Életmód, gasztronómia

Gombapaprikás

Agrofórum Online

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Egyetemistaként még azt hittem, ez amolyan „anyukás” étel, amit csak anyukám tud igazán finomra készíteni, ezért akkor én még nem is próbálkoztam vele, aztán persze pár év múlva rájöttem, hogy én is el tudom készíteni magunknak, így azóta ott van a bármikor bevethető kedvencek között. Nokedlivel az igazi, de én nagyon szeretem rizzsel is. Nálunk így készül:

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
    2 közepes fej vöröshagyma 
    3-4 evőkanál olaj 
    2 csapott kávéskanál liszt 
    3 evőkanál tejföl
    só, bors
    pirospaprika

 

A gombát megmossuk, és felszeleteljük. A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd megszórjuk pirospaprikával és hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Megsózzuk, és közepes lángon pároljuk. Amikor bő levet engedett, megborsozzuk és egyszer-egyszer megkavarva zsírjára sütjük! Felengedjük annyi meleg vízzel, hogy ellepje, felforraljuk. Közben a lisztből a tejföllel és kicsi sóval habarást készítünk, amit simára keverünk. Egy-egy merőkanálnyi gombás levet a habaráshoz keverünk és felhígítjuk. A felhígított habarást a gombához öntjük, felforraljuk. Ha túl sűrű, még egy kis meleg vizet öntünk hozzá. Nokedlivel tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

Őszi sült Camembert

2019. november 9. 09:15

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én teljesen odavagyok az őszért. Szeretem a csípős reggeleket, a gyönyörű őszi napsütésben pompázó színes leveleket, a kora esti sétákat a naplementében, és még sorolhatnám.

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

Külföldi nyaralás és növényegészségügy II.

2023. július 23. 06:40

Növénybarátként érdemes a külföldi utazásaink előtt tájékozódni a növényegészségügyi előírásokról, hiszen a tudtunkon kívül nagy kárt okozhatunk, ha a hazahozott növénnyel együtt a növény egyik betegsége vagy kártevője is beutazik vele együtt.