Életmód, gasztronómia

Húsvéti sonka

Agrofórum Online

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Amikor kicsi voltam, akkor még szinte évente volt egy-egy disznóvágás a rokonainknál, és így meg is volt oldva pár hónapra a hús-ellátmány, amiből még húsvétra is jutott persze. Mostanában már nagyon ritka, hogy sikerül ilyen sonkához hozzájutni, de azért gondos kis kutatómunkával igyekszem mindig jó minőségű sonkát beszerezni, hogy aztán kb. egy nap alatt el is fogyjon az egész.

Sonka és húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga judit

Nálunk így készül a húsvéti sonka:

  • Hozzávalók:
    Comb sonka
    Víz
    ízlés szerint fűszerek

Én nem szoktam beáztatni, nálam a főzés a méréssel kezdődik. Lemérem a sonkát, ahány kg, annyiszor 75 perc lesz a főzési idő. Egy nagy fazékba beleteszem a sonkát, és felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt főzöm a súlya alapján meghatározott ideig.  Nem forr, csak csendben gyöngyözik a víz, ha egy része elpárolog, pótolom, hogy végig ellepje a sonkát. Sót nem szabad beletenni, de fűszerekkel és zöldségekkel lehet kísérletezni.

Tehetünk a vízbe vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsszemeket, sőt, akár fahéjjal is ízesíthetjük a főzővizet – én ezt az utóbbit még nem próbáltam, de a többit tényleg tanúsíthatom, hogy érdemes kipróbálni. Ha kész, akkor a főzővízben hagyom kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor előbb leszedem a víz tetejéről a megdermedt zsírt, és ezután emelem ki a sonkát. Megszárítgatom, és így teszem el alufóliába csomagolva a hűtőbe.

A főzővizet is érdemes megtartani: meg lehet főzni benne a tojásokat például, vagy akár le is lehet fagyasztani kisebb adagokban: jól fog jönni később levesekhez, töltött káposztához, rizottóhoz.

Húsvéti fonott kaláccsal tálalom.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Óránként megevett egy tojást, ez történt a szervezetével egy hónap alatt

2025. október 19. 13:10

Milyen hatással van a testünkre, ha 30 nap alatt megeszünk 720 darab tojást? Kipróbálták, és az eredmény több mint meglepő.

Tökéletes birsalmasajt házilag – lépésről lépésre

2025. október 19. 07:10

Bemutatjuk, hogyan készíthető autentikus birsalmasajt – a legjobb arányokkal, praktikákkal és tárolási tippekkel.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

2019. április 12. 13:08

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban V. rész – T4-es életformájú kétszikű gyomnövények

2018. szeptember 27. 06:02

Hátravan még a java – mondhatnánk a hazánkban előforduló gyomnövények közül a nyárutói egyéves kétszikűek felvezetésekor. Ebből az életformacsoportból kerül ki ugyanis a legtöbb, jelentős kárral fenyegető veszélyes gyomnövény.

Mindent a parlagfűről

2019. június 29. 10:47

A fejlett növények magassága elérheti a 130-150 cm-es átlagmagasságot is, és nemegyszer találkozni versenytárs nélkül maradt 2 méteres növénnyel is.