érdeklődők működés közben, amiről videót is készítettünk Facebook oldalunkra.

Az ekék fejlesztése természetesen nemcsak a Diamant típusokat érintette, hiszen a Juwel 7M termékcsalád is bővült, méghozzá egy 6 fejes változattal, ami még gazdaságosabb munkavégzést szavatol a gazdálkodók számára. A 120 mm gerendely-keresztmetszettel rendelkező ekét a Lemken a közepes, 100-200 LE teljesítményű traktorokhoz fejlesztette ki. A mechanikus rendszerű változatnál négy munkaszélesség állítható be, míg a hidraulikus MV változat fokozatmentes beállítást tesz lehetővé. A dőlés zárt anyával és ütközővel állítható be, mindkét oldalon külön-külön. A zárt anyák kezelése egyszerű, és védik a menetet a szennyeződéstől, hogy a beállítást mindig könnyen el lehessen végezni. A Juwel függesztett ekét hidraulikus UniTurn átfordító rendszerrel szerelték.

A Lemken rövidtárcsákat már nem kell bemutatni a hazai termelőknek, azok a magyarországi körülmények között is megállják a helyüket, népszerűségük másfél évtizede töretlen. Franciaországban pedig bemutatták a legújabb modellt, ami számos innovatív megoldást tartalmaz. A Rubin 10 esetében az új tárcsaelrendezés nemcsak az oldalra húzás nélküli iránytartási stabilitást növeli, amivel csökken az üzemanyag-fogyasztás, de lehetővé teszi a menetek pontos illesztését is GPS használatával. A három középső tárcsalapot úgy tolták el a hosszirányú tengely mentén, hogy azok ütközés nélkül dolgozzanak a teljes szélességben, 12,5 cm osztástávolsággal. Ez a szabadalmaztatott megoldás optimalizálja a talaj áramlását, és egyenletes művelést biztosít. A tárcsák 7 cm munkamélységtől a teljes felületet átdolgozzák. A tárcsalapok szöge biztosítja az optimális behúzást, és tovább növeli a bekeverés hatékonyságát. Az első tárcsasor mögötti boronasor növeli a rögtörés hatékonyságát, és eloszlatja a talajt és a tarlómaradványokat a haladási irányban, míg a hátsó boronasor a talajt úgy irányítja, hogy sima, elegyengetett felszínt hozzon létre. A Rubin 10 rövidtárcsák 2,5 métertől egészen 7 méter munkaszélességig szintén 2019-től érhetők el Magyarországon.

Új fronttartály és új vetőegység

A Lemken a vetés területén is új fejlesztésekkel jelentkezett Orleans mellett. Az új Lemken Optidisc 25 vetőegység a szintén új, 1900 literes Solitair 23 fronttartállyal számos megoldást kínál a kisebb teljesítményű traktorokkal gazdálkodó termelők számára. A rendszer ráadásul egy forgóboronával is kombinálható, aminek köszönhetően egy moduláris gabonavetőgépet kaphatunk – rendkívül kedvező tömegeloszlással. Az OptiDisc csoroszlyák folyamatosan és pontosan, állandó mélységben helyezik le a magokat, még nagy sebességnél is. Az új vetőegységnél a csoroszlyanyomás mechanikusan 45 kg-ig vagy hidraulikusan 70 kg-ig a traktorból állítható. Az OptiDisc 25 vetőegységet ráadásul egy kényelmes művelőút-rendszerrel látták el, amit beépítettek az elosztóba, és a művelőút-minták széles választékának kialakítását teszi lehetővé. Az elosztófejekben két perforált gyűrű található egymás felett, amelyek közvetlenül a vetőegység felett helyezkednek el. Az alsó gyűrű a normál vetéshez használható, a hidraulikusan lesüllyeszthető felső gyűrű kivezetései viszont igény szerint lezárhatók, így hatékonyan alkalmazható a művelőút-rendszer esetében is.

