4℃ 1℃
december 1. Elza, Natália, Blanka, Bonita
Életmód, gasztronómia

Húsvéti sonka

Agrofórum Online

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Amikor kicsi voltam, akkor még szinte évente volt egy-egy disznóvágás a rokonainknál, és így meg is volt oldva pár hónapra a hús-ellátmány, amiből még húsvétra is jutott persze. Mostanában már nagyon ritka, hogy sikerül ilyen sonkához hozzájutni, de azért gondos kis kutatómunkával igyekszem mindig jó minőségű sonkát beszerezni, hogy aztán kb. egy nap alatt el is fogyjon az egész.

Sonka és húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga judit

Nálunk így készül a húsvéti sonka:

  • Hozzávalók:
    Comb sonka
    Víz
    ízlés szerint fűszerek

Én nem szoktam beáztatni, nálam a főzés a méréssel kezdődik. Lemérem a sonkát, ahány kg, annyiszor 75 perc lesz a főzési idő. Egy nagy fazékba beleteszem a sonkát, és felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt főzöm a súlya alapján meghatározott ideig.  Nem forr, csak csendben gyöngyözik a víz, ha egy része elpárolog, pótolom, hogy végig ellepje a sonkát. Sót nem szabad beletenni, de fűszerekkel és zöldségekkel lehet kísérletezni.

Tehetünk a vízbe vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsszemeket, sőt, akár fahéjjal is ízesíthetjük a főzővizet – én ezt az utóbbit még nem próbáltam, de a többit tényleg tanúsíthatom, hogy érdemes kipróbálni. Ha kész, akkor a főzővízben hagyom kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor előbb leszedem a víz tetejéről a megdermedt zsírt, és ezután emelem ki a sonkát. Megszárítgatom, és így teszem el alufóliába csomagolva a hűtőbe.

A főzővizet is érdemes megtartani: meg lehet főzni benne a tojásokat például, vagy akár le is lehet fagyasztani kisebb adagokban: jól fog jönni később levesekhez, töltött káposztához, rizottóhoz.

Húsvéti fonott kaláccsal tálalom.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Öt étel, amely valóban életveszélyes lehet

2025. november 29. 07:10

Van öt olyan élelmiszer a világon, amelynél egyetlen hiba is végzetes lehet – mégis milliók fogyasztják nap mint nap.

Komposztálhatunk télen is, ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat

2025. november 23. 09:10

A szerves hulladék „eltüntetésének” megfelelő módszere a komposztálás. Ezt mindenki a meleg időhöz köti, pedig télen sem kell lemondanunk róla.

5 gyógynövény, ami füstölve csodát tesz

2025. november 22. 07:10

Ezek a növények füstölve tisztítják a teret, segítik a relaxációt és bizonyítottan befolyásolják a hangulatot.

Ezeket a sütőtök recepteket kár lenne kihagyni!

2025. november 21. 14:10

Három olyan receptet gyűjtöttünk össze, amelyeket mi is szívesen teszünk el télire: egy élénk, édes-savanykás gyömbéres befőttet, egy napfényes aromájú lekvárt és egy karakteres chutney-t.

Telepítsünk sövényt!

2019. június 7. 05:36

Hogyan kezdjünk neki egy térelválasztó vagy a kíváncsi szemek elől jótékonyan takaró, természetes sövényfal létrehozásához? Milyen növényfajok/fajták közül választhatunk? Hogyan ültessük el a növényeket? Mire kell feltétlen odafigyelnünk a növények gondozásánál?

A pázsit- és gyepterületek szakszerű gyomirtása a házikertben

2022. március 23. 06:36

A gyommentesen tartott veteményes és gyümölcsös mellett a telek képét a szépen gondozott füves területek is kiemelik. Ahhoz, hogy a pázsit és a gyep gyommentes és egészséges legyen, folyamatos és szakszerű ápolást kell végezni.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – Cinegefélék II.

2021. november 30. 07:36

Sokféle madárfaj látogathatja a kikészített eleséget a téli időszakban. A cinegefélék közül nemcsak a szén- és kék cinegével, de ritkább fajokkal is találkozhatunk. Ismerjük meg közelebbről a fenyvescinegét, a búbos cinegét, a kormosfejű cinegét és a lazúrcinegét!