Életmód, gasztronómia

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

Agrofórum Online

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!

Nem véletlenül volt nagyszüleink idejében az őszi betakarítási munkák elmaradhatatlan kelléke, hisz laktató, erőt adó s értő kezek alatt még rendkívül finom is. Némi vörösborral és sok-sok zöldséggel elkészítve már tényleg csak egy nagy karéj kenyér szükséges és önálló fogásként is megállja a helyét.

Ti azért ne várjatok a következő betakarításig, készítsétek el bátran, akár vendégvárónak is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 2 vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 3 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 2 kk őrölt kömény
  • 0,4 l vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 kisebb paprika
  • 50 dkg burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zellerzöld

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított olívaolajon lassú tűzön megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön kevergetve addig pároljuk, míg ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, némi sót és a köménymagot, majd felöntjük a borral és legalább ugyanennyi vízzel. Hozzáadjuk a 2 gerezd felaprított fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat, a paprikákat, a felkockázott burgonyát és majdnem puhára főzzük.

Mikor már majdnem kész (kb. 1,5 óra múlva), a leveshez adjuk a megtisztított, apróra kockázott sárga- és a fehérrépát, valamint a zellerzöldet és további 20 percig főzzük.

Apróra vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Éhségcsillapítás magyar alapanyagokkal – mi működik valójában?

2025. november 19. 07:10

A magyar konyha is bőven kínál olyan ételeket, amelyek hosszan csillapítják az éhséget, ha okosan választunk a hazai alapanyagok közül.

Élelmiszerár-robbanás karácsony előtt, ismét szörnyülködhetnek a magyarok

2025. november 18. 13:10

A kereskedők már novemberben karácsonyi portékákat kínálnak a boltokban, az utcákon pedig megjelennek a vásári bódék, szinte elviselhetetlen árakkal.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Nagyböjti halas recept: Pontyfilé diós bundában

2019. március 15. 09:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 1. rész

2021. április 10. 03:36

Itt az idő, teret kell szentelnünk annak az ételnek, amely idehaza nem is egyszerűen csak egy étel, hiszen sokan a nemzeti öndefiníciónk egyik alappilléreként is tekintenek rá: a töltött káposztának.