A Solitair 23 fronttartály természetesen nemcsak az új, moduláris felépítésű vetőegységgel kombinálható, hiszen például az Azurit szemenkénti vetőgép esetében is új lehetőségeket nyit. A rendszer ugyanis lehetőséget biztosít többek között a gyökérzóna alatti műtrágyázásra. A kiegészítő alkalmazások közzé tartozik a vetéssel egy időben történő műtrágya-kijuttatás, köztes termesztésre vagy talajmunkáknál pedig az alapműtrágyázás. A Solitair 23 injektálásra is alkalmas, opcióban egy nyomás alatti rendszer is elérhető. A fejlesztés lehetővé teszi hektáronként akár 500 kg vetőmag vagy műtrágya kiadagolását is. A pontos kijuttatást négy adagolóegység biztosítja. A vetőmag és műtrágya a traktor alatt elvezetett tömlőkön keresztül jut az elosztókhoz, de alternatív megoldásként a tömlők a traktor oldalánál is elhelyezhetők. Ráadásul gyorskapcsolóval ellátott csatlakozás is elérhető az előkészítés idejének minimalizálása érdekében. Ez könnyű csatlakoztatást biztosít a talajművelő gépek széles skálájához. A jól megtervezett, kompakt műanyagtartály kiváló kilátást biztosít, nem takarja a munkafolyamatokat a gépkezelő elől. A Solitair 23 mellső szántáselmunkálóval vagy moduláris táskasúlyokkal is kombinálható a traktor-munkagép kombináció egyensúlyának optimalizálásához.

Szintén új távlatokat nyit a hatékonyság szempontjából a Lemken Solitair 12 SW vetőgép tartálykocsija, ami 5800 literes térfogatával akár napi 60 hektáros területteljesítményt is lehetővé tesz. A teleszkópos rakodóval, big-bag zsákok vagy feltöltő csiga segítségével könnyen megtölthető, műtrágya befogadására is alkalmas tartály még kedvezőbbé teszi az Azurit vetőgép-családot a nagy gazdaságok számára. A szemenkénti vetőgép közvetlenül a tartályhoz csatlakozik hárompont-felfüggesztés segítségével. Az új vetőgép tartálykocsi 2019 őszétől érhető el Magyarországon.

Permetezőgépektől a meteorológiai állomásig

A Lemken a közelmúltban több fejlesztést is elvégzett a Primus permetezőgépen, aminek egyik hozadéka a korábbinál szebb külső. A gyártó ugyanakkor nemcsak kisebb ráncfelvarrást végzett a növényvédelmi gépen, hanem számos új tartalommal is megerősítette azt. A kezelőszervek elrendezése például javult, a főbb csatlakozásokat középre építették be. Újdonság a feladatvezérlő számítógép és a vezérlő terminál. A Lemken továbbfejlesztett, fülkébe szerelt kezelőszervei felhasználóbarát grafikus kezelőfelületet kaptak, ami már az alapfelszereltség részét képezi. Ráadásul egy DGPS vevő utólagosan is felszerelhető, ha a vásárlók a bevált CCI applikációkat kívánják használni, például az automatikus szakaszvezérlést vagy a párhuzamos nyomkövetést. A Primus permetezőgép alapváltozatát már körkörös rendszerrel szerelték fel, ami azt jelenti, hogy a permetlé a munkagép bekapcsolásakor azonnal rendelkezésre áll a keret teljes munkaszélességében. Az EES típusokat automatikus vízrendszerrel látták el, a tisztítási folyamatok így kényelmesen, a fülkéből vezérelhetőek a környezettudatosabb és fenntartható szántóföldi munkavégzés érdekében. Szintén lényeges technikai részlet, hogy a flexibilis vonórúd a kezelő számára lehetővé teszi a permetezőgép felső vagy alsó állásban történő csatlakoztatását. Mindezek mellett a tisztavizes tartály mérete is 320 literesre növekedett. A Primus 10 és 12 permetezőgép 2400-4400 literes tartállyal és 15-30 méter széles szórókerettel érhető el.

