16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Életmód, gasztronómia

Hideg van: jöhet egy klasszikus marhagulyás?

Agrofórum Online

Egy tányér forró gulyás – aki szereti annak egy kis csípős paprikával megbolondítva – még a legborongósabb őszi napokon is képes „feléleszteni” az embert!

Nem véletlenül volt nagyszüleink idejében az őszi betakarítási munkák elmaradhatatlan kelléke, hisz laktató, erőt adó s értő kezek alatt még rendkívül finom is. Némi vörösborral és sok-sok zöldséggel elkészítve már tényleg csak egy nagy karéj kenyér szükséges és önálló fogásként is megállja a helyét.

Ti azért ne várjatok a következő betakarításig, készítsétek el bátran, akár vendégvárónak is!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús
  • 2 vöröshagyma
  • olívaolaj
  • 3 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 2 kk őrölt kömény
  • 0,4 l vörösbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 3 kisebb paprika
  • 50 dkg burgonya
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • zellerzöld

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd a felforrósított olívaolajon lassú tűzön megfonnyasztjuk.

Hozzáadjuk a húst, és lassú tűzön kevergetve addig pároljuk, míg ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, némi sót és a köménymagot, majd felöntjük a borral és legalább ugyanennyi vízzel. Hozzáadjuk a 2 gerezd felaprított fokhagymát, a félbevágott paradicsomokat, a paprikákat, a felkockázott burgonyát és majdnem puhára főzzük.

Mikor már majdnem kész (kb. 1,5 óra múlva), a leveshez adjuk a megtisztított, apróra kockázott sárga- és a fehérrépát, valamint a zellerzöldet és további 20 percig főzzük.

Apróra vágott petrezselyemzölddel, bazsalikommal és friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természetes segítség köhögésre – Házi szirupok, amik tényleg beválnak

2025. október 28. 07:10

Köhögéssel bajlódsz? Mutatunk négy klasszikus, magyar házi köhögésszirup-receptet, amelyek természetes úton segítik a gyógyulást.

Mi történik, ha nyersen eszünk homoktövist?

2025. október 26. 07:10

Vitaminban verhetetlen, de a nyers homoktövis íze próbára teszi az ízlelőbimbókat – mutatjuk, mire figyeljünk.

Készítsünk mennyei házi almalikőrt pár óra alatt!

2025. október 25. 16:10

Készítsünk házilag zamatos almalikőrt, ami nemcsak téli estékhez, de ajándéknak is tökéletes – pillanatok alatt elkészül!

Gyömbér szárítása otthon – gyorsan, egyszerűen, illatosan

2025. október 23. 15:10

Három otthoni gyömbérszárítási módszer, amivel fillérekből készíthetünk tartós, aromás fűszert.

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

2024. április 27. 08:10

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Őszi körtés-fahéjas pite

2019. november 17. 09:34

Az őszi idénygyümölcsök közül a körte az egyik kedvencem. Számtalan étel van, amihez felhasználható, ezek közül én most egy édes pite receptjét hoztam nektek, bizonyítva, hogy nem csak a klasszikus szilvás-fahéjas vagy almás-fahéjas verzió állja meg a helyét.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.

Téli meggyleves

2018. március 2. 13:29

Ha valami hiányzik a tavaszi-nyári időszakból télen, akkor az a friss gyümölcs. A szuper gyorsan elkészíthető turmixok és a nyári gyümölcslevesek ilyenkor már nagyon jól tudnának esni.