23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Életmód, gasztronómia

Káposztaleves kolbászchipsszel és szalonnával

Agrofórum Online

Ez a leves egy egyszerű és laktató fogás, nem mellesleg a káposztának hála még vitaminokban is gazdag, ami az őszi időszakban kiemelten fontos.

A füstölt szalonna és a kolbász nagymamáink konyhájának ízvilágát varázsolja a tányérunkba. Ropogós házi kenyérrel fogyasztva egymagában is megállja a helyét, garantáltan jóllakik tőle az ember. Próbáljátok ki Ti is (és ne csak újévkor)!

 Hozzávalók:

  • 4 db babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt kömény
  • só, bors
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg kolbász
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 5 dl tejföl
  • olívaolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát kevés olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, borsot és a leszűrt savanyú káposztát, majd az egészet megpirítjuk. (Ha a káposztát túl savanyúnak találjuk, akkor mossuk át egyszer tiszta vízzel, mielőtt beletennék a fazékba.)

Felöntjük 2 liter vízzel, beletesszük a babérleveleket, lefedjük, és 20 percig lassú tűzön főzzük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk és serpenyőben olívaolajon kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt. Ha roppanósra sültek, kivesszük a kolbászchipset és a pörcöket az olajból, és félretesszük.

A visszamaradt olajba beleszórjuk a fűszerpaprikát, és 1 percig kevergetjük.

Mehet bele a liszt, és még egy perc kevergetés után (de ez már nem a lángon, hogy ne égjen meg a paprika) teszünk bele kb. egy decit a leves léből, és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, azt is alaposan elkeverjük, majd visszaöntjük a levesbe. Újraforraljuk, beleszórjuk a kolbászt és a szalonnát. Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

2023. január 7. 05:38

A cékla egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzésben is segítségünkre lehet, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Tárkonyos csirkeragu leves

2018. február 2. 09:24

Ha ki kellene választani a 3 kedvenc téli levesemet, biztos, hogy a tárkonyos csirkeragu leves köztük lenne.

Carbonara spagetti sárga cukkinivel

2019. július 17. 04:36

Idén ültettünk először sárga cukkinit a kertünkben. Izgatottan vártam, hogy milyen és mennyi termés lesz a kis palántán.

Bimbóskel: az értékes tápanyagok raktára

2022. május 1. 06:36

Cikkünkből kiderül, hogy a bimbóskelből nagyon jó ételeket lehet készíteni, amit akár még a kelbimbóért túlzottan nem rajongók is el fognak fogyasztani.