A Lemken franciaországi bemutatóján ezúttal nemcsak a gépújdonságoké volt a főszerep. Ahogy azt már megszokhattuk az agráriumban, minden gyártó törekszik arra, hogy termékeit rendszerbe kapcsolja, azok komplex megoldásokat nyújtsanak a gazdálkodóknak. A Lemken más neves mezőgazdasági gépgyártóval együtt az eszközök adatcseréjének megkönnyítésére és a kommunikációs interfészek számának csökkentésére kifejlesztette a DKE agrirouter megoldást, ami egy internet alapú platform a gyártók közötti adatcserére. Az adatok titkosítva kerülnek más alkalmazásokhoz vagy partnerekhez, amik lehetnek gépek, farmgazdálkodási rendszerek, applikációk és fejlesztőik, gazdálkodók, tanácsadók, bérvállalkozók, műtrágyagyártók. A rendszer lényege, hogy az adatok nemcsak tárolódnak, hanem a rendszer a megfelelő helyre továbbítja azokat. Az új agrirouter lehetővé teszi a gazdálkodók és bérvállalkozók számára, hogy számos gyártó megoldásait összehangolva használják. Az új megoldás segítségével a gazdálkodók könnyebben megfelelnek például az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az agrirouter ingyenesen használható, mindössze a saját internet hozzáférésért, a használt applikációkért és az adatközpont, valamint a mezőgazdasági munkagép közötti mobil adatforgalomért kell fizetni. Minden felhasználó a saját agrirouterét állítja össze, és meghatározhatja annak szabályait, hogy ki, milyen adatot, kivel és milyen mértékben oszt meg. A gazdálkodók így mindig maguk határozzák meg, hogy mi történhet az adataikkal.

Ugyancsak fontos újdonság a Lemken életében, hogy a növényvédelem optimális időzítése érdekében a gyártó egy meteorológiai állomást és időjárás applikációt fejlesztett. A rendszer aktuális adatokat szolgáltat a szántóföldről, lehetővé téve a gazdálkodóknak a harmatpont és a levélnedvesség kiszámítását, illetve ezen adatok kombinálását az időjárási adatokkal. A szenzor 5 és 20 cm mélyen méri a talajhőmérsékletet, a levegőét pedig 25 cm magasan a növényállományban és 75 cm-rel a növények felett. Az így kapott adatok 30 percenként frissülnek a Smart Farming applikációban, amely megbízható, hivatalos forrásokat használ a szélsebesség és szélirány, a sugárzási és csapadék értékek begyűjtéséhez is. Az applikációhoz ráadásul egy külön modul is elérhető, ami 14 napos időjárás- és 5 napos növényvédelmi előrejelzést biztosít a gazdálkodóknak 40 kultúrában 100 betegséget illetően.

A Lemken dinamikus fejlődését bizonyítja az is, hogy a franciaországi sajtóbemutatón bejelentették a holland Steketee cég megvásárlását. Ezzel a vállalat bővíti növényvédelmi termékportfólióját a mechanikus gyomirtás gépeivel és a kameratámogatott járműirányító rendszerrel. A fúziónak köszönhetően a Lemken belépett a kultivátorok piacára is.

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

2019. november 18. 15:36

A munkagéppel egy egységet alkotó kompakt elektromos traktor teljesítménye 500 kW. Járószerkezete lehet kerekes vagy gumihevederes.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. november 14. 11:03

A kompakt méretek sokoldalúságot és agilitást eredményeznek, aminek a haszna a csekély fordulókör. A kategórián jelentősen túlmutató hidraulikarendszer és a könnyű kezelés tökéletes rakodótraktorokká is teszik a gépeket.

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

2019. november 12. 10:34

A traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése fontos vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

Gépészet Videó

Szántáselmunkáló hengerek hazai referenciákkal

2019. november 5. 14:33

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként (pl nehéztárcsa után) a talajmunkák lezárására és ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe ezt a sokoldalú munkagépet.

A Kinze is belép a nagysebességű talajművelő gépek piacára

2018. március 27. 18:01

Az amerikai Kinze cég bejelentette, hogy beszáll a nagysebességű talajművelő gépek gyártásba, ugyanis licencszerződést kötött a kanadai Degelman Industries-szel.

Változó mélységű talajművelés – AutoDepth

A talajművelés során a talaj fizikai tulajdonságainak megváltoztatásával elsősorban a víz- és levegőgazdálkodási jellemzők javítását célozzuk. Javulnak ezáltal a vízkapacitási jellemzők az altalaj és a művelt réteg között, növekszik a vízbefogadó képesség és az oxigénellátás, mindezek pedig összefüggésben vannak a hő- és tápanyag-gazdálkodási jellemzőkkel.

Kerner, ezzel csak nyer! - DEMO LEHETŐSÉG

2019. április 29. 14:02

A legjobb acélminőség, a precíziós kivitelezés, a tapasztalt szakemberek és az innovatív megoldások azok, melyek a leghatékonyabb agrotechnológiát garantálják.

Eldobni az ekét?

2019. július 30. 11:54

Lajos Mihállyal, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a talajműveléssel kapcsolatos társadalmi véleményekről, szakmai félreértésekről és mindezek jelentőségéről.