Életmód, gasztronómia

Majomkenyér

Agrofórum Online

Ez az az édesség, amiről mindig a gyerekzsúrok jutnak eszembe.

Kókuszgolyó és majomkenyér minden gyerekbuliban volt a sütis asztalon, persze a kötelező óriás pogácsa adag mellett. Aztán eltelt 10-15 év, amikor valahogy kiesett az életemből, így amikor újra találtam egy receptet, annyira megörültem neki, mintha az örök fiatalság szérumát találtam volna meg.

Azóta persze rendszeresen készül nálunk majomkenyér, újabb 10-15 évet a világért sem hagynék ki. Ezt az alapreceptet sokféleképpen lehet variálni, rum és dió is kerülhet bele, de nagyon jó citrom / narancshéjjal ízesítve, vagy egy kis lekvárral feldobva is.

Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:

2 dl víz
20 dkg cukor
25 dkg vaj
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg háztartási keksz

A kekszet egy zacskóba tesszük, és sodrófával, vagy klopfolóval megütögetjük párszor, hogy darabokra törjön.

Egy nagyobb lábasban megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet és a kakaóport, és kevergetve főzzük, míg a cukor is teljesen elolvad benne. Lehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a darált kekszet és a darabokra tört kekszet, és összeforgatjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, majd – még langyosan – egy folpackkal kibélelt őzgerinc / szögletes formába simítjuk, és hűtőbe tesszük néhány órára.

Ha teljesen megdermedt, a folpackkal együtt kiemeljük a formából, majd lehúzzuk róla, és felszeletelve tálaljuk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Mindent a veszettségről

2022. március 13. 07:36

A veszettség hazánkban ritka betegség, hála a sikeres megelőzésének. A fertőzés terjedésére létrehozott programok és figyelemfelhívások évről évre megteszik a hatásukat, így ritka esetben hallunk róla. Mégis, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mikor találkozunk beteg állattal, milyen tüneteket mutathat a fertőzött háziállatunk, és mikor kell nekünk, embereknek orvoshoz fordulnunk.

Fatüzelés: érvek és ellenérvek

2022. október 26. 06:37

Érdemes, hasznos, tudatos döntés a fával való fűtés az otthonunkban? Milyen környezetvédelmi vonatkozásai vannak? Mitől függ a fatüzelés helyes gyakorlata?

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Klasszikus lekváros linzer

2018. március 16. 09:18

Nagymamám minden családi összejövetelre sütött egy adag lekváros linzert.