31℃ 19℃
augusztus 12. Klára, Hilária, Diána
Életmód, gasztronómia

Klasszikus lekváros linzer

Agrofórum Online

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.

Nem keveset, sokat, nagyon sokat, így amikor már azt hittük, hogy elfogyott az összes, akkor még mosolyogva elővett egy újabb tálcányi adagot a titkos polcról. Imádtuk persze, naná, hogy imádtuk, akkoriban ez volt AZ aprósütemény.

Ma már sok modernebb keksz félét is szoktam sütni, de azért időről időre előkerül ez a régi kedvenc is. Van, hogy csak így, porcukorral megszórva, és van, hogy úgy készítem, hogy sütés előtt még egy kis tojásfehérjével is lekenem, és porcukorral kevert darált diót is szórok rá – mondanom sem kell, az is nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • Töltelék: baracklekvár

A vajat felkockázzuk, a lisztet és a porcukrot összekeverjük. A vajat a lisztes keverékhez adjuk, és kézzel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és omlós tésztát gyúrunk belőle. Gombócot formázunk belőle, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 30 percre.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki két tepsit. A hűtőből elővett tésztát lisztezett gyúródeszkán 3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darab közepére egy lyukat is szúrunk – az lesz a teteje.

8-12 perc alatt aranybarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, egy teli és egy lyukas darab közé kevés lekvárt kanalazunk, és óvatosan összeragasztjuk őket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Dióhéjban a Vidékfejlesztési Program pályázatainak finanszírozásáról

2018. szeptember 28. 14:30

Finanszírozási szempontból elmondható, hogy a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik.

„Szívvel, lélekkel dolgozni, és akkor elérem céljaimat!”- Erdei Roland a ChillER Manufaktúra alapítója

2018. november 27. 15:34

Mit is mondhatnék. Tudom, tudom, hogy már megint egy interjú, de lehet valami annál inspirálóbb, mikor egy fiatal tehetség enged be egy kicsit a kulisszák mögé? Mostanában szerintem vonzom azokat a termelőket, akik a Szent István Egyetemen végeztek Gödöllőn, nem is értem miért...

Téltemető: Minden amit tudni kell róla

2020. február 15. 04:39

„Ha a télike virágzik, a kikelet érkezik” – mit érdemes tudnunk hazánk egyik legkorábban virágzó évelő növényéről, ami szó szerint bearanyozza az erdők talaját? Ismerjük meg a téltemetőt!

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

2018. július 29. 07:26

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.